Prepoved tiktoka čaka na Bidnov podpis

Ameriški senat je potrdil zakonski akt, s katerim bodo predvidoma prepovedali kitajsko družbeno omrežje tiktok na ameriškem trgu.
Fotografija: Kitajskemu tiktoku grozi ameriška prepoved. FOTO:  Mike Blake/ Reuters
Odpri galerijo
Kitajskemu tiktoku grozi ameriška prepoved. FOTO:  Mike Blake/ Reuters

Potem ko je marca to potrdil že ameriški predstavniški dom, mora za uveljavitev prepovedi tiktoka v ZDA dati svoj podpis še ameriški predsednik Joe Biden, poroča BBC. Ta je že dejal, da bo to storil takoj, ko dobi predlog na svojo mizo. Odtlej bo imel kitajski lastnik tiktoka ByteDance devet mesecev časa, da svoj delež proda ali pa bo priljubljena aplikacija na ameriških tleh prepovedana.

image_alt
S kitajskim tiktokom se je končalo obdobje vladavine ameriških omrežij

Razlog so, kot utemeljuje ameriški zakonodajalec, prevelika varnostna tveganja, povezana s kitajskim lastništvom priljubljene platforme, ki ima samo v ZDA 170 milijonov uporabnikom, predvsem mladih. Aplikacija naj bi vohunila nad ameriškimi državljani in med njimi širila propagandna sporočila, ki gredo v korist kitajske komunistične partije.

Kot je za BBC dejal strokovnjak za tehnologijo Doug Calidas z Belfer centra, ki spada pod Univerzo Harvad, se zelo redko zgodi, da v razponu nekaj tednov, zakon prestane procedure v obeh domovih ameriškega kongresa, kar je zaskrbljujoče. Kljub temu lahko ByteDance s pritožbenim postopkom vse do vrhovnega sodišča ovira prepoved tiktoka še za kakšno leto. Ob morebitni prodaji tiktoka pa bi bil zaradi predvidene izjemno visoke cene zelo omejen krog ponudnikov.

Preberite še:

Komentarji: