Ukrajina od Rusije zahteva 300 milijard dolarjev vojne odškodnine

Članice EU so medtem potrdile zamrznitev sporazuma o poenostavljenem izdajanju vizumov med EU in Rusijo.
Fotografija: Ukrajina od Rusije terja odškodnino za povzročeno škodo. FOTO: Sergey Bobok/AFP
Odpri galerijo
Ukrajina od Rusije terja odškodnino za povzročeno škodo. FOTO: Sergey Bobok/AFP

Ukrajina od Rusije terja 300 milijard ameriških dolarjev oziroma dobrih 298 milijard evrov vojne odškodnine, je dejal ukrajinski minister za pravosodje Denis Maljuska. Kot je še dejal v izjavah, ki jih je danes objavila nemška medijska skupina Funke, Kijev pripravlja resolucijo Generalne skupščine ZN, s katero bi vzpostavili mednarodni mehanizem za odškodnine.

»Hočemo odškodnino za vso škodo, ki jo je Rusija z vojno povzročila Ukrajini,« je poudaril minister, navedbe povzema nemška tiskovna agencija DPA.

image_alt
Velika vojna se dejansko šele začenja

Ruska invazija na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja, je po nekaterih ocenah na ukrajinski infrastrukturi povzročila za več kot 300 milijard dolarjev škode, kolikor zahteva Kijev. To je po navedbah DPA skupni znesek vseh sredstev ruske centralne banke v državah skupine sedmih najmočnejših svetovnih gospodarstev (G7), ki so bila v okviru sankcij proti Rusiji zamrznjena.

Poleg dostopa do zamrznjenih ruskih sredstev Kijev po besedah ministra Maljuske zahteva tudi sredstva ruskih državnih podjetij v tujini ter premoženje, ki so ga zaradi vojne v Ukrajini zasegli ruskim oligarhom.

Članice EU potrdile zamrznitev vizumskega sporazuma z Rusijo

Države članice so danes potrdile zamrznitev sporazuma o poenostavljenem izdajanju vizumov med EU in Rusijo, kar pomeni, da bodo ruski državljani precej težje pridobili schengenske vizume. Odločitev bo predvidoma začela veljati v ponedeljek.

Popolna zamrznitev sporazuma iz leta 2007, ki poenostavlja izdajanje kratkoročnih vizumov, med drugim pomeni, da bo vizumska taksa za ruske državljane namesto 35 stala 80 evrov. Podaljšal se bo tudi čas obravnave prošenj za izdajo vizumov, so sporočili s češkega predsedstva Svetu EU.

image_alt
EU za zamrznitev vizumskega sporazuma z Rusijo

Poleg tega bo ruskim državljanom otežen dostop do vizumov, ki omogočajo večkratni vstop v schengensko območje. Predložiti pa bodo morali tudi vse dokumente, potrebne za izdajo vizuma, in ne zgolj tistih s skrajšanega seznama, določenega v sporazumu.

Zamrznitev sporazuma, ki jo je v torek predlagala evropska komisija, so na današnjem zasedanju v Bruslju potrdili ministri za energetiko. Zamrznitev sporazuma in smernice pa bodo državam članicam prav tako omogočile ponovno preučitev veljavnih vizumov. Te je 1. septembra imelo okoli 963.000 Rusov, kažejo podatki evropske komisije.

Preberite še:

Komentarji: