Policija razkrila ime napadalca v Koloradu

Znane so nove podrobnosti strelskega napada, ki je zahteval deset življenj in ki se je zgodil v trgovini v kraju Boulder. Osumljeni napadalec je v priporu.
Fotografija: Osumljenec za sinočnji napad v Boulderju je v priporu. FOTO: Kevin Mohatt/Reuters
Odpri galerijo
Osumljenec za sinočnji napad v Boulderju je v priporu. FOTO: Kevin Mohatt/Reuters

V strelskem napadu v mestu Boulder blizu Denverja v ameriški zvezni državi Kolorado je včeraj izgubilo življenje deset ljudi. Napadalec je popoldne po lokalnem času streljal v trgovini verige King Soopers. Ubit je bil tudi 51-letni policist Eric Talley, ki je med prvimi prispel na kraj dogodka. 

Policija je danes sporočila, da je streljal 21-letni Ahmad Al Aliwi Alissa. Motiv za strelski napad še ni znan. Po besedah vodje boulderske policije Maris Herold je 21-letnik v priporu. Policija še preiskuje motiv za smrtonosni napad, ki je drugi v ZDA v tednu dni. Prejšnji teden je na območju Atlante napadalec v masažnih salonih ubil osem oseb.

Poleg sinočnjega dogodka v Koloradu in napada na območju Atlante se je v ZDA v zadnjem tednu zgodilo še pet strelskih napadov, v katerih je bilo po navedbah ameriškega CNN več ranjenih, dve osebi pa sta umrli. Streljanje se je zgodilo v kalifornijskem Stocktonu, v Greshamu (Oregon) ter v mestih Houston, Dallas in Philadelphia. 

Boulder po napadu. FOTO: Jim Urquhart/Reuters
Boulder po napadu. FOTO: Jim Urquhart/Reuters


Mesto Boulder leži severozahodno od koloradske prestolnice Denver. V zvezni državi Kolorado sta se v letih 1999 in 2012 zgodila strelska pohoda, ki sta zahtevala več kot deset življenj, piše tiskovna agencija Reuters. V napadu, ki se je leta 2012 zgodil v kinematografu v denverskem predmestju Aurora, je napadalec ubil 12 oseb in jih ranil 70. Leta 1999 pa sta napadalca na srednji šoli Columbine blizu kraja Littleton v odmevnem napadu ubila 12 dijakov in učitelja ter sodila še sebi. 

Strelca, ki je pobijal brez izbire in razmišljanja s polavtomatsko puško, so že obtožili desetih umorov. Policisti so ga po aretaciji odvedli v spodnjih hlačah in s krvavo nogo, najprej v bolnišnico kjer so mu zakrpali strelno rano v nogi, nato pa v zapor.
Župan Boulderja Sam Weaver je na novinarski konferenci povedal, da so bile žrtve stare med 20 do 65 let, med njimi tudi 51-letni policist Eric Talley.

Weaver je dejal, da je bil Talley med prvimi na kraju zločina in je umrl, ko je tekel proti strelcu, da ga onemogoči. Župan ga je označil za pravega heroja, ki se mu skupaj z njegovo družino ne bodo mogli nikoli dovolj zahvaliti.

Agent FBI Michael Schneider je javnost zaprosil za vse informacije, ker še vedno preiskujejo motiv za strelski pokol. Za zdaj še ne želijo ugibati.

Priče pravijo, da je strelec vstopil v trgovino in odprl ogenj proti osebam, ki jih je videl.

V ZDA se bo po tem napadu, ki je prišel tako hitro po pokolu v Atlanti, spet sprožila razprava o orožju. Morda bo sedaj drugače kot doslej, ker imajo demokrati večino v obeh domovih kongresa in predsednika, ki podpira smiselne ukrepe za večjo varnost pri orožju.

Joe Biden je zaradi tragedije ukazal spustiti zastave na zveznih zemljiščih na pol droga,

Največja lobistična organizacija za orožje NRA je sicer pred tednom dni slavila odločitev sodišča, ki je razveljavilo prepoved polavtomatskih pušk z nabojniki velike kapacitete, kot je bila uporabljena za zločin v Koloradu.

Preberite še:

Komentarji: