Ugrabljeni dečki na svobodi

Ugrabitelji so izpustili 79 učencev, ki so bili v ujetništvu od ponedeljka.
Fotografija: Starši dečkov v pričakovanju novic o njihovih otrocih. FOTO: Blaise Eyong/Reuters
Odpri galerijo
Starši dečkov v pričakovanju novic o njihovih otrocih. FOTO: Blaise Eyong/Reuters

Devetinsedemdeset kamerunskih dečkov in voznik, ki so jih v ponedeljek ugrabili oboroženi moški, so znova svobodni. Po besedah duhovnika, ki se je pogajal za njihov izpust, ugrabitelji še vedno zadržujejo ravnatelja njihove šole in učitelja, navaja tiskovna agencija Reuters.

Učenci prezbiterijanske šole so bili ugrabljeni v kraju Bamenda na severozahodu Kameruna. Prezbiterijanska cerkev in oblast sta za ugrabitev obtožili angleško govoreče separatiste, ki si na severo- in jugozahodu države prizadevajo za nastanek nove države Ambazonija. Vladni odbor Ambazonije, uradna organizacija separatistov, zavrača obtožbe vlade; vztrajajo, da je ugrabitev zrežirala oblast, da bi jih očrnila. Dejanje je obsodil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je včeraj zahteval takojšnjo izpustitev dečkov.
 

Oboroženi boj zahteval več sto življenj


Trenja med francosko govorečo večino (in vlado) ter angleško govorečo marginalizirano manjšino na zahodu Kameruna so znova oživela leta 2016. Miroljubnim protestom učiteljev in odvetnikov, pripadnikov angleško govoreče manjšine, ki so zahtevali več pravic, je sledil boj oboroženih separatističnih skupin. V spopadih med separatisti in silami vlade, ki jo že 36 let vodi 85-letni Paul Biya (za sedmi predsedniški mandat je bil izvoljen konec oktobra), je bilo od lani ubitih več kot 400 civilistov, več tisoč ljudi pa je bilo pregnanih s svojih domov, piše televizijska mreža Al Džazira.

Komentarji: