V eksploziji v Bejrutu umrlo najmanj 78 ljudi, 4000 je ranjenih

Več deset mrtvih in več tisoč ranjenih v strahoviti eksploziji, ki je pretresla celotno mesto.
Fotografija: Eksplozijo je bilo mogoče čutiti celo dvajset kilometrov iz mesta. FOTO: Mohamed Azakir/Reuters
Odpri galerijo
Eksplozijo je bilo mogoče čutiti celo dvajset kilometrov iz mesta. FOTO: Mohamed Azakir/Reuters

V Bejrutu danes vlada panika. Pretreseni ljudje niso vedeli, kaj bi s seboj. Klicali so bližnje in upali, da so preživeli strahovito eksplozijo, ki je nad skrajno občutljivo, a tudi vzdržljivo sredozemsko mesto poslala gromozanski oblak in udarni val, ki je rušil vse pred seboj.Takoj je bilo jasno, da bo žrtev veliko. Po zadnjih podatkih je umrlo 78 ljudi, ranjenih je 4000. Podatki še niso dokončni, dejansko število žrtev je najverjetneje še mnogo višje. 

»V redu sem. Grozno je bilo … Vsi se tresemo,« je za Delo dejala fotografinja Dalia Kamisi, ki je na libanonskih bojiščih preživela veliko časa. Hiša, kjer živi, je več kilometrov oddaljena od prizorišča eksplozije, a je bila vseeno poškodovana. Podobni so bili odzivi drugih sogovornikov – šok, kričeča vprašanja, iskanje odgovorov. »Vse skupaj je videti kot med vojno. Ali kot v hollywoodskem filmu,« je dodala osupla sogovornica, sicer vajena tako rekoč vsega.

Libanonsko ministrstvo za zdravje je že sporočilo, da je bilo »ranjenih zelo, zelo veliko ljudi«. FOTO: Anwar Amro/AFP
Libanonsko ministrstvo za zdravje je že sporočilo, da je bilo »ranjenih zelo, zelo veliko ljudi«. FOTO: Anwar Amro/AFP


Še nekaj ur po eksploziji, ko se je že stemnilo, se je nad Bejrutom dvigal velik oblak prahu. V ulicah v središču mesta – predvsem okoli pristanišča – je bilo polno ruševin. Poškodovanih je bilo ogromno stavb; eksplozija je bila zares silovita, kar je mogoče videti tudi v videoposnetkih, ki so le nekaj minut po tragičnem dogodku zakrožili po spletu. Seveda skupaj z mnenji, teorijami zarote in »ekspertizami«.
 

Vzrok eksplozije še ni znan


Ni še jasno, kaj se je v libanonski prestolnici, žal vajeni strahovitih eksplozij, dejansko zgodilo. Lokalni novinarji so poročali o požaru v tovarni pirotehnike, ki naj bi se razširil na bližnji silos in zaradi kemične reakcije povzročil brutalno eksplozijo. Dejansko dve eksploziji. Omenjali so tudi ladjo, polno goriva. A tega še ni bilo mogoče potrditi.

Eksplozija v libanonski prestolnici. FOTO: Karim Sokhn/Reuters
Eksplozija v libanonski prestolnici. FOTO: Karim Sokhn/Reuters


Pozno zvečer so po mestu divjala reševalna vozila. Ogromno ljudi je bilo zakopanih pod ruševinami. Krvavi so se prebijali po ulicah, polnih razmetanih, razbitih reči. Mobilni telefoni so zvonili v prazno. Eksplozija je, med drugim, močno prizadela tudi bolnišnico St. George in sedež časopisa Daily Star. Stekla so popokala tudi v naseljih, 20 kilometrov oddaljenih iz Bejruta. Predvsem vzhodno od mesta, kjer je udarni val prevračal avtomobile in rušil vse pred seboj.

Tragedija, katere dejanske posledice bodo vidne šele v prihodnjih dneh, se je v libanonski prestolnici zgodila v času velike gospodarske, družbene in politične krize ter pretenj s ponovnim spopadom šiitskega gibanja Hezbolah z Izraelom.

Komentarji: