Z gnojnico nad NIJZ

Neznani storilec je danes ponoči s tekočino močnega vonja, predvidoma gnojnico, polil vrata stavbe Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Fotografija: Direktor NIJZ Milan Krek je bil deležen groženj. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Direktor NIJZ Milan Krek je bil deležen groženj. FOTO: Leon Vidic/Delo

20.40 Teksaški guverner prepovedal uvedbo obveznega cepljenja

Guverner ameriške zvezne države Teksas Gregt Abbott je podpisal ukaz, s katerim je podjetjem ter vsem zasebnim in javnim organizacijam v državi prepovedal uvedbo obveznega cepljenja proti koronavirusu za zaposlene ali za stranke. Republikanec je ob tem izjavil, da so cepiva proti koronavirusu varna in predstavljajo najboljšo obrambo proti bolezni, vendar mora cepljenje ostati prostovoljno.

Ob tem je kritiziral vlado demokratskega predsednika ZDA Josepha Bidna, ki je uvedla obvezno cepljenje za vse zvezne uslužbence in za podjetja, ki sodelujejo z zvezno vlado. Prav tako je zahteva cepljenje zaposlenih v zasebnih podjetjih z več kot 100 zaposlenimi.

Abbott se upira tudi obveznemu nošenju mask v javnih prostorih. Avgusta je posledice okužbe s koronavirusom okusil na lastni koži, sicer brez večjih težav. Zaradi takšne politike zdaj v Teksasu narašča število okužb, bolnišnice pa so preobremenjene.
V ZDA se je po podatkih univerze Johns Hopkins s koronavirusom doslej okužilo že 44,5 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 714.000. V Teksasu se jih je okužilo 4,1 milijona, število smrti pa je preseglo 67.000. Teksas je po številu okužb prvi pred Kalifornijo, ki pa z več kot 70.000 mrtvimi vodi v tej statistiki.

16.25 CureVac umaknil cepivo iz Eminega postopka odobritve

Nemško biotehnološko podjetje CureVac je svojega prvega kandidata za cepivo proti covidu-19 CVnCoV umaknilo iz postopka pridobivanja odobritve pri Evropski agenciji za zdravila (Ema). Razlog je nizka učinkovitost cepiva. CVnCoV je cepivo mRNA.
Kot so danes pojasnili pri podjetju iz nemškega mesta Tübingen, so domnevali, da bo Ema odobritev izdala šele v drugem četrtletju prihodnjega leta. Uradne vloge za odobritev cepiva CVnCoV sicer še niso vložili. CVnCoV je bil še vedno v tako imenovanem tekočem postopku odobritve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

CureVac je konec junija sporočil, da je učinkovitost njihovega kandidata za cepivo prve generacije manjša od nekaterih drugih cepiv. V začetku julija je biotehnološko podjetje domnevalo, da bo Ema kljub nizki učinkovitosti odobrila cepivo. Cepivo CureVaca je po končni analizi pokazalo 48-odstotno učinkovitost proti covidu-19 pri vseh starostnih skupinah, kar pomeni, da je bistveno manj učinkovito kot druga cepiva mRNA. Podjetje sedaj želi s svojim britanskim partnerjem GlaxoSmithKline (GSK) osredotočiti na razvoj novega cepiva proti covidu-19.

16.10 Z gnojnico nad NIJZ

Neznani storilec je danes ponoči s tekočino močnega vonja, predvidoma gnojnico, polil vrata stavbe Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). »Zlivanje gnojnice, poškodovanje lastnine, grožnje zaposlenim in sovražni govor niso sprejemljiv način komuniciranja,« so zapisali na Twitterju. Dogodek so že prijavili policiji.

Na Policijski upravi Ljubljana so ob tem pojasnili, da so nekaj po polnoči prejeli obvestilo, da je neznani storilec s tekočino z močnim vonjem polil vrata ene izmed stavb na območju centra Ljubljane. Na kraju so našli tudi manjše vedro z omenjeno snovjo. O dogodku še zbirajo obvestila in bodo glede na vsa ugotovljena dejstva tudi ustrezno ukrepali, so navedli za STA.



Direktor NIJZ Milan Krek je bil lani deležen groženj, o katerih je spregovoril tudi v pogovoru za STA. Že lani poleti je namreč napovedoval močan drugi epidemični val. »To napovedovanje je imelo za posledico kar nekaj groženj, ki sem jih dobival,« je dejal. Takrat je povedal, da je zadnjo grožnjo s smrtjo dobil v petek, poleg tega mu vsakič, ko pride iz stavbe NIJZ, nekdo sledi.
Na NIJZ so marca prejeli tudi že sumljivo pošiljko, za katero pa se je izkazalo, da ni bila nevarna.

15.05 Učitelju na Dobrovem zaradi pogoja PCT grozi odpoved

Učitelju športa na OŠ Alojza Gradnika Dobrovo grozi odpoved zaposlitve, ker ni upošteval pravil PCT pri pouku. Pravico namerava iskati po pravni poti. Ravnatelj Uroš Kobal je danes za STA potrdil le, da proti enemu od zaposlenih teče postopek redne odpovedi iz krivdnih razlogov skladno z določili zakona o delovnih razmerjih, ki pa še ni zaključen.

Učitelj Sandi Valentinčič je dejal, da ima podporo v kolektivu, a da kolegi nimajo dovolj moči in poguma, da bi se uprli. Kot je dodal, ga je vodstvo odstranilo s šole in mu prepovedalo opravljanje dela. Prepoved je sledila obisku inšpektorjev za šolstvo in za zdravje sredi septembra, ko je bil Valentinčič opozorjen zaradi nenošenja maske med poukom športa.

Ravnatelj je pred dnevi za Primorske novice pojasnil, da je inšpekcija naložila šoli, naj odpravi pomanjkljivost v tednu dni. Sledilo je pisno opozorilo delavcu in nato prepoved opravljanja dela. 

Še enemu učitelju grozi odpoved. FOTO: Jure Eržen/Delo
Še enemu učitelju grozi odpoved. FOTO: Jure Eržen/Delo


12.39 Na poti okrevanja turizmu 200 milijonov evrov investicijskih sredstev

Deležniki iz panoge turizma in gostinstva so danes poudarili zavezanost sodelovanju na poti okrevanja panoge po pandemiji covida-19. Letos bo število turističnih prihodov glede na lani tako rekoč stagniralo, v prihodnje pa se panogi med drugim obeta za 200 milijonov evrov investicijskih sredstev, ki lahko pomembno prispevajo k ponovnemu zagonu.

image_alt
Počivalšek: Veljavnosti bonov ne bomo podaljšali


Vsi najpomembnejši deležniki s področja turizma in gostinstva, med njimi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Slovenska turistična organizacija (STO), Turistično-gostinska zbornica Slovenije (TGZS), sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ter Turistična zveza Slovenije (TZS), so tudi letos skupaj pripravili Dneve slovenskega turizma, osrednji strokovni dogodek panoge. Ta bo potekal v Postojni, gostiteljica je družba Postojnska jama.
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani ob napovedi dogodka izpostavil »iskren in močno povezan partnerski odnos« med politiko in turističnim gospodarstvom v času epidemije. Zatrdil je, da je vlada »pravočasno in s pravimi ukrepi« naslovila probleme, ki jih je prinesla koronska kriza. »Tako je panoga težko krizo preživela in je pripravljena na ponovno okrevanje,« je dejal Počivalšek.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


11.52 Easyjet ob povečanem povpraševanju optimističen glede okrevanja

Britanski nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet je sporočil, da se je po sprostitvi ukrepov, sprejetih za zajezitev pandemije covida-19, povečalo število potnikov, ki se poslužujejo njihovih storitev. Vodilni v podjetju pričakujejo, da bodo v zimskih mesecih dosegli 70 odstotkov potnikov glede na številke iz leta 2019. Za potnike, ki si v zimskih mesecih želijo na sonce, so tako dodali 100.000 novih sedežev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V podjetju so se za povečanje števila letov odločili, potem ko so zaznali, da se je v poletnih mesecih število potnikov začelo povečevati. V zadnjih treh mesecih so dosegli 58-odstotno raven glede na leto 2019, kar je precejšen porast glede na 17-odstotno raven, na kateri so bili v trimesečju, ki se je končalo konec junija. Močno rast je poleti povzročilo povečanje notranjega prometa v Veliki Britaniji in znotraj Evrope, medtem ko britanski mednarodni promet ostaja na 32 odstotkih glede na leto 2019.
Vodilni v tem letalskem nizkocenovniku tako zdaj bolj optimistično zrejo v prihodnost, saj je vse več rezervacij za praznike, število rezervacij za prihodnjega pol leta pa se je glede na lani podvojilo.

11.57 Trgovci opozarjajo na upad prometa zaradi pogoja PCT

Več kot polovica trgovcev zaradi pogoja PCT zaznava upad prometa za 20 do 50 odstotkov, kar 60 odstotkov pa jih ocenjuje, da trenutni ukrepi omejujejo njihovo poslovanje, so sporočili iz Obrtno-podjetniške zbornice ob rezultatih ankete, ki jo je sekcija trgovcev OZS izvedla med svojimi člani. Skoraj polovica trgovcev se zaradi razmer, povezanih s pandemijo, sooča tudi s težavami pri dobavi blaga, 13 odstotkov trgovcev pa razmišlja celo o zaprtju svojih trgovin. Predsednik sekcije trgovcev pri OZS Primož Černic je prepričan, da so bile neživilske trgovine med epidemijo med najbolj prizadetimi dejavnostmi, saj so bile zaprte kar sedem mesecev. Dodatno pa jih je zdaj prizadel pogoj PCT za potrošnike, s čimer se neživilske trgovine ponovno postavlja v neenakopraven položaj. Potrošniki se namreč pogosteje odločajo za nakup specializiranega blaga v živilskih trgovinah, kjer pogoj PCT ne velja. »Če hočemo specializirane trgovine ohraniti pri življenju, jim je nujno potrebno zagotoviti državno pomoč ali odpraviti pogoj PCT, s čimer bi jih postavili v enakopraven položaj z živilskimi trgovinami,« je opozoril Černic. 

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


11.14 Inšpektorat med junijem in avgustom ujel skoraj 2000 oseb, ki niso upoštevale karantene oziroma samoizolacije

Zdravstveni inšpektorat je od junija do avgusta opravil 12.256 nadzorov nad spoštovanjem karantene oziroma samoizolacije. Pri tem so ugotovili, da 1919 oseb ni bilo na mestu, kjer bi morale prestajati karanteno oziroma izolacijo. V povezavi s kršitvami karantene na domu in izolacije so bile izrečene globe v skupni vrednosti 6400 evrov. Na ministrstvu za zdravje so v odgovoru na poslansko vprašanje Jureta Ferjana (SDS) zapisali, da je inšpektorat med junijem in avgustom opravil skupaj 15.477 nadzorov, od tega 15.155 rednih in 322 izrednih na podlagi prijav. Tako so opravili 12.256 nadzorov nad spoštovanjem karantene oziroma samoizolacije, v preostalih 3221 postopkih pa so nadzirali spoštovanje vladnih odlokov za obvladovanja covida-19. Največ kršitev so ugotovili v okviru nadzora nad spoštovanjem ukrepa karantene na domu in izolacije. 

10.51 Slovenska vojska: Višje delovno in socialno sodišče zavrnilo izplačilo dodatkov za delo med epidemijo

Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani je v imenu ljudstva razsodilo, da pripadnikom Slovenske vojske ne pripada dodatek za delo v rizičnih razmerah, ki izhaja iz 11. točke prvega odstavka 39. člena kolektivne pogodbe za javni sektor (KPJS), so sporočili iz Sindikata vojakov Slovenije. »SVS je sprožil kolektivni spor zaradi kršenja KPJS, saj pripadnikom SV v času razglašene epidemije (od 12. marca do 31. maja 2020) delodajalec ni izplačal spornega dodatka. Sodišču ni bilo pomembno, da so nekateri javni uslužbenci prejemali poln dodatek ves čas prvega vala epidemije brez enega okuženega med njimi, medtem ko je bilo v SV veliko okuženih,« so navedli. Kot dodajajo, je sodišče v obrazložitvi navedlo, da se delodajalec lahko samostojno odloči, da dodatke ne bo izplačeval za ves čas trajanja epidemije, ampak samo za čas, ko je po delodajalčevem mnenju delavec ogrožen. A kot so poudarili v sindikatu, za nobeno delovno mesto v vojski ni bila izdelana ocena tveganja in ogroženosti, ampak so nadrejeni po lastnem instinktu in dnevnem navdihu odločali o tem, kdo in kdaj je ogrožen. Sodišče ni upoštevalo argumenta, da je delodajalec ocenil stopnjo ogroženosti posameznega delavca brez sodelovanja sindikata, kar je v nasprotju z zakonom, so zapisali.

09.38 V ponedeljek potrdili 1005 okužb

Včeraj so ob 4558 PCR-testih potrdili 1005 novih okužb s koronavirusom, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 22-odstoten. Opravljenih je bilo še 30.381 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi 11.640 aktivnih primerov, 14-dnevna incidenca znaša 549, sedemdnevno povprečje pa 792.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas po podatkih NIJZ cepljenih 1.135.716 ljudi oz. 54 odstotkov prebivalstva. Z vsemi odmerki cepiva pa je cepljenih 1.047.123 prebivalcev, kar je 50 odstotkov celotnega prebivalstva.  V bolnišnicah zdravijo 428 bolnikov s covidom-19, 116 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Včeraj je umrl en bolnik s covidom-19.



Po danes objavljenih podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so tudi v zadnjem obdobju, od 27. septembra do 3. oktobra, v skoraj vseh vzorcih potrdili koronavirusno različico delta.

08.07 Michael Jordan se strinja s strožjimi pravili za necepljene igralce

Ameriška športna ikona Michael Jordan, nekdanji košarkarski zvezdnik in sedanji lastnik franšize Charlotte Hornets v severnoameriški ligi NBA, se strinja s strožjimi pravili lige za necepljene igralce. Trenutno je po podatkih najmočnejšega košarkarskega tekmovanja cepljenih 95 odstotkov igralcev, med njimi pa ni člana Brooklyn Nets Kyrieja Irvinga.
»Povsem se strinjam z vodstvom lige. Vsi so lahko podali svoje mnenje o cepivih. Sam verjamem v znanost. Tako bo tudi v prihodnje in upam, da bo tovrstnih mnenj čim več,« je v intervjuju za NBC dejal 58-letni Jordan, sicer šestkratni prvak lige NBA s Chicago Bulls. Vodstvo lige NBA je pred tedni sporočilo, da se igralcem ni treba cepiti, a da se bodo morali držati strogih pravil tako v domačem okolju kot na tekmah v gosteh. Tisti, ki bodo zaradi lokalnih ukrepov v boju s pandemijo novega koronavirusa ostali brez tekem, za to ne bodo prejeli plačila.

08.02 Velika Britanija: Ukrepanje v začetkih pandemije največji zdravstveni zdrs

Poročilo britanske vlade kaže, da Veliki Britaniji ni uspelo narediti veliko, da bi v začetku pandemije ustavila širjenje virusa, njihovo delovanje je bilo eden največjih zdravstvenih zdrsov, piše BBC. Pristop vlade, ki so ga podprli znanstveniki, naj bi poskušal obvladati situacijo in dejansko doseči kolektivno imunost s čredno okužbo. Ta odločitev pa je vodila v zamaknjen prvi lockdown, ki je terjal življenja. V poročilu sicer pišejo, da je bila vlada v nekaterih segmentih tudi uspešna, denimo pri programu cepljenja. Celoten pristop glede cepljenja – od raziskav do uvajanja – je poročilo opisalo kot eno najučinkovitejših pobud v zgodovini Združenega kraljestva. Ugotovitve so podrobno opisane v dolgo pričakovanem poročilu odbora za zdravje in socialno varstvo ter odbora za znanost in tehnologijo, ki vključuje poslance vseh strank.

FOTO: Tolga Akmen/AFP
FOTO: Tolga Akmen/AFP


07.33 Na Tajsko z novembrom cepljeni turisti iz držav z nizkim tveganjem

Tajska načrtuje, da se bo s 1. novembrom ponovno odprla za cepljene turiste iz držav z nizkim tveganjem, je dejal tamkajšnji premier in kot razlog navedel nujno potrebo po reševanju prizadetega gospodarstva, poroča britanski Guardian. Tajska je pred pandemijo privabljala skoraj 40 milijonov obiskovalec na leto na svoje slikovite plaže in pestro nočno življenje, turizem pa predstavlja skoraj 20 odstotkov njenega nacionalnega dohodka. Prav omejitve potovanj, povezane s covidom-19, so pustile gospodarstvo v težavah, kar je prispevalo k najslabši uspešnosti v več kot 20 letih. Med deset držav z nizkim tveganjem med drugim spadajo Velika Britanija, ZDA, Kitajska, Nemčija in Singapur. »Ko bodo prispeli, bodo morali predložiti negativni test na covid-19 … in ga ponoviti ob odhodu,« je v televizijskem nagovoru dejal premier – medtem pa bodo lahko turisti svobodno potovali po državi.

07.00 Oškodovani potniki ne bodo dobili vrnjenega denarja

V Veliki Britaniji so po preiskavi odredili, da letalska prevoznika British Airways in irski nizkocenovni prevoznik Ryanair nista bila zavezana, da potnikom, katerim so bili odpovedani leti zaradi pandemije oziroma ukrepov, vrneta denar, piše francoska tiskovna agencija AFP. Regulatorni organ za konkurenco in trge (CMA) je v svoji izjavi dodal, da so končali preiskavo pri obeh prevoznikih, saj so ugotovili, da so zakoni napisano nejasno. »CMA je ugotovila, da zakon potnikom ne zagotavlja povsem jasne pravice do vračila stroškov/denarja v teh nenavadnih okoliščinah, da bi lahko nadaljevali preiskavo teh primerov.« Organ je junija začel preiskavo, če sta omenjeni letalski družbi kršili zakon, saj nista vrnili stroškov za lete, katerih potniki se niso mogli udeležiti zaradi ukrepov. Vračilo denarja naj bi letalska prevoznika nudila samo, če sama odpovesta lete. »Ni pa jasno zapisano, ali je treba ljudem vrniti denar, če je njihov let potekal, a je bilo njim prepovedano leteti.«

FOTO: Paul Hanna/Reuters
FOTO: Paul Hanna/Reuters


00.30  Posvetovalna skupina za cepljenje predlaga prednostno uporabo cepiv mRNK

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporoča prednostno uporabo cepiv mRNK pred vektorskimi, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar, ki je dejal, da bodo sledili strokovnim priporočilom. Za mlajše od 30 let pa strokovna skupina predlaga uporabo cepiva Pfizer. Starostno mejo za priporočeni poživitveni odmerek so nekoliko spustili. Medtem ko so ga prej priporočali starejšim od 70 let, ga zdaj priporočajo starejšim od 65 let, kot drugod po Evropi.

image_alt
Posvetovalna skupina predlagala cepljenje s cepivi mRNA

Preberite še:

Komentarji: