Trump in Conte delita stališče o priseljevanju

Predsednik ZDA je napovedal pogovore o primanjkljaju v trgovini z Italijo.
Fotografija: Trump je sprejel Conteja, ki je edini podprl njegovo idejo, da bi v klub najrazvitejših držav ponovno spustili Rusijo. FOTO: Brian Snyder/Reuters
Odpri galerijo
Trump je sprejel Conteja, ki je edini podprl njegovo idejo, da bi v klub najrazvitejših držav ponovno spustili Rusijo. FOTO: Brian Snyder/Reuters

Washington – Predsednik ZDA Donald Trump je v Beli hiši sprejel italijanskega premierja Giuseppeja Conteja, s katerim sta se spoprijateljila na zadnjem vrhu skupine najrazvitejših držav G7 junija v Kanadi, ko je Italijan podprl Trumpovo idejo o vrnitvi Rusije v skupino, ki bi tako spet postala G8.

Rusijo so iz G7 izključili zaradi ukrajinske krize. Razen Conteja nad Trumpovim predlogom ni noben navdušen noben drug voditelj skupine G7. Kot kaže, si je Conte s svojim stališčem glede Rusije in priseljevanja prislužil povabilo na obisk Bele hiše.
Trump je ob fotografiranju pred začetkom pogovora s Contejem dejal, da je Italijan človek, ki opravlja fantastično delo. Povedal je tudi, da sta postala prijatelja na vrhu G7 in pohvalil Italijana za stališča do priseljevanja.


Trdo stališče o meji


»Vem, da je zavzel zelo trdno stališče o meji,« je dejal predsednik ZDA, ki želi na meji z Mehiko zgraditi zid in je poskušal ustaviti nezakonito priseljevanje v ZDA iz Mehike tudi z odvzemanjem otrok staršem na meji. Trump je ob tem menil, da bi morale tudi druge evropske države imeti italijansko stališče.

Napovedal je pogovor o trgovini in vojski ter navedel, da imajo ZDA 31 milijard dolarjev primanjkljaja v trgovini z Italijo, kar je prepričan, da bodo hitro uredili. Conte se je Trumpu zahvalil za povabilo. Predsednik ZDA in premier Italije imata po pogovoru napovedano tudi tiskovno konferenco.

Trump je Conteja označil za človeka, ki opravlja fantastično delo. FOTO: Saul Loeb/AFP
Trump je Conteja označil za človeka, ki opravlja fantastično delo. FOTO: Saul Loeb/AFP


Siva eminenca italijanske vlade, Contejev namestnik Matteo Salvini naj bi bil tisti, ki dejansko vleče niti proti priseljevanju in v nedeljo je vodstvo EU uspel razburiti tudi s podporo Veliki Britaniji v trgovinskih pogajanjih z EU po brexitu. Italijansko spogledovanje s populizmom je od konca maj, po poročanju tiskovne agencije Bloomberg povišalo ceno italijanskega dolga na raven, ki postaja primerljiva z grškim.

Conte je prišel v Belo hišo kmalu po trgovinskem premirju, ki ga je s Trumpom sklenil predsednik Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem in nevarnost Trumpovih višjih carin na italijanski izvoz avtomobilov v ZDA ter kmetijskih pridelkov, kot so olive, je za zdaj odpravljena.


Posrednik med ZDA in EU


Italijanska tiskovna agencija Ansa navaja, da bo Conte obisk Washingtona izkoristil za poskus umestitve njegove države kot posrednika med ZDA in EU, Trumpa bo prosil za pomoč pri Libiji, od koder čez Sredozemlje prihaja največ beguncev v Evropo, in podporo pri nasprotovanju francoske pobude za volitve v Libiji 10. decembra. Trump naj bi na Italijana morda malce pritisnil, da poveča porabo za obrambo.

Komentarji: