Zaradi sporne izjave odstopil svetovalec ukrajinskega predsednika

Zaradi svojih izjav med rusko invazijo je postal ena bolj prepoznavnih osebnosti na Zahodu.
Fotografija: Napad v Dnipru je bil najhujši izmed sobotnih raketnih napadov ruskih sil po vsej Ukrajini. FOTO: Vitalii Matokha/AFP
Odpri galerijo
Napad v Dnipru je bil najhujši izmed sobotnih raketnih napadov ruskih sil po vsej Ukrajini. FOTO: Vitalii Matokha/AFP

Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je danes v luči številnih kritik odstopil. Kritike so se nanj usule po njegovi izjavi, da bi za ruski napad na stanovanjski blok v Dnipru na vzhodu Ukrajine lahko bila odgovorna ukrajinska zračna obramba, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Mnogi so 47-letniku očitali, da širi rusko propagando. Arestovič se je že opravičil žalujočim družinam za svojo izjavo. Ukrajinske letalske sile pa so danes zanikale ugibanja, da bi lahko prestregle ruske rakete Kh-22.

V predsednikovem uradu je bil Arestovič zaposlen od decembra 2020. Zaradi svojih izjav med rusko invazijo je postal ena bolj prepoznavnih osebnosti na Zahodu.

V Dnipru še vedno iščejo več kot 20 pogrešanih

Njegova izjava se je nanašala na sobotni ruski raketni napad na devetnadstropni stanovanjski blok v Dnipru na vzhodu Ukrajine, ki je bil tarča ruskega raketnega napada. Danes so končali iskanje pogrešanih. Teh je po zadnjih podatkih še vedno 20. 

Doslej so reševalci izpod ruševin potegnili 45 mrtvih, med katerimi je tudi šest otrok. V sobotnem ruskem raketnem napadu je bilo ranjenih 80 ljudi, med njimi tudi 16 otrok. V bolnišnicah se zdravi 28 ljudi, mnogi so v kritičnem stanju. 25 jih še vedno pogrešajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih reševalnih služb so delavci od začetka reševalnih del odstranili že več kot 9000 ton ruševin stanovanjske stavbe in 41 poškodovanih avtomobilov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad označil za vojni zločin. »Nobenega dvoma ni: vsaka oseba, ki je kriva za ta vojni zločin, bo identificirana in privedena pred roko pravice,« je dejal v rednem nagovoru v ponedeljek zvečer.

Medtem je ruski obrambni minister Sergej Šojgu obiskal območje spopadov v Ukrajini, da bi se seznanil z razmerami in vojakom podelil odlikovanja. Pri tem jih je menda pozval, naj za zmago storijo vse, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Napad v Dnipru je bil najhujši izmed sobotnih raketnih napadov ruskih sil po vsej Ukrajini, med drugim v Kijevu, Harkovu in Odesi. To so bili sicer prvi obsežni ruski napadi v novem letu in so bili večinoma usmerjeni v ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

V luči civilnih žrtev sta tako EU kot mednarodna skupnost napad na stanovanjsko stavbo v Dnipru ostro obsodili. Švedski premier Ulf Kristersson, čigar država trenutno predseduje svetu EU, ga je prav tako označil za vojni zločin, medtem ko je tiskovni predstavnik EU za zunanje zadeve Peter Stano napovedal, da »ti zločini ne bodo ostali nekaznovani«.

V Kremlju so odgovornost za napad zanikali in dejali, da bi ga lahko povzročila ukrajinska zračna obramba.

Preberite še:

Komentarji: