Todorić ostaja v priporu

Z letališča so ga v sredo zvečer prepeljali v pripor v zagrebškem naselju Remetinec.
Fotografija: FOTO: Afp
Odpri galerijo
FOTO: Afp

Sodišče je odločilo, da Ivica Todorić, nekdanji prvi mož Agrokorja, ostaja v Remetincu. Odpravilo je pripor zaradi vplivanja na priče, in ga uvedlo zaradi nevarnosti pobega. 

Todorićevi odvetniki so ponudili varščina v višini 118.000 angleških funtov, to je nekaj več kot milijon kun oziroma 135.000 evrov, a sodišče o tem še ni odločalo. 

»Nedostopnost v postopku ne pomeni bega, on je bil v Britaniji zakonito. Treba je povedati, da ga na Hrvaškem v šestmesečnem predobravnavnem postopku ni nihče ničesar vprašal. On se je samo zatekel v Anglijo,« je komentiral Todorićev odvetnik Čedo Prodanović. Odvetnik je še dejal, da se Todorić me pritožuje nad pogoji v zaporu, v celici pa je še z enim zapornikom. 

Todorić je v priporu od srede zvečer. Do izročitve je prišlo dobro leto dni po tistem, ko se je Todorić predal policiji v Londonu. V Zagreb je prispel v sredo zvečer z redno letalsko linijo hrvaške letalske družbe Croatia Airlines. Hrvaško tožilstvo želi Todorića zaslišati v primeru Agrokor, v katerem ga je skupaj z njegovima sinovoma in 12 nekdanjimi člani uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly osumilo, da so iz blagajne Agrokorja na zasebne račune nakazali milijonske zneske. 

Proti 67-letniku poteka sicer preiskava tudi v primeru domnevno nezakonitih posojil, ki jih je investicijski sklad Nexus Private Equity dal Agrokorju preko podjetja Nexus. Gre za 117,5 milijona kun (15,9 milijona evrov). Todoriću je blokirano premoženje na Hrvaškem kot tudi v Kanadi, na Nizozemskem ter v Veliki Britaniji, ki je ocenjeno na 64,4 milijona evrov.

Komentarji: