V Belorusiji po prisilnem pristanku letala aretirali opozicijskega aktivista

Beloruska vojska je prisilila civilno letalo družbe Ryaniar, ki je letelo čez Belorusijo v Litvo, da je pristalo na beloruskih tleh.
Fotografija: Po nekaterih navedbah je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko odredil pristanek letala po obvestilu o bombi na letalu Ryanaira, kar se je kasneje izkazalo za lažno prijavo. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Po nekaterih navedbah je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko odredil pristanek letala po obvestilu o bombi na letalu Ryanaira, kar se je kasneje izkazalo za lažno prijavo. FOTO: AFP

V Belorusiji so po prisilnem pristanku letala družbe Ryanair, ki je bilo na poti iz grške prestolnice Atene v litovsko prestolnico Vilnius, aretirali opozicijskega blogerja Romana Protaševiča.

Pred tem je beloruska vojska prisilila civilno letalo, ki je letelo čez Belorusijo, da je pristalo na beloruskih tleh. Na dogodek so se že odzvali v Litvi, Nemčiji in Avstriji, so poročale tuje tiskovne agencije.

image_alt
Svetlana Tihanovska: Nikakor nismo izgubljeni, ampak smo sredi težkega boja


Litovski predsednik Gitanas Nauseda je zahteval takojšnjo izpustitev Protaševiča, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Takojšno pojasnilo glede pristanka letala letalske družbe Rynair in domneve aretacije novinarja je zahtevala tudi Nemčija, je dodala francoska tiskovna agencija AFP. Prisilni pristanek letala je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA kritizirala tudi Avstrija.
 

»Dejanje državnega terorizma«


Odzval se je tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je zahteval, da morajo vsi potniki nemudoma nadaljevati pot. Belorusijo je tudi opozoril, da bo odgovorna za usodo leta, ki je bil preusmerjen v Minsk. »Beloruska vlada odgovarja za varnost vseh potnikov in letal,« je tvitnil Borrell.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je aretacijo Protaševiča označil za »dejanje državnega terorizma«. Morawiecki je na Twitterju še objavil, da je predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela zaprosil, da bi v ponedeljek v Bruslju na ravni EU govorili tudi o »takojšnjih sankcijah proti Belorusiji«. Dodal je, da aretacija »ne more ostati nekaznovana«.

Dogodek je kot nesprejemljivega obsodila tudi Francija ter pozvala k odločnemu in enotnemu evropskemu odzivu. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je belorusko preusmeritev letala družbe Ryanair označil za nesprejemljivo. »Močan in enoten odziv Evropejcev je nujen,« je zapisal na Twitterju.

Letalo je sicer proti večeru vzletelo iz Belorusije in je medtem že pristalo v Litvi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

»Letalo Ryanaira je ravnokar vzletelo iz Minska in je na poti v Vilno. Odlične novice, zlasti za družine in prijatelje ljudi na letalu,« je še pred tem na Twitterju zapisala evropska komisarka za promet Adina Valean


 

Protaševiča obtožujejo terorizma


Letalo, na katerem je bil Protaševič, so prestregli lovci beloruske vojske, zaradi česar je letalska družba Ryanair po poročanju beloruskih medijev zaprosila za dovoljenje za pristanek.

Po nekaterih drugih navedbah je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko odredil pristanek letala po obvestilu o bombi na letalu, kar se je kasneje izkazalo za lažno prijavo. Skupno je bilo na letalu 123 potnikov.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

 

Ryanair potrdil incident


Po navedbah beloruske skupine za človekove pravice Vjasna so Protaševiča pridržali takoj po pristanku letala. Nexta, opozicijski informativni kanal, ki ga je ustanovil Protaševič, je prav tako potrdil njegovo pridržanje.

Beloruske oblasti Nexto označujejo za skrajno organizacijo. V preteklosti je ta pozivala k množičnim protestom proti Lukašenku, ki so se v Belorusiji začeli po spornih predsedniških volitvah avgusta lani. Poleg tega je tajna služba KGB Protaševiča uvrstila na seznam oseb, ki jih obtožujejo terorizma.

Ryanair je incident kmalu potrdil. Posadko na letalu so beloruske oblasti opozorile na morebitni varnostno grožnjo in letalo napotile na letališče v bližini Minska, so sporočili iz letalske družbe. Dodali so, da na letalu niso našli ničesar neprimernega.

Ryanair je obvestil ustrezne nacionalne in evropske agencije za varnost in varnostne agencije ter se iskreno opravičujemo vsem prizadetim potnikom za to obžalovanja vredno zamudo, ki je bila izven nadzora Ryanaira,« je še zapisano v izjavi.

Preberite še:

Komentarji: