Spor zaradi kovancev med rimsko občino in Rimskokatoliško cerkvijo

Županja želi z denarjem z dna vodnjaka obnoviti mesto, Cerkev pa želi sredstva nameniti za pomoč revnim.
Fotografija: Vodnjak Trevi je biser baročne arhitekture, vsako leto ga obišče več milijonov turistov. FOTO: Max Rossi/Reuters
Odpri galerijo
Vodnjak Trevi je biser baročne arhitekture, vsako leto ga obišče več milijonov turistov. FOTO: Max Rossi/Reuters

Kovanci na dnu znamenitega baročnega vodnjaka Trevi so postali jedro spora med rimsko občino in Cerkvijo. Županja  Virginia Raggi se je odločila od aprila dalje nameniti vsakoletni izkupiček kovancev, ki znaša okoli 1,5 milijona evrov, za obnovo propadajoče rimske infrastrukture.

Z napovedjo se ne strinja Rimskokatoliška cerkev, ki je svoje nesoglasje izrazila v prispevku z naslovom Vzeli bodo denar najrevnejšim, ki ga je objavil italijanski škofovski časnik Avvenire. Direktor cerkvene dobrodelne organizacije Karitas, oče Benoni Ambrus, je za časnik izjavil, da nihče ni pričakoval tovrstne odločitve, in izrazil upanje, da si bo občina še premislila. Do zdaj je izkupiček od kovancev prejemala Karitas, ki ga je nato namenila za pomoč najrevnejšim.

Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da so tudi številni Italijani na družbenih medijih pozvali mestno občino, naj ne izvede napovedane spremembe.

Virginia Raggi je prevzela župansko mesto leta 2016, njena priljubljenost pa je kmalu zatem začela upadati zaradi čedalje večjega proračunskega primanjkljaja. Zaradi očitkov o neustreznem odstranjevanju odpadkov in lukenj na cestah so bili v oktobru protesti pred mestno hišo, na katerih je sodelovalo nekaj tisoč Rimljanov.

Vodnjak Trevi je biser baročne arhitekture, ki meri 26,3 metra v višino in skoraj 50 metrov v širino. Vsako leto ga obišče več milijonov turistov. Met kovanca v njegove vode naj bi izpolnil željo obiskovalcu ali obiskovalki, da se nekoč vrne v večno mesto, prav tako naj bi mu pomagal poiskati ljubezen in se poročiti.

Običaj metanja kovancev je zaslovel s pesmijo Franka Sinatre Trije kovanci v vodnjaku (Three Coins in a Fountain). Sinatra je pesem prvič uglasbil za istoimensko romantično komedijo iz leta 1954. Vodnjak je slavo doživel tudi v Fellinijevem filmu La Dolce Vita, kjer se v enem od prizorov v vodnjaku okopa slavna švedska igralka Anita Ekberg.

Komentarji: