V Črni gori obsodili srbske in ruske pučiste

Proces stoletja: Voditelja opozicijske Demokratske fronte Andrija Mandić in Milan Knežević sta obsojena na po pet let zapora.
Fotografija: Pučiste obtožnica med drugim bremeni, da so načrtovali aretacijo in likvidacijo takratnega premierja Mila Đukanovića FOTO: Vincent Kessler/Reuters
Odpri galerijo
Pučiste obtožnica med drugim bremeni, da so načrtovali aretacijo in likvidacijo takratnega premierja Mila Đukanovića FOTO: Vincent Kessler/Reuters

Višje sodišče v Podgorici je danes obsodilo voditelja opozicijske Demokratske fronte (DF), dva ruska in devet srbskih državljanov zaradi poskusa državnega udara. Sodba še ni pravnomočna. Pred izrekom kazni sta voditelja DF napovedala, da se bosta na vse načine uprla temu, da bi ju odpeljali v zapor.

Pučiste obtožnica bremeni, da so del kriminalne združbe, ki je načrtovala oborožen napad in zavzetje parlamenta ter aretacijo in likvidacijo takratnega premiera Mila Đukanovića na dan parlamentarnih volitev, ko je bil pred parlamentom načrtovan tudi proruski shod. Predsedujoča sodnica višjega sodišča Suzana Mugoša je v obrazložitvi sodbe pojasnila, da je bila naloga obsojencev na volitvah razglasiti zmago DF, ki združuje proruske, prosrbske in srbske nacionalistične stranke, in tako preprečiti vstop Črne gore v Nato.
 

Grožnja z destabilizacijo države


Voditelja DF Andrija Mandić in Milan Knežević sta obsojena na po pet let zapora zaradi terorizma in sodelovanja pri organizaciji poskusa državnega udara. Med sojenjem sta zatrdila, da je to politični proces in lov na čarovnice, katerega cilj je uničenje opozicije in ustrahovanje nasprotnikov režima. Koalicija DF je bila glavni tekmec vladajoče stranke socialistov (DPS) na volitvah. Pred izrekom kazni sta Mandić in Medojević napovedala, da se bosta v primeru obsodbe na vse načine uprla temu, da bi ju odpeljali v zapor. DF je opozorila na možnost destabilizacije države, ker ne bodo dovolili, da bi njihova voditelja zaprli. V stranki so napovedali posebne ukrepe proti nosilcem oblasti v državi.

Ruski državljan Edvard Šišmakov je zaradi organizacije kriminalne združbe, ki naj bi načrtovala vdor v parlament ter ugrabitev ali umor Đukanovića, obsojen na 15 let zapora, njegov rojak Vladimir Popov pa za enaka kazniva dejanja na 12 let zapora. Sodili so jima v odsotnosti, ker ju Moskva ni hotela izročiti Črni gori. Zato ni verjetno, da bosta odslužila kazen, tudi če bo sodba pravnomočna. Po navedbah tožilstva sta agenta ruske obveščevalne agencije GRU, Kremelj pa je zanikal vpletenost v načrtovanje poskusa državnega udara.
 

Beograd in Moskva zavračata izročitev


Na osem let zapora je obsojen nekdanji načelnik srbske žandarmerije Bratislav Dikić, na po sedem let pa sta v odsotnosti zaradi istih obtožb, ki bremenijo domnevna ruska tajna agenta, obsojena Predrag Bogičević in Nemanja Ristić. Srbija ju ni hotela izročiti Črni gori. Na poldrugo leto do treh let zapora je obsojenih pet članov srbskega četniškega gibanja: Srboljub Ðorđević, Branka Milić, Milan Dušić, Mihailo Čađenović in Dragan Maksić, medtem ko je Kristina Hristić obsojena na pogojno kazen leto dni zapora. Branka Milić je še vedno na srbskem veleposlaništvu v Podgorici, kamor se je zatekla konec lanskega leta.

Proces stoletja zaradi poskusa državnega udara v Črni gori na dan parlamentarnih volitev 16. oktobra 2016 se je začel septembra 2017 in je trajal leto in pol. Med sojenjem je bilo 170 obravnav, ki so jih prvič v zgodovini Črne gore neposredno prenašali na državni televiziji. Sodno-politično-medijski spektakel je presegel državno mejo, vključil je ruske vohune, nekdanje ameriške obveščevalce in voditelja največje črnogorske opozicijske stranke. Pučisti so bili na prvi stopnji za poskus državnega udara obsojeni na skupno 67,5 leta zapora. Nihče od obsojenih, ki so označili obtožbe za absurdne, ni priznal kaznivih dejanj, ki jih bremenijo.

Preberite še:

Komentarji: