Tajska princesa v bitko za premierski stolček

Kandidatura tesnega člana kraljeve družine za tovrsten položaj je na Tajskem brez primere.
Fotografija: Princesa Ubolratana Rajakanya vstopa v politiko FOTO: AFP
Odpri galerijo
Princesa Ubolratana Rajakanya vstopa v politiko FOTO: AFP

Bitki za položaj tajskega premierja oziroma premierke na marčnih parlamentarnih volitvah se pridružuje tudi sestra tajskega kralja, princesa Ubolratana Rajakanya, poroča CNN.
 
67-letna princesa bo kandidirala za stranko Thai Raksa Chart, ki podpira nekdanjega premierja Thaksina Shinawatra. Predsednik stranke Thai Raksa Chart Preechapon Pongpanich je včeraj potrdil novico o njeni kandidaturi.

»Sklenili smo, da kot našo kandidatko predlagamo princeso Ubolratano. Je razgledana in sposobna oseba. Naše povabilo je prijazno sprejela,« je povedal Pongpanich.

Eden njenih glavnih nasprotnikov bo sedanji premier Prayut Chan-O-Cha, ki je svojo kandidaturo že napovedal.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Kandidatura tesnega člana kraljeve družine je na Tajskem brez primere, vse odkar se je pred 86 leti končalo obdobje absolutne monarhije. Analitiki pravijo, da bo potezo podrl tudi princesin brat, kralj Maha Vajiralongkorn, ki bo kronan v začetku meseca maja.

»To je zgodovinsko,« je za CNN povedal Paul Chambers, politični strokovnjak na tajski univerzi Naresuan. »Postaviti sestro na takšen položaj. Ona tega ne počne sama. To bi pomenilo, da kraljevska oblast vse bolj posega v tajsko politiko.«

Komentarji: