Strasbourg: V streljanju na božični tržnici najmanj trije mrtvi (VIDEO)

»Ljudje so se zatekli v bare, stanovanja, ki jih do nadaljnjega ne smejo zapustiti. Prek spleta in družbenih omrežij spremljajo, kaj se dogaja. Mesto je zaprto,« je iz Strasbourga sporočil Delov novinar in urednik Gašper Završnik.
Fotografija: Incident se je zgodil blizu božične tržnice na trgu Kleber, enem glavnih mestnih trgov. FOTO: Frederick Florin/AFP
Odpri galerijo
Incident se je zgodil blizu božične tržnice na trgu Kleber, enem glavnih mestnih trgov. FOTO: Frederick Florin/AFP

V Strasbourgu so zaradi streljanja zaprli središče mesta. Po poročanju Le Monda, ki se sklicuje na francoskega ministra za notranje zadeve Christopha Castanera, so v napadu po doslej znanih podatkih umrle tri osebe, agencija Reuters in nekateri mediji so poročali o štirih žrtvah. Ranjenih je bilo trinajst ljudi, od tega šest huje. Tožilstvo je primer že označilo za teroristični napad. Strelca, ki ga je policija v preteklosti že obravnavala, so identificirali, a je še vedno na begu, čeprav so ga policisti med napadom ranili.



Incident se je zgodil blizu božične tržnice na trgu Kleber, enem glavnih mestnih trgov. Strasbourška božična tržnica, ki so jo prvič organizirali leta 1570, je ena najbolj priljubljenih sezonskih prireditev v Franciji.

Strasbourška božična tržnica, ki so jo prvič organizirali leta 1570, je ena najbolj priljubljenih sezonskih prireditev v Franciji. FOTO: Vincent Kessler/Reuters
Strasbourška božična tržnica, ki so jo prvič organizirali leta 1570, je ena najbolj priljubljenih sezonskih prireditev v Franciji. FOTO: Vincent Kessler/Reuters


V Strasbourgu je bil Delov novinar in urednik Gašper Završnik. »Ljudje so se razbežali, ker je okoli osme ure zvečer prišlo do streljanja. Zavladala je panika. Ljudje so se zatekli v bare, stanovanja, ki jih do nadaljnjega ne smejo zapustiti. Prek spleta in družbenih omrežij spremljajo, kaj se dogaja. Mesto je zaprto,« je sporočil. Da naj zaradi resne grožnje javni varnosti ostanejo doma, je prebivalce pozvalo tudi francosko notranje ministrstvo.



Završnik je dodal še, da so varnostniki pregledovali ljudi, preden so vstopili na božično tržnico. Policija je zaprla dostop do območja v središču mesta, kjer ta teden zaseda evropski parlament. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je policija zaprla tudi stavbo evropskega parlamenta. Ne morejo je zapustiti ne poslanci, ne osebje, ne novinarji. Predsednik parlamenta Antonio Tajani je že sporočil, da »teroristi ne bodo zmotili dela parlamenta«, ki tako nadaljuje delo.

Incident se je zgodil blizu božične tržnice na trgu Kleber, enem glavnih mestnih trgov. FOTO: Vincent Kessler/Reuters
Incident se je zgodil blizu božične tržnice na trgu Kleber, enem glavnih mestnih trgov. FOTO: Vincent Kessler/Reuters


»Središče Strasbourga je policija zaprla. Ljudje so tekli ven, zaprli so mostove. Tudi pred mojim nosom. Ljudje govorijo o streljanju,« je na twitterju zapisala slovenska poslanka v evropskem parlamentu Tanja Fajon.

FOTO: Vincent Kessler/Reuters
FOTO: Vincent Kessler/Reuters


Do zaključka redakcije še ni bilo znano, kaj je bil vzrok streljanja.

Komentarji: