Sporni ruski plin, poljsko sodstvo, migranti

Duda v Berlinu: Obisk ob stoletnici poljske neodvisnosti
Fotografija: Nemška kanclerka Angela Merkel pozdravlja poljskega predsednika Andrzeja Dudo v Berlinu. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters
Odpri galerijo
Nemška kanclerka Angela Merkel pozdravlja poljskega predsednika Andrzeja Dudo v Berlinu. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters

Berlin – Hladno deževno vreme, v kakršnem je poljski predsednik Andrzej Duda pred nemško predsedniško palačo s kolegom in gostiteljem Frank-Walterjem Steinmeierjem pregledoval častno stražo, odslikava tudi odnose med srednjeevropskima sosedama.

Zaveznici v EU in zvezi Nato razdvaja poljski odnos do pravosodja in migrantske krize ter nemško zavzemanje za ruski plinovod Severni tok 2.

Nemčija se strinja z evropsko zaskrbljenostjo zaradi poljskih pravosodnih reform in upa, da bo vlada v Varšavi našla pot do spoštovanja evropskega pravnega reda, je povedal nemški predsednik Steinmeier.

V ospredju nemškega nezadovoljstva je še begunska kriza, saj Poljska skupaj z nekaterimi drugimi vzhodnoevropskimi državami zavrača razdeljevanje migrantov po državah EU, svojo zbirko očitkov imajo tudi v Varšavi.

Poljski predsednik Duda je pozval uradni Berlin k odpovedi spornega plinovoda Severni tok 2, ki naj bi prinašal v Nemčijo še več ruskega plina ter tako povečal evropsko energetsko odvisnost od te države.

Poljski predsednik je vendarle prišel v Berlin na dogodek ob stoletnici neodvisnosti njegove države in tudi nemški je poudaril, da državi združuje več, kot ju razdvaja. V Berlinu pozdravljajo stalni dialog z vzhodno sosedo, saj sta se samo predsednika letos srečala že četrtič.

Morda je zaznati tudi premike na plinski fronti. Po poročanju časopisa Wall Street Journal naj bi kanclerka Angela Merkel podprla prizadevanja za uvoz ameriškega utekočinjenega plina in parlamentarcem severnih nemških dežel obljubila sofinanciranje terminala zanj, najverjetneje blizu Hamburga. V članku so omenjene izjave ameriškega veleposlanika v Nemčiji in tesnega sodelavca predsednika Donalda Trumpa Richarda Grenella.
 

Ameriške grožnje


Poleg zmanjšanja odvisnosti od ruskega plina bi si v Berlinu želeli odpraviti grožnje z ameriškimi trgovinskimi sankcijami ter odbiti kritike zaradi prenizkih prispevkov za vojaško zvezo Nato.

Nemška diplomacija je čedalje bolj zaskrbljena zaradi odločitve predsednika Trumpa o umiku iz tri desetletja stare jedrske pogodbe z Rusijo. Medtem ko je zunanji minister Heiko Maas pozval Washington k večjemu usklajevanju prihodnjih korakov z evropskimi partnerji, je poljski predsednik v Berlinu povedal, da zaradi ruskih akcij razume ta korak.

Na novinarsko vprašanje, ali bo njegova država dovolila nameščanje ameriških raket srednjega dosega na svojih tleh, je odgovoril, da o tem še niso razpravljali.

Preberite še:

Komentarji: