Število žrtev eksplozije v Magnitogorsku naraslo na 31

Okoli deset ljudi po eksploziji plina v stanovanjskem objektu še vedno pogrešajo.
Fotografija: Do eksplozije, ki je uničila ali poškodovala 48 stanovanj, je prišlo na zadnji dan minulega leta. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Do eksplozije, ki je uničila ali poškodovala 48 stanovanj, je prišlo na zadnji dan minulega leta. FOTO: Reuters

Tragična statistika žrtev eksplozije plina v stanovanjskem bloku v Magnitogorsku še vedno narašča. Število mrtvih se je povzpelo na 31, poroča mednarodni tisk, ki se sklicuje na najnovejše poročilo ruskega ministrstva za izredne razmere in rusko tiskovno agencijo Sputnik.

Do eksplozije, ki je uničila 35 stanovanj, je prišlo na zadnji dan minulega leta, reševanje morebitnih preživelih izpod ruševin, betona in železja pa otežujejo izjemno nizke temperature, ki so padle tudi do 27 stopinj pod ledišče.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Doslej so uspeli rešiti šest ljudi. Kot smo poročali, je bil med njimi včeraj tudi 11-mesečni deček, ki so ga rešili 35 ur po eksploziji. Po rešitvi so ga prepeljali v Moskvo, zdravniki so njegovo zdravstveno stanje označili za resno, a stabilno. Njegova rešitev je v Rusiji obveljala za novoletni čudež, za redek trenutek upanja v tragični situaciji.

Med šesterico rešenih je še en otrok, a sta dva tudi med žrtvami nesreče. V zadnjih 24 urah so, kot poroča AFP, reševalci s prizorišča nesreče odstranili ruševine z 800 kvadratnih metrov površine.

V objektu iz sovjetskih časov, zgrajenem leta 1973 v jeklarskem mestu Magnitogorsk na območju Urala, ki je od Moskve oddaljen skoraj 1700 kilometrov, je sicer stanovalo kar okoli 1100 ljudi, mnogi so čez novoletne praznike ostali brez doma. Nastanili so jih v bližnji šoli.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


V regiji so današnji dan razglasili za dan žalovanja, pogrebe žrtev pa napovedujejo od petka. Preiskovalci sicer izključujejo možnost, da bi bila eksplozija posledica terorizma, kar so domnevali nekateri, še zlasti po požaru v avtobusu v istem delu Magnitogorska, ki je povzročil tri smrti.

Eksplozije plina v objektih iz časa Sovjetske zveze sicer v današnji Rusiji, kjer varnostnim pravilom pogosto ne sledijo na ustrezne načine, niso redke. Vzrok tokratne še raziskujejo.

Komentarji: