V Črni gori rekorden mraz, v Grčiji kaos zaradi snega

Mraz, sneg in veter so ohromili Hrvaško, Srbijo, Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo, Črno goro, Grčijo in Turčijo.
Fotografija: Redek pogled na povsem zasneženo Akropolo, pod katero sneg povzroča tudi vrsto preglavic. Na območju Aten zelo redko sneži. FOTO: Louisa Gouliamaki/AFP
Odpri galerijo
Redek pogled na povsem zasneženo Akropolo, pod katero sneg povzroča tudi vrsto preglavic. Na območju Aten zelo redko sneži. FOTO: Louisa Gouliamaki/AFP

Jug Balkana se je danes zbudil v polarnem jutru s temperaturami globoko pod ničlo. Večina držav se je znašla v primežu snežnih neviht in hudega mraza, ki povzročajo predvsem težave v prometu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz večine držav južnega Balkana danes poročajo o snežnih nevihtah in izjemno nizkih temperaturah, ki so ponekod presegle rekorde. Mraz, sneg in veter so ohromili Hrvaško, Srbijo, Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo, Črno goro, Grčijo in Turčijo.

V Črni gori rekordnih minus 33,2 stopinje Celzija

Na Hrvaškem so današnje najnižje temperature izmerili ob 7. uri v Sinju, ki so znašale minus 11 stopinj Celzija. V Severni Makedoniji je bilo najhladneje v Mavrovi Anovi in Berovem, kjer so izmerili minus 20 stopinj.

V Srbiji je bilo ob 8. uri najhladneje v Sjenici, kjer je živo srebro padlo 24 stopinj pod ničlo. Ledeno jutro se je zasvetilo tudi v BiH, kjer je Sarajevo bilo obdano z ledom, zjutraj pa so ponekod v mestu izmerili minus 17 stopinj.

V Črni gori so danes v jutranjih urah izmerili rekordno nizko temperaturo, minus 33,2 stopinje Celzija. Doslej je bila najnižja zabeležena temperatura v Črni gori izmerjena leta 1985 in je bila minus 32 stopinj Celzija.

Zasnežene Atene. FOTO: Aris Messinis/AFP
Zasnežene Atene. FOTO: Aris Messinis/AFP

Zaradi obilnega sneženja v Atenah obtičalo 1200 avtomobilov

Tudi v Grčiji so se vremenske razmere zaostrile, saj je več tisoč voznikov zaradi obilnega sneženja v grški prestolnici Atene in v osrednji Grčiji noč preživelo v avtomobilih. Večina letov z letališča v prestolnici je bila odpovedanih, vojaške enote pa so bile napotene, da ljudi iz avtomobilov namestijo v hotele.

Okoli 1200 avtomobilov je obtičalo v snegu. FOTO: Vasilis Triandafilu/Reuters
Okoli 1200 avtomobilov je obtičalo v snegu. FOTO: Vasilis Triandafilu/Reuters

Samo na območju Aten je davi obtičalo približno 1200 avtomobilov, so poročali grški mediji. Kaos je večinoma nastal, ker v Grčiji zimske pnevmatike na vozilih niso obvezne. Na območju Aten namreč zelo redko sneži.

V drugih delih Grčije so zaradi teže snega klonila številna drevesa, ki so nato potrgala daljnovode. Električne energije ponekod v državi še niso zmogli obnoviti. Vlada je danes odredila, da mora večina podjetij, trgovin in uradov na prizadetih območjih ostati zaprtih.

Čertrt Eminönü v Istanbulu. FOTO: Umit Bektas/Reuters
Čertrt Eminönü v Istanbulu. FOTO: Umit Bektas/Reuters

V Istanbulu podaljšali zaustavitev letov letal

Na letališču v Istanbulu so danes, prav tako zaradi slabih vremenskih razmer, ponovno podaljšali ustavitev vseh letov do najmanj 13. ure. Prvo prekinitev poletov so uvedli že v ponedeljek popoldne, a se vremenske razmere še niso izboljšale.

Prvo prekinitev poletov so na istanbulskem letališču uvedli že v ponedeljek popoldne, a se vremenske razmere še niso izboljšale. FOTO: Umit Bektas/Reuters
Prvo prekinitev poletov so na istanbulskem letališču uvedli že v ponedeljek popoldne, a se vremenske razmere še niso izboljšale. FOTO: Umit Bektas/Reuters

Istanbulski guverner Ali Yerlikaya je zaradi izrednih razmer odredil, da se zasebna vozila umaknejo s cest, medtem ko ekipe za nujne primere odstranjujejo sneg. Turške oblasti so prav tako razglasile administrativni dopust za vse zaposlene v javnih ustanovah, da bi zmanjšale obremenjenost cest.

Delavci v Istanbulu v  boju s snegom. FOTO: Yasin Akgul/AFP
Delavci v Istanbulu v  boju s snegom. FOTO: Yasin Akgul/AFP

Na poti v Italijo umrlo sedem migrantov

V nevarnem poskusu prečkanja Sredozemskega morja je danes umrlo sedem migrantov, je sporočil župan italijanskega otoka Lampedusa Toto Martello. Na čolnu, ki je v težkih zimskih razmerah odrinil z obale Libije, naj bi bilo 280 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub zimskemu vremenu, ki je migrante nekoč odvračalo od poskusa prečkanja morja, se je letos na to pogosto smrtonosno pot podalo že več sto ljudi. Italijanske oblasti pričakujejo, da se bo število v prihodnje še povečalo.

»Tri osebe so umrle med prečkanjem, še štiri, ki so utrpele hudo podhladitev, pa so umrle, ko jih je prestregla obalna straža in so jih prepeljali na otok,« je dejal župan Martello.

Migracijski projekt italijanskih evangeličanskih cerkev Sredozemsko upanje (Mediterranean Hope) je sporočil, da so bili migranti iz Bangladeša, Egipta, Malija in Sudana ter da so bili skoraj vsi v hudem stanju podhladitve. Po poročanju italijanskih medijev pa naj bi bile vse smrtne žrtve iz Bangladeša.

»Šokantno je, da italijanska vlada in Evropa še naprej molčita, tudi ob smrtnih primerih,« je dejal Martello.

Po opravljenih testih na koronavirus so preživele namestili v zdravstvenem centru in močno prenatrpanem sprejemnem centru na majhnem otoku, ki sicer leži bližje Afriki kot Italiji. V centru, ki lahko sprejme 250 migrantov, je trenutno nastanjenih več kot 600 ljudi. Nekaj več kot 100 pa naj bi jih danes premestili na ladjo, zasidrano ob turistični točki Cala Pisana.

Medtem ko je leta 2020 v Italijo prispelo približno 34.000 migrantov, se je to število leta 2021 skoraj podvojilo na 64.500 ljudi. »To je postal stalen pojav. Ni več razlike med poletjem in zimo, ko običajno čolni niso prihajali,« je dodal Martello. Kljub nizkim temperaturam in razburkanemu morju je ta mesec v Italijo doslej prispelo več kot 1750 ljudi, medtem ko jih je v enakem obdobju lani prispelo 379.

Preberite še:

Komentarji: