Trump: Zločinci uporabljajo otroke, da lahko vstopijo v ZDA

Zadnje dni v Beli hiši v ospredje vse bolj prihaja škandal odvzemanja otrok prosilcem za azil.
Fotografija: »Ne želimo, da se nam zgodi to, kar se dogaja Evropi,« je Donald Trump zapisal na twitterju. FOTO: AP
Odpri galerijo
»Ne želimo, da se nam zgodi to, kar se dogaja Evropi,« je Donald Trump zapisal na twitterju. FOTO: AP

Washington – Bela hiša se pod vodstvom Donalda Trumpa srečuje s številnimi škandali, zadnje dni pa vse bolj prihaja v ospredje škandal odvzemanja otrok prosilcem za azil, ki je celo večerne komike prepričal, da je vrag vzel šalo, in izlivajo svoje ogorčenje.
 

Trump krivdo vali na demokrate


»Ne želimo, da se nam zgodi to, kar se dogaja Evropi,« je Trump zapisal na twitterju. V skladu s tem je odvzemanje otrok prosilcem za azil opisal kot ukrep, ki bo kriminalcem preprečil, da bi prečkali mejo. Ti po njegovem mnenju namreč otroke uporabljajo, da jih spustijo v ZDA. Krivdo za slab in neučinkovit nadzor na mejah je prevalil na demokrate in jih pozval, »naj začnejo razmišljati o ljudeh, ki jih je prizadel kriminal, ki so ga povzročili ilegelni migranti«.

»Nemci se obračajo proti svojemu vodstvu, ko migracije pretresajo že tako šibko berlinsko koalicijo. Stopnja kriminala v Nemčiji je v porastu. Evropa je storila veliko napako, ko je dovolila vstop milijonom ljudi, ki so močno in nasilno spremenili njihovo kulturo,« je je še tvitnil ameriški predsednik.


 

Spoštovati zakone, a vladati s srcem


V enem redkih sporočil za javnost, ki se dotikajo političnih tem, pa se je oglasila tudi prva dama ZDA Melania Trump. In kar je še nenavadnejše – v svoji izjavi je celo nasprotovala sedanji politiki Donalda Trumpa.

»Gospa Trump obžaluje, da na meji ločijo otroke od staršev. Upa, da se bosta obe strani spet združili in dosegli uspešno reformo priseljevanja,« je dejala njena predstavnica za medije Stephanie Grisham. »Melania Trump verjame, da smo država, ki mora spoštovati vse zakone, a tudi država, ki vlada s srcem.«

Melania Trump verjame, da so ZDA država, ki mora spoštovati vse zakone, a tudi država, ki vlada s srcem. FOTO: AFP
Melania Trump verjame, da so ZDA država, ki mora spoštovati vse zakone, a tudi država, ki vlada s srcem. FOTO: AFP


Melania Trump ameriškim otrokom pomaga prek platforme Bodi najboljši (Be Best), zato ni tako nenavadno, da je spregovorila o migracijski  politiki, ki vključuje tudi otroke in družine. In spomnimo – platformo Bodi najboljši je sedanja prva dama prepisala, saj je skoraj enaka tisti, ki jo je uporabljala že administracija prejšnjega predsednika Baracka Obame.
 

Ničelna toleranca je kruta in nemoralna


Oglasila se je tudi nekdanja prva dama Laura Bush, ki prav tako nasprotuje sedanji ureditvi. Tudi njen poziv je rahlo presenetljiv, saj je bil njen mož George W. Bush republikanski predsedniški kandidat, enako kot Donald Trump.

»Živim v državi z mejami in povsem se zavedam, da moramo varovati naše meje, toda takšna ničelna toleranca je kruta in nemoralna. In kot takšna trga moje srce,« je povedala Laura Bush. »Naša država ne bi smela otrok v škatlah in za njih graditi šotorska naselja. To me spominja na kampe v drugi svetovni vojni za japonske prebivalce, kar je ena najbolj sramotnih epizod v ameriški zgodovini.«

Prisilne ločitve bodo otroke po mnenju otroških psihologov zaznamovale za vse življenje. FOTO: AFP
Prisilne ločitve bodo otroke po mnenju otroških psihologov zaznamovale za vse življenje. FOTO: AFP

 

Delujejo nehumano in citirajo Sveto pismo


Največ ogorčenja je s sklicevanjem na Sveto pismo izzval ameriški pravosodni minister Jeff Sessions, ki je aprila uvedel politiko ničelne tolerance za nezakonite prestope meje in napovedal, da bodo staršem, ki prihajajo z mladoletnimi otroci, te otroke odvzeli, starše pa obravnavali kot kriminalce.

Ne glede na to, če prihajajo v strahu za lastno življenje, kajti Sessions je beg pred nasiljem v družini in nasiljem uličnih tolp črtal s seznama utemeljenih razlogov za podelitev azila v ZDA. Dejal je, da je to težava držav, iz katerih ljudje bežijo.

Največ ogorčenja je sprožil, ker se je pri prodajanju svoje politike v času, ko Bela hiša odgovornost zanjo vali na demokrate, trkal po prsih in citiral Sveto pismo in dejal, da tam piše, da je upoštevanje zakonodaje Božja volja oziroma ukaz.



Trumpovi razmišljajo tudi, da bodo po vojaških bazah postavljali šotorska mesta, ker se, kot kaže, politiki ločevanja otrok od staršev ne nameravajo odpovedati. FOTO: AFP
Trumpovi razmišljajo tudi, da bodo po vojaških bazah postavljali šotorska mesta, ker se, kot kaže, politiki ločevanja otrok od staršev ne nameravajo odpovedati. FOTO: AFP

 

Trump lahko to konča v trenutku


Kongresni republikanci, ki se pred novembrskimi volitvami zelo bojijo Trumpove baze, da jih je kolega senator iz Tennesseeja Bob Corker obtožil ustvarjanja kulta osebnosti, so pri vprašanju otrok le našli nekaj zadrege.

Trumpova vlada je skoraj 1500 otrok naselila v zapuščeno poslopje veletrgovine Wallmart v Teksasu, kjer so razmere za življenje in bivanje dobre, vendar otroke verjetno bolj zanima, kje so starši. Prisilne ločitve jih bodo po mnenju otroških psihologov zaznamovale za vse življenje.

Trumpovi razmišljajo tudi, da bodo po vojaških bazah postavljali šotorska mesta, ker se, kot kaže, politiki ločevanja otrok od staršev ne nameravajo odpovedati. Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi je Trumpovo politiko ločevanja otrok od staršev opredelila kot barbarsko in zahtevala, naj se to preneha skupaj s sprenevedanjem, da gre za krivdo demokratov. »Trump lahko to konča v trenutku,« je dejala.

Komentarji: