Umrla je Linda Tripp, »žvižgačica« v Clintonovi aferi z Monico Lewinsky

Monica Lewinsky je »prijateljici« zaupala, kaj je počela s Clintonom, ta pa je to takoj nesla naprej odvetnikom Paule Jones, ki je tožila predsednika zaradi spolnega nadlegovanja.
Fotografija: Pred leti je imela raka na prsih, v sredo pa se ji je zdravstveno stanje poslabšalo zaradi raka na trebušni slinavki. FOTO: Win Mcnamee/Reuters
Odpri galerijo
Pred leti je imela raka na prsih, v sredo pa se ji je zdravstveno stanje poslabšalo zaradi raka na trebušni slinavki. FOTO: Win Mcnamee/Reuters

V 71. letu starosti je zaradi raka na trebušni slinavki v sredo umrla Linda Tripp, nekdanja uslužbenka Pentagona in nekdanja prijateljica Monice Lewinsky, ki je v 90. letih prejšnjega stoletja političnim sovražnikom predsednika ZDA Billa Clintona posredovala informacijo o njegovem razmerju z mlado pripravnico.

Monica Lewinsky je bila stara 22 let, ko je leta 1995 delala kot pripravnica v Beli hiši, kjer se je zaljubila v predsednika in mu krajšala dolgočasne dneve, ko so republikanci zaprli vlado, z oralnimi spolnimi uslugami. Aprila 1996 se je zaposlila v Pentagonu, kjer je spoznala ločeno mamo dveh otrok Trippovo, s katero sta se spoprijateljili.

Lewinskyjeva je »prijateljici« zaupala, kaj je počela s Clintonom, ta pa je to takoj nesla naprej odvetnikom Paule Jones, ki je tožila Clintona zaradi spolnega nadlegovanja. Ti so mu potem na zaslišanju nastavili past, ko so ga vprašali o razmerju z Lewinskyjevo, ki ga je Clinton potem pod prisego zanikal.

Monica Lewinsky je bila stara 22 let, ko je leta 1995 delala kot pripravnica v Beli hiši, kjer se je zaljubila v predsednika. FOTO: Bertrand Guay/AFP
Monica Lewinsky je bila stara 22 let, ko je leta 1995 delala kot pripravnica v Beli hiši, kjer se je zaljubila v predsednika. FOTO: Bertrand Guay/AFP


Iz tabora Paule Jones je šla informacija do posebnega tožilca Kena Starra, ki je najel Trippovo, da je na skrivaj snemala pogovore z Lewinskyjevo. Tako so prišli do informacije, da obstaja modra obleka s sledovi predsednikove sperme in Clinton je čez noč nehal zanikati razmerje in preklopil v opravičevanje in kesanje.

Republikanci v predstavniškem domu so kljub temu sprožili ustavno obtožbo, ker je lagal pod prisego, ko je zanikal spolno razmerje. Prijateljstva med Trippovo in Lewinskyjevo je bilo seveda konec, Trippova pa je postala junakinja Clintonovih nasprotnikov. Januarja leta 2001 so jo odpustili in je ostala brez plače 100.000 dolarjev na leto, vendar je imela dobre zveze med konservativnimi politiki in je vložila tožbo. Pentagon je privolil v poravnavo in ji plačal skoraj 600.000 dolarjev odškodnine.

Čeprav ji je tako rekoč uničila življenje, ji je Lewinskyjeva izrazila iskrene želje za hitro okrevanje, ko je izvedela, da je Trippova hudo bolna. Pred leti je imela raka na prsih, v sredo pa se ji je stanje poslabšalo zaradi raka na trebušni slinavki. »Ne glede na preteklost upam, da bo hitro okrevala, saj si ne moremo predstavljati, kako mora biti to hudo za njeno družino,« je tvitnila Lewinskyjeva.

Preberite še:

Komentarji: