V Burmi razglašeno vojno stanje

Vojaška hunta je v nekateri predelih razglasila vojno stanje, v zadnjem dnevu je bilo ubitih največ protestnikov doslej. Zgorelo je več tovarn.
Fotografija: Vojska in policija sta v Rangunu streljali na nasprotnike državnega udara. FOTO: Stringer Reuters
Odpri galerijo
Vojska in policija sta v Rangunu streljali na nasprotnike državnega udara. FOTO: Stringer Reuters

Zadnji dan je bil najbolj krvav dan v Burmi, odkar je vojaška hunta 1. februarja prevzela oblast v državi. Ubitih je bilo 38 protestnikov in en policist, poroča Al Džazira, medtem ko je po podatkih Reutersa zgolj v enem izmed predmestij Ranguna umrlo 37 protestnikov, še 16 pa drugod po državi. 

image_alt
V Burmi najbolj krvav dan od vojaškega prevzema oblasti


Po navedbah nevladnega združenja za pomoč političnim zapornikom (AAPP) je bilo ubitih najmanj 44 ljudi, piše STA. Novičarski portal Myanmar Now je medtem ob sklicevanju na informacije iz treh bolnišnic poročal, da je samo v mestu Yangon umrlo 59 protestnikov, 129 pa jih je bilo ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vojska je v nekaterih predelih največjega mesta Rangun razglasila vojno stanje. Varnostne sile so ponovno streljale na protestnike. Neznanci so požgali več kitajskih tovarn tekstila in gnojila. Kitajsko veleposlaništvo je stanje opisalo kot »zelo resno« in burmanske oblasti pozvalo h kaznovanju storilcev ter zaščiti življenj in lastnine Kitajcev. 

Protest v Rangunu. FOTO: Stringer Reuters
Protest v Rangunu. FOTO: Stringer Reuters


Posebna odposlanka Združenih narodov UN Christine Schraner Burgene je nasilje vojske obsodila in pozvala »mednarodno javnost in regionalne sile k solidarnosti s prebivalci Burme v njihovih demokratičnih težnjah«. Izpostavila je tudi napade na zdravstveno osebje.

image_alt
Nove smrtne žrtve na protestih v Burmi


Varnostne sile so v mesecu in pol od državnega udara ubile že 126 protestnikov, ki se zavzemajo za povrnitev demokracije. Do sobote so jih aretirale že 2150. Ubita sta bila dva policista. 
 

Preberite še:

Komentarji: