Ustavno sodišče: Milanović ne more kandidirati na volitvah, dokler je predsednik

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je napovedal, da bo na parlamentarnih volitvah kandidiral na listi SDP.
Fotografija: Zoran Milanović FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
Odpri galerijo
Zoran Milanović FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters

Po napovedi predsednika Republike Hrvaške Zorana Milanovića, da bo na parlamentarnih volitvah aprila kandidiral na listi SDP, se je danes sestalo ustavno sodišče, da bi presodilo o tem, ali je Milanovićev načrt sploh ustaven. Po dveurni seji je javnost nagovoril predsednik ustavnega sodišča Miroslav Šeparović in dejal, da Milanović ne more kandidirati na volitvah kot kandidat za sabor na parlamentarnih volitvah ali kot potencialni kandidat za premiera, dokler je predsednik. 

Če bi Milanović želel sodelovati v predvolilni kampanji, mora odstopiti s položaja predsednika republike, je po poročanju Jutarnjega lista povedal Šeparović. Milanović je od petka do danes s svojimi izjavami in vedenjem kršil ustavo, je po sestanku ustavnih sodnikov še sporočil predsednik ustavnega sodišča.

Da je kršil ustavo, je po besedah Šeparovića tako jasno, da to ne piše v ustavi, ampak je to mogoče sklepati iz celotne ustave.

Milanović je v nedeljo dejal, da se ne namerava odreči predsedniški funkciji in da se bo kot kandidat opozicije potegoval za mesto premiera, ne glede na odločitev ustavnega sodišča. Poudaril je, da bi bila, če bi odstopil s predsedniškega položaja, vsa oblast v državi v rokah vladajoče stranke HDZ. Mesto predsednika republike bi namreč v primeru njegovega odstopa zasedel predsednik sabora iz vrst HDZ Gordan Jandroković.

Komentarji: