V strelskem napadu ubitih najmanj osem ljudi

V ZDA se od začetka izbruha pandemije covida-19 soočajo z naraščanjem nasilja nad osebami azijske rase.
Fotografija: Motiv za streljanje še ni znan. FOTO: Christopher Aluka Berry/Reuters
Odpri galerijo
Motiv za streljanje še ni znan. FOTO: Christopher Aluka Berry/Reuters

V strelskem napadu na tri azijske masažne salone na širšem območju Atlante v ameriški zvezni državi Georgia je umrlo najmanj osem ljudi. Preiskovalci so doslej potrdili, da je bilo ubitih sedem žensk, od katerih jih je bilo šest azijskega izvora. Zunanje ministrstvo Južne Koreje je potrdilo, da so bile med njimi štiri Korejke.

Policija je po napadih v torek zvečer aretirala osumljenca, 21-letnega Roberta Aarona Longa iz Woodstocka. Motiv za streljanje še ni znan, prav tako ne, ali je bil napad rasističen. Longa so ujeli nekaj ur po streljanju, in sicer 240 kilometrov južno od Atlante. Poleg državnih in lokalnih policistov se je preiskavi pridružil tudi ameriški zvezni preiskovalni urad FBI.

image_alt
Rasizem, o katerem se ne govori


Long je najprej sejal smrt v Acworthu, severnem predmestju Atlante, kjer so ga posnele varnostne kamere. Na kraju samem sta umrli dve osebi, tri so prepeljali v bolnišnico, kjer sta dve kasneje umrli. Policija je nato kasneje posredovala po prijavi ropa v masažnem salonu v severovzhodnem delu Atlante, kjer so bile ustreljene tri ženske, v drugem salonu čez cesto pa so našli še eno ustreljeno žensko. Šef policije Atlante Rodney Bryant uvodoma ni pojasnil motiva napada oziroma, ali je šlo za rop ali zločin iz sovraštva. V ZDA se od začetka izbruha pandemije covida-19 soočajo z naraščanjem nasilja nad osebami azijske rase.

Iz pogovora z osumljencem so razbrali, da je v preteklosti obiskoval tovrstne lokale in bil obseden s seksom. Ameriški mediji prenašajo izjave njegovih sošolcev, ki pravijo, da je bil sin krščanskega pridigarja globoko veren. Na svojih družabnih medijih je med drugim objavil, da ima rad pico, pivo, orožje, družino in Boga.

Policijske organizacije v večjih ameriških mestih, kot so New York, Seattle, Atlanta, San Francisco, sporočajo, da povečujejo policijsko prisotnost v azijskih skupnostih. Podpredsednica ZDA Kamala Harris je sporočila azijsko-ameriški skupnosti, da jim stojijo ob strani. 

Včerajšnji dogodek je bil šesti množični pokol s strelnim orožjem v ZDA letos in najhujši od avgusta 2019, ko je bilo v Daytonu devet žrtev. V ZDA za množični strelski pokol velja vsak, ki se konča z najmanj štirimi mrtvimi.

Komentarji: