Srbija stavi na podporo Rusije in Kitajske

Beograd obtožuje ZDA,Veliko Britanijo in Nemčijo, da so dali Prištini zeleno luč za lastno vojsko.
Fotografija: Mandat Natovih mirovnih sil Kfor je zagotavljanje varnosti za vse državljane Kosova. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Mandat Natovih mirovnih sil Kfor je zagotavljanje varnosti za vse državljane Kosova. FOTO: Guliver/Getty Images

Varnostni svet ZN bo danes na zahtevo Srbije, ki jo je podprla Rusija, že drugič v nekaj dneh razpravljal o kosovski vojski. Beograd obtožuje ZDA,Veliko Britanijo in Nemčijo, da so dali Prištini zeleno luč za lastno vojsko. Druga zasedanje za razliko od prvega ne bo za zaprtimi vrati.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je pred odhodom v New York poudaril, da za odločitvijo Albancev na Kosovu o preoblikovanju varnostnih sil v vojsko stojijo ZDA, Velika Britanija in Nemčija. Napovedal je, da se bo z vsem srcem boril za Srbijo, ki računa tudi na podporo Kitajske.


Ogroženi Srbi na Kosovu


Po njegovih besedah je oblikovanje kosovske vojske v nasprotju z interesi srbskega naroda. Čeprav ne more ogroziti srbske vojske, lahko ogrozi obstoj srbskega naroda na Kosovu. Sklenil je z oceno, da so voditelji kosovskih Srbov poslali jasno sporočilo Prištini, kdo je njihov predsednik in katera je njihova država.

Zasedanja se bo udeležil tudi kosovski predsednik Hashim Thaçi, ki je izjavil, da je ne glede na razpravo v VS ZN oblikovanje vojske nepovraten proces, ki ga je mogoče še okrepiti. Kljub vznemirjenju v Srbiji, se lahko kosovski Srbi počutijo povsem varne, je zagotovil Thaçi. Po njegovi oceni sta odločitev o lastni vojski in široko politično soglasje o dialogu s Srbijo velik uspeh.


Razorožitev kosovske vojske


Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je za razliko od zveze Nato, ki je izrazila le obžalovanje, in Evropske unije, ki je ostala zadržana, obsodil odločitev Prištine, da oblikuje lastno vojsko. Spomnil je, da je resolucija 1244 iz leta 1999 edini zakonski okvir za mednarodno varnostno prisotnost na Kosovu, naloga Natovih sil Kfor pa je, da zagotavljajo varnost v državi.

To je izpostavil tudi glasnik Kforja Vincenzo Grasso, ki je dodal, da bo Kfor varoval vse državljane Kosova. Ker je parlament sprejel sveženj zakonov o preoblikovanju varnostnih sil v vojsko, bo Nato preučil svoj angažma v odnosu do varnostnih sil, je še izjavil Grasso, ni pa odgovoril na vprašanje, ali bo ostal Kfor edina vojska na Kosovu in ali bo "razorožil" kosovsko vojsko. Grasso je poudaril, da bo Kfor še naprej izpolnjeval svoj mandat na Kosovu in da Srbi lahko računajo, na njegovo podporo in zaščito.


Partnerstvo s srbsko vojsko


Da nihče ne bo ogrožen, je obljubil kosovskim Srbom tudi predsednik parlamenta Kadri Veseli. Po njegovih pojasnilih je cilj preoblikovanja varnostnih sil v vojsko vzpostavitev novega obdobja sodelovanja z vsemi sosedi, tudi s Srbijo. Izpostavil je, da državljani Kosova pripadajo narodu, ki ni nikoli nikogar napadel.

Premier Ramush Haradinaj je pozval srbsko vojsko k partnerstvu s kosovskimi oboroženimi silami. Kot je zagotovil, Priština, ki je opredeljena za obrambo miru, ne bo dovolila, da bi se vojska obrnila proti svojemu narodu. Skupaj z Veselijem in Thaçijem se je zahvalil ZDA za nesebično podporo v vseh fazah boja za svobodo in neodvisnost Kosova.

Preberite še:

Komentarji: