Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Umrla je Pinochetova vdova Lucía Hiriart

Med Pinochetovo diktaturo je »Doña Lucia« obveljala za železno žensko, ki je imela v moževi senci velik vpliv.
Lucia Hiriart in Augusto Pinochet leta 1998. FOTO: Cris Bouroncle/AFP
Lucia Hiriart in Augusto Pinochet leta 1998. FOTO: Cris Bouroncle/AFP
V. U.
17. 12. 2021 | 09:37
17. 12. 2021 | 14:47
3:54

V starosti 99 let – po mnenju nekaterih pa 98 let – je umrla Lucía Hiriart, vdova čilenskega generala Augusta Pinocheta, ki se je na čelo države prebil po državnem udaru leta 1973, usmerjenem proti dotedanjemu socialistično usmerjenemu predsedniku države Salvadorju Allendeju.

Med moževo diktaturo je »Doña Lucía«, po rodu iz premožne družine v pristaniškem mestu Antofagasta, veljala za »železno žensko«, ki je imela v moževi senci velik vpliv.

V zadnjem času je bila bolna. Po poročanju televizije Chilevision so jo v zadnjih mesecih večkrat hospitalizirali zaradi težav z dihanjem. Ko je novica o njeni smrti prišla v javnost, sicer sodeč po fotografijah z ljudmi, ki so začeli proslavljati, posebne žalosti ni povzročila.

Njeno smrt je s tvitom potrdila tudi njena vnukinja Karina Pinochet. »V starosti 99 let je, obkrožena z družino in ljudmi, ki so ji bili dragi, umrla moja babica,« je zapisala. »V naših srcih je zapustila neskončen vtis. Življenje je posvetila Čilencem in zgodovina bo njenemu veličastnemu delu za našo ljubljeno domovino dala ustrezno veljavo,« je dodala.

Lucia Hiriart leta 2007. FOTO: Martin Bernetti/AFP
Lucia Hiriart leta 2007. FOTO: Martin Bernetti/AFP

Davčne utaje in umik iz javnosti

Njeni mnogi sonarodnjaki, ki jih je novica spodbudila k proslavljanju in odpiranju šampanjcev na trgih Santiaga de Chile, se s tem ne bi ravno strinjali. Njena smrt se je zgodila le nekaj dni pred napovedanimi predsedniškimi volitvami, ki razdvajajo ljudi. V nedeljo bodo izbirali med skrajno desnim kandidatom Joséjem Antoniom Kastom in levičarjem Gabrielom Boricem.

Hiriartova se je sicer po smrti moža leta 2006 umaknila iz javnosti, tudi zaradi obtožb in pravnih težav, ki so se nanašale na premoženje družine Pinochet in njeno upravljanje mreže materinskih domov CEMA, ki se mu ni hotela odpovedati, ko je njenega moža leta 1990 na čelu države vendarle nasledil izvoljeni predsednik Patricio Aylwin.

Mnogi so se na novico o smrti Lucie Hiriart odzvali z odpiranjem šampanjca. FOTO: Martin Bernetti/AFP
Mnogi so se na novico o smrti Lucie Hiriart odzvali z odpiranjem šampanjca. FOTO: Martin Bernetti/AFP

V letih 2005 in 2007 so jo aretirali zaradi sumov davčne utaje. Prvič zaradi suma utaje davkov za 2,35 milijona ameriških dolarjev, leta 2007 pa se je skupaj z vsemi svojimi otroki znašla med tistimi, ki so jih aretirali zaradi suma zlorabe denarnih skladov. Preiskovali so sum, da naj bi Pinochet med diktaturo s pomočjo ameriške banke Riggs na tuje račune poskril okoli 27 milijonov dolarjev. Hiriartovo so še leta 2016 obtožili zlorabljanja javnega denarja iz omenjene mreže CEMA, ki je bila sicer namenjena revnim materam. Nazadnje se je v javnosti pojavila lani, ob smrti nekdanjega Pinochetovega notranjega ministra Sergia Onofreja Jarpe.

S Pinochetom sta se sicer poročila že leta 1943, ko je bil častnik v čilenski vojski, v zakonu pa sta imela pet otrok. Novinarka Alejandra Matus, ki je napisala njeno neavtorizirano biografijo, jo je sicer definirala za »politično strateginjo, ki je razpolagala s politično močjo v senci«, pa tudi sam Pinochet je priznal, da je bila ena od oseb, ki so najbolj vplivale na njegovo odločitev za državni udar.

Znana je bila tudi po ljubezni do prestiža in čevljev. Njena zbirka slednjih bi baje lahko konkurirala zbirki Imelde Marcos, ženi filipinskega diktatorja Ferdinanda Marcosa, piše AFP. Med Pinochetovo diktaturo je bilo vsaj 3200 ljudi umorjenih oziroma veljajo za pogrešane, 38.000 pa mučenih, dodaja ista novinarska agencija.

FOTO: Javier Torres/AFP
FOTO: Javier Torres/AFP

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine