Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

TikTok s tožbo proti ameriškemu zakonu

Zakon zahteva ločitev s starševskim podjetjem do 19. januarja 2025, sicer bo v ZDA TikToku prepovedan dostop do trgovin z aplikacijami.
Logo TikToka FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Logo TikToka FOTO: Dado Ruvic/Reuters
STA
8. 5. 2024 | 08:55
8. 5. 2024 | 09:12
3:11

TikTok in njegovo kitajsko starševsko podjetje ByteDance sta v torek na zveznem sodišču v Washingtonu vložila tožbo proti novemu ameriškemu zakonu, ki zahteva ločitev podjetij do 19. januarja 2025, sicer bo v ZDA TikToku prepovedan dostop do trgovin z aplikacijami, poročajo ameriški mediji.

TikTok v ZDA uporablja 170 milijonov ljudi, ameriško vlado pa skrbi, da lahko aplikacija zaradi kitajskega lastnika zlorablja podatke uporabnikov. Podjetji v tožbi trdita, da zakon, ki ga je predsednik Joe Biden podpisal 24. aprila, krši ameriško ustavo.

V tožbi zatrjujeta, da prodaja ni mogoča s komercialnih, tehnoloških, pravnih in drugih vidikov. »Kongres je prvič v zgodovini sprejel zakon, ki za eno samo platformo določa trajno prepoved po vsej državi,« besedilo tožbe navaja ameriška televizija CNBC.

image_alt
Najhitreje rastoče omrežje nima vstopa v ustanove EU

V tožbi je navedeno, da je kitajska vlada jasno povedala, da ne bo dovolila odprodaje priporočilnega mehanizma, ki je ključen za uspeh TikToka v ZDA. Podjetji zahtevata, naj sodišče pravosodnemu ministrstvu ZDA prepreči uveljavljenje zakona.

V tožbi tudi pojasnita, da je 58 odstotkov podjetja ByteDance v lasti globalnih institucionalnih vlagateljev, vključno z BlackRockom, General Atlanticom in Susquehanna International Group. Le 21 odstotkov je v lasti kitajskega ustanovitelja podjetja, 21 odstotkov pa je v lasti zaposlenih – vključno s približno 7000 Američani.

Družba TikTok je porabila dve milijardi dolarjev za izvajanje ukrepov za zaščito podatkov ameriških uporabnikov in sprejela dodatne zaveze v 90-stranskem osnutku sporazuma o nacionalni varnosti, ki je bil pripravljen v okviru pogajanj z Odborom za tuje naložbe v ZDA (CFIUS), navajajo v tožbi.

Avgusta 2022 je CFIUS prenehal sodelovati v smiselnih razpravah o sporazumu, marca 2023 pa je vztrajal, da mora ByteDance odprodati TikTok.

Leta 2020 so sodišča takratnemu predsedniku Donaldu Trumpu preprečila, da bi v ZDA prepovedal TikTok in WeChat, ki je v kitajski lasti in je enota podjetja Tencent. Trump po novem prepovedi TikToka ne podpira.

Podjetji v tožbi navajata tudi dejstvo, da predsedniška kampanja Joeja Bidna za prepričevanje mladih volivcev uporablja tudi tiktok, medtem ko Trumpova kampanja te aplikacije ne uporablja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine