Število zaprtih in ubitih novinarjev letos znova naraslo

Skupno število 533 novinarjev, ki so bili pridržani, je bilo za 13 odstotkov višje kot lani. Največ priprtih novinarjev je na Kitajskem.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters 
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters 

Trenutno je po vsem svetu pridržanih rekordnih 533 novinarjev, kaže najnovejše letno poročilo o nasilju nad novinarji, ki ga je danes objavila organizacija Novinarji brez meja (RSF). Tudi število ubitih novinarjev se je letos znova povečalo, in sicer na 57, še 65 novinarjev je talcev, 49 pa pogrešanih.

Skupno število 533 novinarjev, ki so bili letos do 1. decembra pridržani v zvezi s svojim delom, je bilo za dobrih 13 odstotkov višje kot lani, so zapisali pri RSF.

Ta organizacija tudi še nikoli prej ni zabeležila tako velikega števila priprtih novinark. Trenutno jih je pridržanih 78, kar pomeni rekordno povečanje za skoraj 30 odstotkov v primerjavi z letom 2021. Ženske zdaj predstavljajo skoraj 15 odstotkov vseh priprtih novinarjev, medtem ko jih je bilo pred petimi leti manj kot sedem odstotkov.

Največ priprtih novinarjev je na Kitajskem

Največ novinarjev je še vedno zaprtih na Kitajskem, kjer sta cenzura in nadzor dosegla skrajno raven, saj jih je trenutno pridržanih skupaj 110. Znak velike represije je tudi dejstvo, da je Iran s 47 priprtimi novinarji v tej statistični kategoriji poskočil na tretje mesto na svetu, le nekaj več kot mesec dni po začetku množičnih protestov v državi.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

»Avtoritarni režimi hitreje kot kdaj prej polnijo svoje zapore z novinarji. Letošnji novi rekord potrjuje, da se moramo nujno upreti tem brezobzirnim oblastem in aktivno podpreti vse, ki poosebljajo ideal novinarske svobode, neodvisnosti in pluralizma,« je dejal generalni sekretar RSF Christophe Deloire.

V prvih šestih mesecih vojne ubitih osem novinarjev

Naraslo je tudi število ubitih novinarjev. Leta 2022 so našteli 57 takšnih primerov, kar je 19-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2021, po dveletnem obdobju relativnega miru in zgodovinsko nizkih številk. Eden od razlogov za to je tudi vojna v Ukrajini – v prvih šestih mesecih vojne je bilo ubitih osem novinarjev.

Več kot 60 odstotkov ubitih novinarjev pa je umrlo v državah, ki sicer niso udeležene v oboroženih konfliktih. Samo v Mehiki je bilo, denimo, umorjenih enajst novinarjev, kar je skoraj 20 odstotkov vseh po svetu. Podatki iz Mehike so skupaj s podatki s Haitija in Brazilije pripomogli k temu, da sta Srednja in Južna Amerika postali najnevarnejši regiji za novinarje in medije.

Poročilo za leto 2022 navaja tudi, da je trenutno najmanj 65 novinarjev in medijskih delavcev po svetu vzetih za talce. Poleg tega sta bila leta 2022 pogrešana še dva novinarja, tako da skupno število trenutno pogrešanih novinarjev znaša 49.

Preberite še:

Komentarji: