Trump in Putin se bosta srečala na udobni lokaciji v tretji državi

Rusija in ZDA so se v Moskvi dogovorile za kraj in čas vrha srečanja. Med možnimi kraji se govori o Dunaju, Helsinkih in Bruslju.
Fotografija: »Dosežen je bil dogovor o vrhu, o času in kraju srečanja Putina in Trumpa. FOTO: Carlos Barria/Reuters
Odpri galerijo
»Dosežen je bil dogovor o vrhu, o času in kraju srečanja Putina in Trumpa. FOTO: Carlos Barria/Reuters

Moskva - Rusija in ZDA so se danes med srečanji ruskih predstavnikov s svetovalcem ameriškega predsednika za nacionalno varnost Johnom Boltonom v Moskvi dogovorile za kraj in čas vrha med predsednikoma ZDA in Rusije Donaldom Trumpom in Vladimirjem Putinom. Srečala se bosta v tretji državi. Podrobnosti bodo razkrili v četrtek.

»Dosežen je bil dogovor o vrhu, o času in kraju. Sestala se bosta na udobni lokaciji v tretji državi« je povedal svetovalec ruskega predsednika Juri Ušakov po pogovoru z Boltonom in dodal, da bodo podrobnosti sporočili v četrtek. Dodal je, da bo vrh Trump-Putin »pomemben mednarodni dogodek letošnjega poletja«, poroča ruska tiskovna agencija Tass.Bolton se je sicer danes za zaprtimi vrati srečal tudi s Putinom, pred tem pa z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in prvim namestnikom vodje ruskega varnostnega sveta Jurijem Averjanovim.

Vladimir Putin (L) in John Bolton, v ozadju Sergej Lavrov. FOTO: Alexander Zemlianichenko/AFP
Vladimir Putin (L) in John Bolton, v ozadju Sergej Lavrov. FOTO: Alexander Zemlianichenko/AFP


Putin je med rokovanjem z Boltonom pred kamerami izrazil upanje, da bo Boltonov obisk prispeval k izboljšanju odnosov med državama. Dejal je še, da si Rusija nikoli ni želela konfrontacije in da mu je žal, da odnosi med ZDA in Rusijo niso najboljši, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bolton je ob tem izpostavil pomen nadaljevanja dialoga med državama. Dejal je, da so se predsedniki držav in njihovi svetovalci kljub razlikam sestajali tudi v preteklosti. »Verjamem, da je bilo to dobro za obe državi, dobro za stabilnost v svetu in tako meni tudi predsednik Trump,« je dodal.

»Zelo smo hvaležni za vašo vljudnost in prijaznost in se veselimo pogovorov, med drugim tudi o tem, kako tako uspešno gostite svetovno prvenstvo v nogometu,« je Putinu še dejal Bolton. ZDA bodo namreč skupaj z Mehiko in Kanado nogometni mundial gostile leta 2026.
 
 

Komentarji: