Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sylvie Goulard še trepeta za »superkomisarsko« funkcijo

Očitno bosta žrtvi le dve: romunska kandidatka Plumbova in Madžar Trócsányi, ki sta padla že pred začetkom parlamentarnih zaslišanj.
Številni očitki Francozinji Sylvie Goulard, a za seboj ima francoskega predsednika Emmanuela Macrona. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Številni očitki Francozinji Sylvie Goulard, a za seboj ima francoskega predsednika Emmanuela Macrona. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
9. 10. 2019 | 06:00
9. 10. 2019 | 09:53
5:51
Bruselj – Sinoči se je z nastopom kandidata za izvršnega podpredsednika evropske komisije za Green Deal Fransa Timmermansa končal maraton načrtovanih komisarskih zaslišanj, ki se je začel prejšnji ponedeljek.

Nizozemec Timmermans je med drugim napovedal, da bo že v prvih stotih dneh mandata predlagal zakonodajo s ciljem, da bo EU leta 2050 podnebno nevtralna. Tudi cilje za zmanjšanje izpustov CO2 do leta 2030 naj bi zvišali s 40 na 50 ali še bolje na 55 odstotkov.  

Čez dan sta imela triurni nastop še druga dva izvršna podpredsednika, Valdis Dombrovskis (gospodarstvo) in Margrethe Vestager, ki bo ob vodenju področja digitalna Evropa nadaljevala delo na vplivnem položaju komisarke za konkurenčnost.
Vsi trije izvršni podpredsedniki, ki bodo imeli najpomembnejše vloge v ekipi predsednice Ursule von der Leyen, so, skladno s pričakovanji, brez težav opravili zaslišanja.


Poljaku v drugo uspelo


Razčistilo se je še vprašanje Poljaka, kandidata za komisarja za kmetijstvo Janusza Wojciechowskega. Na prvem  zaslišanju prejšnji teden mu ni uspelo, ker so bili odgovori po ocenah njegovih kritikov premalo jasni in konkretni. Na drugem zaslišanju, nekakšnem popravnem izpitu, je namesto v angleščini odgovarjal v maternem jeziku in prepričal vse skupine, da je primeren kandidat.

Pri Švedinji Ylvi Johansson (notranje zadeve) so po dvomih na prvem zaslišanju zadoščali za pozitivno oceno že njeni pisni odgovori na dodatnega zaslišanja.
 

Negotova usoda superkomisarke Goulardove


Tudi kandidatka »za superkomisarko« za notranji trg in več drugih področij, Francozinja Sylvie Goulard, bo morala na še drugo zaslišanje v evropski parlament. Potekalo bo jutri dopoldne med 9.30 in 11.00 Dodatni pisni odgovori očitno niso bili zadovoljivi. Proti še enemu zaslišanju so bili po neuradnih informacijah liberalci in socialisti.

Koordinatorji političnih skupin v pristojnih odborih se bodo sestali po zaslišanju in če Goulardova za sabo ne bo imele predstavnikov dveh tretjin pristojnih odborov, bodo o oceni odločali njihovi člani. Predvsem v EPP že nekaj časa opozarjajo na nesprejemljivost logike, po kateri je Francozinja dovoilj dobra za evropsko komisijo, čeprav je pred dvema letoma morala odstopiti s položaja v francoske obrambne ministrice.

»Ali menite, da bi obsodba pomenila odstop iz komisarskega kolegija?« je eno od pisnih vprašanj zanjo. V postopkih je v zvezi s fiktivnim zaposlovanjem asistentov, zaradi katerega je pred dvema letoma po mesecu dni odstopila s položaja obrambne ministrice.  

Tudi njeno preteklo delo za ameriški inštitut Berggruen za plačilo okoli 10.000 evrov na mesec v času, ko je bila evropska poslanka, je tarča kritik. Poslanci so tudi bili nezadovoljni z nejasnimi odgovori, kako bo vodila orjaški resor, ki vključuje industrijo, digitalne storitve, vesolje, obrambno industrijo, mala in srednja podjetja …

Nizozemec Frans Timmermans, ki bo v novi evropski komisiji kot izvršni podpredsednik koordiniral zeleno preobrazbo, na nov položaj prihaja tudi z novo zunanjo podobo. FOTO: Aris Oikonomou/AFP
Nizozemec Frans Timmermans, ki bo v novi evropski komisiji kot izvršni podpredsednik koordiniral zeleno preobrazbo, na nov položaj prihaja tudi z novo zunanjo podobo. FOTO: Aris Oikonomou/AFP


Po navedbah iz parlamentarnih krogov je ključno vprašanje obsežnost njenega portfelja. Pisni odgovori »superkomisarke« Goulardove na dodatna vprašanja EP so na več kot 60 straneh. Prednost številnih resorjev, ki bodo pod njo, vidi predvsem v njihovi sinergiji.

Na vprašanje, ali bi odstopila, če bo obtožena, pa ni odgovorila za da ali ne. Sklicuje se na domnevo nedolžnosti. Odstop bi bil odvisen od presoje, ali še lahko učinkovito izvršuje mandat. V primeru obsodbe bi odstopila. Glede dela za Berggruen pa je obžalovala, da je ustvarilo dvome o njeni integriteti in zmožnosti za neodvisno delo za evropske interese.

Ker za njo stoji francoski predsednik Emmanuel Macron, je skoraj nemogoče pričakovati še večje težave Goulardove. 


Nejasnosti z madžarskim in romunskim kandidatom


Uradno nista potrjena niti nova kandidata Madžarske in Romunije niti njuna resorja (doslej širitev in transport). Budimpešta ima v ognju stalnega predstavnika pri EU Olivérja Várhelyija, posebno zapleteno pa je v Romuniji, kjer usoda vlade visi na nitki. Po odpadli Rovani Plumb – tako kot za Madžara Lászla Trócsányija je bilo ugotovljeno navzkrižje interesov – sta v igri evropski poslanec Dan Nica in državna sekretarka za EU Melania-Gabriela Ciot.

Tudi Violeta Bulc je morala opraviti zaslišanje tik pred izvolitvijo celotne evropske komisije. FOTO: François Lenoir/Reuters
Tudi Violeta Bulc je morala opraviti zaslišanje tik pred izvolitvijo celotne evropske komisije. FOTO: François Lenoir/Reuters


Evropska komisija bo predvidoma potrjena na plenarnem zasedanju 23. oktobra v Strasbourgu. Kandidata iz Madžarske in Romunije sta lahko zaslišana v dneh pred odločanjem. Tudi komisarka Violeta Bulc je bila leta 2014 kot druga kandidatka iz Slovenije zaslišana 20. oktobra v Strasbourgu. Celotna evropska komisija je bila nato potrjena dva dni pozneje.   

Sicer sestavljanje evropske komisije že ves čas spremljajo govorice o zamenjavah resorjev. Zamenjali bi, denimo, lahko madžarski resor (širitev) za romunskega (transport). Širše menjave bi bile velik zalogaj, saj so bila zaslišanja že opravljena.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine