Švedska tožilka vložila uradno zahtevo za pridržanje Assangea

Če bo sodišče zahtevi ugodilo, bo zanj izdala evropski priporni nalog.
Fotografija: Če bo sodišče pridržanju ugodilo, bo to prvi korak na poti do morebitne izročitve Assangea Švedski. FOTO: Peter Nicholls/Reuters
Odpri galerijo
Če bo sodišče pridržanju ugodilo, bo to prvi korak na poti do morebitne izročitve Assangea Švedski. FOTO: Peter Nicholls/Reuters

Švedska tožilka je danes zaradi suma posilstva na sodišče v mestu Uppsala vložila uradno zahtevo za pridržanje ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea v njegovi odsotnosti. Če bo sodišče zahtevi ugodilo, bo zanj izdala evropski priporni nalog. Švedsko tožilstvo je preliminarno preiskavo proti Assangeu znova uvedlo 13. aprila.

Britanske oblasti so Assangea aretirale 11. aprila na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Po tem je švedska tožilka Eva-Marie Persson dejala, da je bil »Assange aretiran v Veliki Britaniji, tako da so pogoji za zahtevo za njegovo izročitev na podlagi evropskega pripornega naloga znova izpolnjeni, kar pa ni veljalo pred 11. aprilom«.

Pridržanje osebe v odsotnosti je običajen del švedskega sodnega postopka, ko je osumljenec v drugi državi ali ko ga ne morejo najti. Če bo sodišče pridržanju ugodilo, bo to prvi korak na poti do morebitne izročitve Assangea Švedski, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropski nalog za prijetje in predajo je sodna odločba, ki jo ena od držav članic EU izda in pošlje drugi državi članici z namenom, da se oseba, ki je navedena v nalogu, prime in preda državi, ki je nalog izdala. Organom pregona omogoča aretacijo osumljencev brez dolgotrajnih postopkov tradicionalnega izročanja.

Švedske oblasti so sicer leta 2017 proti Assangeu končale preiskavo zaradi domnevnega posilstva, saj je bila takratna tožilka mnenja, da ne morejo nadaljevati preiskave, ker Assange, ki je bival na ekvadorskem veleposlaništvu, ni bil dosegljiv.Britansko sodišče medtem obravnava ameriško zahtevo za izročitev. FOTO: Adrian Dennis/AFP
Britansko sodišče medtem obravnava ameriško zahtevo za izročitev. FOTO: Adrian Dennis/AFP


Assange trdi, da je privolila v spolni odnos in pristala na to, da ne uporabita zaščite. Zaradi spolnega napada so ga sicer preiskovali v še enem primeru, a je ta leta 2015 zastaral.

Britanske oblasti so ustanovitelja Wikileaksa aretirale potem, ko mu je Ekvador odvzel državljanstvo in mednarodno zaščito. Britansko sodišče ga je v začetku maja obsodilo na 50 tednov zaporne kazni, ker je kršil določila pogojnega izpusta. Assange je bil namreč leta 2012 po aretaciji zaradi obtožb posilstva izpuščen na prostost, a se je potem izognil odločanju o izročitvi s pobegom na ekvadorsko veleposlaništvo, saj se je bal, da bi ga Švedska izročila ZDA.

Britansko sodišče medtem obravnava ameriško zahtevo za izročitev. Uradno so ga v ZDA obtožili zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, tedaj še Bradleyjem Manningom, in sicer da ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije. Švedska tožilka Eva-Marie Persson je dejala, da je odločitev, katera zahteva za izročitev bo imela prednost, na strani oblasti Združenega kraljestva.

Ekvadorsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so tožilci in policisti začeli identificirati in zasegati Assangeovo lastnino na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, ki bi lahko služila kot dokaz v ameriški preiskavi o objavi zaupnih dokumentov. Kot so dodali, bodo zasežene predmete poslali v Ekvador, kjer jih bodo analizirali.

Če bo ekvadorsko tožilstvo presodilo, da bi morali katere od predmetov poslati v Washington, bodo to v skladu s pravnimi normami storili, preostale predmete pa bodo izročili Assangeovim zastopnikom, so še sporočili iz Quita.

Preberite še:

Komentarji: