Trije policisti obtoženi pomoči pri umoru Georgea Floyda

Nekdanji obrambni minister general James Mattis ostro proti predsedniku Trumpu.
Fotografija: Obtoženi policisti Derek Chauvin, Tou Thao, J. Alexander Kueng in Thomas Kiernan Lane. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Obtoženi policisti Derek Chauvin, Tou Thao, J. Alexander Kueng in Thomas Kiernan Lane. FOTO: AFP

New York – Trije policisti, ki so kolegu Dereku Chauvinu pomagali onesposobiti temnopoltega Georgea Floyda, bodo obtoženi pomoči pri umoru. Thomasa Lanea, J. Alexandra Kuenga in Toua Thaa so aretirali devet dni po izbruhu protestov in nemirov v številnih ameriških mestih, na umor druge stopnje pa so razširili obtožnico proti Chauvinu, ki je s pritiskanjem kolena na vrat aretiranega povzročil smrt.

Morda je odločitev tožilstva v Minneapolisu že vplivala na proteste, ki so se v sredo zvečer malo umirili, ali pa je to pripisati okrepljenim varnostnim ukrepom. Hkrati z njimi se razgrevajo prepiri o posredovanju aktivne vojske v najbolj razdejanih mestih, kot je že grozil republikanski predsednik Donald Trump. Marsikje že posredujejo rezervne enote nacionalne garde, obrambni minister Mark Esper pa je po posvetovanjih v Beli hiši preklical napoved umika vojske iz okolice prestolnice Washington, potem ko je v sredo nasprotoval uporabi zakona iz leta 1807 za vojaško obvladovanje domačih nemirov.

Nekdanji obrambni minister general James Mattis. FOTO: Mandel Ngan/AFP
Nekdanji obrambni minister general James Mattis. FOTO: Mandel Ngan/AFP


Morebitni Trumpovi leviti sedanjemu šefu Pentagona še niso prišli v javnost, zato pa je republikanskega predsednika ostro napadel prejšnji, James Mattis. General je svojega nekdanjega predpostavljenega v članku za Atlantic obtožil nesposobnosti umirjanja države ter navedel nacistično parolo o razdeljevanju in osvojitvi. Verjame, da se lahko ZDA brez Trumpa znova združijo in izkoristijo moč svoje civilne družbe, v mestih pa ne bi smeli videti vojaške fronte.

Pošiljanje nacionalne garde v prestolnico Washington sta zavrnili sosednji zvezni državi Maryland in Virginia, kjer so potihem umaknili nekaj spomenikov iz časov sužnjelastniške konfederacije. Zato pa je Trumpu svoje sile ponudil republikanski guverner Floride Ron DeSantis. V New Yorku, kjer so se v zadnjih dneh skupaj s protesti dogajala ropanja in uničevanja trgovin in drugega, pa so kritiki demokratskega župana Billa de Blasia začeli podpisovati peticijo za njegovo razrešitev.

V sredo so objavili tudi končno poročilo obdukcije pokojnega Floyda, ki je pokazala, da je 46-letni temnopolti Američan med policijsko akcijo doživel srčni zastoj. Pred kratkim je tudi preživel covid-19, vendar pa v času smrti najbrž ni imel več simptomov, zato pa so v njegovem telesu odkrili sledove mamil, kot so fentanil in metamfetamin.

Preberite še:

Komentarji: