Trump pripravlja državo na izredne razmere

Predsednik je prekinil pogajanja z demokrati in vztrajno ponavlja, da se soočajo s krizo na južni meji.
Fotografija: Donald Trump (levo) je sporočilo o varnostni krizi širil med obiskom obmejnega območja v Teksasu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump (levo) je sporočilo o varnostni krizi širil med obiskom obmejnega območja v Teksasu. FOTO: Reuters

New York – Jeza javnih uslužbencev, ki so zaradi ustavljenega delovanja vlade danes ostali brez plače, je čedalje hujša, možnosti za politično rešitev čedalje manj. Vse več je znakov, da se Donald Trump pripravlja na razglasitev izrednih razmer na južni meji, saj se to zdi edini izhod iz vladne krize. A to bo nedvomno sprožilo ustavno krizo in še znižalo politične norme v Washingtonu.

Ameriški predsednik je včeraj zaradi nedelovanja vlade odpovedal odhod na Svetovni gospodarski forum v švicarskem Davosu in se odpravil na obmejno območje v Teksasu, čeprav je menda sam priznal, da je to le šov za javnost. To je še poudaril pristanek v teksaškem McAllenu, kjer ga je pozdravil napis »Dobrodošli v sedmem najbolj varnem mestu v ZDA«, čeprav Trump vztrajno trdi, da se država sooča z varnostno krizo, ki ogroža življenja Američanov.

Trump salutira helikopterju ameriške službe za mejni nadzor med obiskom meje z Mehiko. FOTO: Leah Millis/Reuters
Trump salutira helikopterju ameriške službe za mejni nadzor med obiskom meje z Mehiko. FOTO: Leah Millis/Reuters


Sporočilo zadnje dni vztrajno širijo tudi drugi najbolj konservativni predstavniki stranke, kar utrjuje prepričanje, da bo predsednik uporabil svoja pooblastila. Odpoved poti v Švico stopnjuje občutek kriznih razmer, prva poslanka demokratov Nancy Pelosi pa je Trumpa obtožila, da se je v sredo samo zato dogovoril za srečanje s kongresnim vrhom, da je nato lahko odkorakal z njega in obtožil demokrate, da se nočejo pogajati.

»Kitajska se mi zdi veliko bolj poštena, kot pa sta jokajoči Chuck in Nancy,« je Trump pred odhodom v Teksas udrihal čez Pelosijevo in vodjo demokratske manjšine v senatu Chucka Schumerja. Hkrati je znova poudaril, da se bo brez dogovora v kongresu, s katerim bi mu odobrili 5,7 milijarde dolarjev za začetek gradnje zidu, zatekel k razglasitvi izrednih razmer.
 

Načeta enotnost


Zastoje je poskušala prekiniti skupina republikanskih senatorjev, ki si je prizadevala za dogovor med strankama, po katerem bi odobrili financiranje vlade in omogočili njeno nadaljnje delovanje, medtem pa bi v kongresnih odborih poskušali rešiti spor o gradnji zidu. Toda ko se je podpredsednik Mike Pence s Kapitolskega griča vrnil s predlogom, ga je Trump zavrnil in senatorjem sporočil, da zmaguje in zato ne potrebuje bližnjic za začetek dela vlade. »Mislim, da smo obtičali, ne vidim poti naprej, to me še nikoli ni tako potrlo,« je dejal republikanski senator Lindsey Graham.

Kongres ni nič bliže razpletu, saj je republikansko vodstvo senata tako ponovno zavrnilo poskuse demokratov, da bi z ločenimi zakoni za posamezna ministrstva zagotovili njihovo financiranje in ponovno delovanje, tako da bi na pogajalski mizi ostalo samo ministrstvo za domovinsko varnost, ki je pristojno za obmejno varnost. »To ne bo rešilo zapleta, saj predsednik ne bo podpisal zakonov,« je prvi senator desnice Mitch McConnell zavrnil razpravo v zgornjem domu kongresa.

Toda republikanska enotnost je vse bolj načeta. V spodnjem domu se je osem poslancev desnice že pridružilo prizadevanjem demokratov, v zgornjem je senator Tom Cole izrazil pomisleke, da bi predsednik z izvršnimi pooblastili obšel kongres, nekateri republikanski senatorji pa glasno razmišljajo, da bi podprli demokratske predloge o financiranju posameznih ministrstev.

Več sto javnih uslužbencev je na ulicah Washingtona protestiralo proti ustavitvi dela vlade, ki traja že 21 dni. FOTO: Chip Somodevilla/AFP
Več sto javnih uslužbencev je na ulicah Washingtona protestiralo proti ustavitvi dela vlade, ki traja že 21 dni. FOTO: Chip Somodevilla/AFP


Spreminjanje razpoloženja zaznavajo tudi v Beli hiši, iz katere je prek družbenih omrežij priletelo sporočilo, da so republikanci enotni, kljub »močnemu prizadevanju lažnivih medijev, da bi prikazali drugačno zgodbo«. Desnica je sicer še vedno dovolj trdna, da zlahka brani predsednika in njegovo uporabo veta, toda prizori, kot je bil včerajšnji protestni pohod javnih uslužbencev proti Beli hiši, s katerim so zahtevali ponovni zagon zvezne vlade, ne krepijo njene morale.
 

Stiska uslužbencev


Več kot 800.000 ameriških javnih uslužbencev se bo danes soočilo z vprašanjem, kako bodo poravnali račune in kdaj bodo znova plačani za delo. Jutri bo ustavitev dela vlade trajala že 21 dni, vsak naslednji dan bo pomenil najdaljšo tovrstno vladno krizo v zgodovini ZDA. Najbolj so prizadeti najmanj premožni, ki se brez prihrankov preživljajo od plače do plače, v stiski pa dobivajo bizarne nasvete, denimo, naj se lotijo garažnih razprodaj. Med tistimi, ki morajo na delovno mesto, ker je preveč pomembno za delovanje države, a ne dobivajo plač, pa se širi val protestnih bolniških dopustov.

Preberite še: