V BiH nove obtožbe za vojne zločine, tokrat na vzhodu Hercegovine

Obtoženi so nekdanji pripadniki oziroma poveljniki t. i. nevesinjske brigade vojske bosanskih Srbov, ki so poleti 1992 ubili najmanj sto Bošnjakov.
Fotografija: Ubiti Bošnjaki so bili z območja mesta Zijemlje med Mostarjem (na fotografiji) in mestom Nevesinje, ki spada pod Republiko srbsko. Med žrtvami je bilo več deset žensk, starejših oseb in otrok. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Ubiti Bošnjaki so bili z območja mesta Zijemlje med Mostarjem (na fotografiji) in mestom Nevesinje, ki spada pod Republiko srbsko. Med žrtvami je bilo več deset žensk, starejših oseb in otrok. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Tožilstvo Bosne in Hercegovine je danes proti devetim pripadnikom vojske bosanskih Srbov vložilo obtožnico za vojne zločine. Vsi so obtoženi zaradi smrti najmanj sto Bošnjakov iz vzhodnega dela Hercegovine, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Obtoženi so nekdanji pripadniki t. i. nevesinjske brigade vojske bosanskih Srbov oziroma njeni poveljniki, ki so poleti 1992 ujeli ter ubili najmanj sto Bošnjakov z območja mesta Zijemlje med Mostarjem in mestom Nevesinje, ki spada pod Republiko srbsko.

Med žrtvami je bilo več deset žensk, starejših oseb in otrok. Najmlajši otrok je bil star 15 dni, najstarejši dve leti. Doslej so našli posmrtne ostanke 49 oseb, posmrtne ostanke 47 žrtev še vedno iščejo.

Tožilstvo namerava v okviru sojenja za najhujše posamezne vojne zločine v BiH zaslišati 88 prič. Obtoženi so Zdravko Kandić (64), Goran Došlo (55), Milan Trifković (55), Siniša Kandić (51), Dragoslav Aćimović (51), Mladen Kandić (59) in Damir Antelj (55), vsi so iz Mostarja, ter Dragan Đurđić (51) iz Doboja in Dragan Ivanišević (58) iz mesta Nevesinje.

Pripadniki paravojaških enot bosanskih Srbov so leta 1992 med množičnim etničnim pogromom ubili več kot 300 Bošnjakov in 12 Hrvatov, od tega najmanj 29 otrok. Trupla ubitih so storilci v glavnem pometali v kraške jame.

Sodišče v BiH je zaradi vojnih zločinov na 17 let zapora že obsodilo nekdanjega načelnika policije v mestu Nevesinje Krsta Savića.

Preberite še:

Komentarji:

Mnenja

Dmitro Kuleba, minister za zunanje zadeve Ukrajine, Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednik evropske komisije
Več...