Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sodišče po vojaškem udaru zaslišalo Aung San Su Či

Zaprta političarka se je danes prvič po februarskem vojaškem udaru pojavila v javnosti.
Aung San Su Či je danes prvič od zaprtja srečala svojega odvetnika. FOTO: Str/AFP
Aung San Su Či je danes prvič od zaprtja srečala svojega odvetnika. FOTO: Str/AFP
M. B., STA
24. 5. 2021 | 10:20
24. 5. 2021 | 10:52
1:52
Zaprta burmanska političarka Aung San Su Či​ je bila danes prvič osebno zaslišana na sodišču po februarskem vojaškem udaru. Pred obravnavo se je za pol ure sestala s svojim odvetnikom Min Min Soejem, ki je dejal, da je slišati »zdrava in zelo samozavestna«.

Aung San Su Či je sicer obtožena različnih stvari, vključno s kršenjem zakonodaje o državnih skrivnostih, o zunanji trgovini in kršenja ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa. Najresnejša obtožba je spodbujanje k uporu. S svojimi odvetniki se doslej ni smela srečati osebno.

image_alt
Ko nekdanja junakinja neuresničene demokracije zveni kot kateri koli drug azijski diktator


Pred tremi dnevi je burmanska vojaška hunta napovedala, da zaradi domnevne volilne prevare razmišlja o razpustitvi stranke Nacionalna liga za demokracijo, ki jo vodi omenjena političarka. Sama pa je dejala, da bo stranka »obstajala, dokler bodo obstajali ljudje, ker je bila ustanovljena za ljudi«, je njene besede povzel Min Min Soe.

image_alt
Burmanska voditeljica med pridržanimi v ponovnem državnem udaru


Vojska je prevzem oblasti z udarom utemeljila z goljufijami na splošnih volitvah novembra lani, na katerih je prepričljivo slavila stranka NLD. Za obtožbe sicer ni predstavila dokazov, opazovalci pa so volitve ocenili kot poštene in svobodne.

Proteste proti udaru je silovito zatrla vojska, kar je terjalo več sto žrtev. Vodja vojaške hunte je v nedavnem intervjuju število umrlih ocenil na okoli 300, češ da mediji navajajo pretirane številke. Po podatkih Organizacije za pomoč političnim zapornikom (AAPP) je bilo ubitih več kot 800 ljudi, več kot 5300 je bilo priprtih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine