Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trump in Macron o novem jedrskem sporazumu

Rohani je podvomil v legitimnost zahteve po novem jedrskem sporazumu; tudi EU in Rusija sta za ohranitev iranskega jedrskega sporazuma.
Donald Trump in Emmanuel Macron FOTO: Ludovic Marin/AFP
Donald Trump in Emmanuel Macron FOTO: Ludovic Marin/AFP
Be. B., STA
25. 4. 2018 | 10:13
25. 4. 2018 | 13:03
3:36
Francoski in ameriški predsednik sta imela ob srečanju v Beli hiši odkrit pogovor o iranskem jedrskem sporazumu in namignila na možnost novega dogovora v zvezi z iranskim jedrskim sporazumom. Donald Trump, ki je že večkrat izrazil dvom o sporazumu iz leta 2015, je tako govoril o »nečem večjem, morda sporazumu«. Macron je prav tako poudaril, da mora biti dosežen nov sporazum o iranskem raketnem programu in njegovi vlogi na Bližnjem vzhodu.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je Trumpu predlagal, naj sedanji sporazum dopolnijo z novim, ki bo zadeval iranski raketni program in dejavnosti v regiji, ki jih ZDA opredeljujejo kot škodljive.
 

Moskva: Alternative sedanjemu sporazumu ni


EU in Rusija sta po srečanju ameriškega in francoskega predsednika, ki sta se zavzela za nov sporazum z Iranom, danes poudarila nujnost ohranitve sedanjega jedrskega sporazuma s to državo. V Bruslju menijo, da je pri sporazumu iz leta 2015 treba vztrajati, ker deluje, Moskva pa trdi, da ni alternative sedanjemu sporazumu.

Evropa želi Trumpa prepričati, naj kljub vsemu ostane pri sporazumu. To naj bi bil tudi glavni namen državniškega obiska francoskega predsednika Emmanuela Macrona v Beli hiši.


 

Trump odprt za »večji dogovor«?


Trump je čez dan ponavljal, da je sporazum katastrofa, in je nekajkrat zagrozil Iranu, da bo plačal hudo ceno, če si bo drznil groziti ZDA. Na koncu skupne novinarske konference pa je dovolil možnost večjega dogovora z Iranom ali pa tudi ne.
Trump je dejal, da imajo veliko priložnost, da morda dosežejo veliko večji dogovor, ki bo moral stati na trdnih temeljih, ker sedanji jedrski dogovor menda sloni na trhlih temeljih in pada. »Bomo videli, kaj se bo zgodilo 12. maja,« je dejal Trump in namignil, da ima Macron že kar precej jasno podobo o tem.


 

Steber za širše sodelovanje


Podrobnosti o tem, kaj sta se dogovorila, državnika nista razkrila. Macron je dejal le, da ne govori o tem, da gredo z enega sporazuma na drugega. To bi lahko pomenilo, da se sedanji jedrski sporazum, s katerim se je Iran v zameno za odpravo sankcij odpovedal razvoju jedrskega orožja, pusti pri miru. Obenem pa naj se začnejo dogovori o novem sporazumu, ki bo zajel iranski raketni program, aktivnosti na Bližnjem vzhodu in dogajanje po letu 2025, ko lahko Iran začne objavljati jedrski program. Po Macronovih besedah je sporazum iz leta 2015 le prvi steber možnega širšega sporazuma.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine