»V dveh letih mandata sem naredil več kot vsi bivši predsedniki ZDA«

S svojimi besedami je nasmejal celo dvorano - odziv, ki ga najbrž ni pričakoval niti si ga želel.
Fotografija: Donald Trump je nagovoril zbrane na 73. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov. U.S. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump je nagovoril zbrane na 73. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov. U.S. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je imel govor pred Generalno skupščino Združenih narodov. S svojimi besedami je nasmejal celo dvorano - odziv, ki ga najbrž ni pričakoval niti si ga ni želel.

Pred polno dvorano je dejal, da je v dveh letih svojega mandata naredil več kot kateri koli drug predsednik ZDA. »V manj kot dveh letih je moja administracija dosegla več kot katera koli druga v zgodovini naše države,« je zatrdil Trump po poročanju BBC. »ZDA so danes močnejše, bogatejše in varnejše.«
 
Trumpu se je ob tem glasno nasmejala cela dvorana, nakar se je tudi sam zasmejal, rekoč: »Nisem pričakoval takšne reakcije.« Vztrajal je na stališču o varnosti in bogatiji, ki vlada v ZDA, odkar je on prevzel krmilo.

Predsedniku so prisluhnili tudi njegovi družinski člani, hčerki Ivanka in Tiffany, sin Eric ter zet Jared Kushner. FOTO: Reuters
Predsedniku so prisluhnili tudi njegovi družinski člani, hčerki Ivanka in Tiffany, sin Eric ter zet Jared Kushner. FOTO: Reuters


V govoru, polnem kritik na račun mednarodnih organizacij, teles in pogodb, je imel tudi besede pohvale za nekaj držav, kot je Jordanija, ki sprejema sirske begunce in jih nastani blizu meje, da jih lahko spet hitro vrne. Sirskemu režimu je zagrozil z odgovorom, če bo spet uporabil kemično orožje, največ žolča pa je izlil na Iran oziroma iranski režim, ki ga je označil za koruptivnega.

Teheran je namreč obtožil, da podpira svetovni terorizem, iranske voditelje pa obtožil sejanja kaosa in smrti. Pohvalil se je, da je odločitev o izstopu iz iranskega jedrskega sporazuma naletela na odobravanje številnih držav na Srednjem Vzhodu. Njegov sestanek s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom pa je pripeljal do razvoja dogodkov, ki je bil pred meseci še povsem ne sluten. 


»Pričakujemo, da boste spoštovali našo suverenost«


»Severnokorejske rakete in izstrelki so prenehali leteti v vse smeri in njihovo testiranje se je končalo,« je poudaril Trump na zasedanju skupščine ZN. Tako je vsaj delno poskušal upravičiti otoplitev odnosov s Severno Korejo.

Svojo odločitev za selitev veleposlaništva ZDA v Jeruzalem je označil za prispevek k miru in stabilnosti, v nadaljevanju si je privoščil kritiko Kitajske zaradi trgovinskega izkoriščanja ZDA in se pohvalil s carinami, ki jih je uvedel.

Umik iz Sveta ZN za človekove pravice, ki mu trenutno predseduje Slovenija, je opredelil kot nujno posledico zanemarjanja ameriških pozivov k reformam. Mednarodno kazensko sodišče (ICC) pa je označil za telo brez legitimnosti in avtoritete, ki da krši načela pravičnosti. Zagotovil je, da se ZDA ne bodo nikoli vdale neizvoljeni in neodgovorni svetovni birokraciji.

S svojimi opazkami o ZDA je nasmejal dvorano. FOTO: Reuters
S svojimi opazkami o ZDA je nasmejal dvorano. FOTO: Reuters


»Zavračamo ideologijo globalizma in zajemamo doktrino patriotizma,« je dejal Trump in države proizvajalke nafte, članice Opeca obtožil, da ropajo svet z visokimi cenami nafte.

»Branimo številne države, vračajo pa nam z visokimi cenami nafte,« je dejal Trump in dodal, da bodo morale odslej bistveno prispevati k vojaški zaščiti ZDA. Ob tem je čestital Poljski, ki brani neodvisnost s podporo baltskemu plinovodu, in napadel Nemčijo, ki bo po njegovih besedah kmalu povsem odvisna od ruskega plina.

Nezakonite migracije po Trumpovih besedah škodijo delovnim ljudem v državah, v katere prihajajo priseljenci. »Vsaki državi priznavamo pravico do lastne imigracijske politike in pričakujemo enako zase, zaradi česar ne bomo sodelovali v novi globalni pogodbi o migracijah,« je dejal. »Dolgoročna rešitev je pomagati ljudem, da si zgradijo upanja polno prihodnost doma, da naredimo njihove države spet velike,« je dejal Trump.

V govoru je omenil, da je uvedel nov sveženj sankcij proti venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru in njegovim sodelavcem. Dodal je, da sta socializem in komunizem vsem državam prinesla le bedo, korupcijo in trpljenje.

Po govoru ga je pričakala Melania. FOTO: Reuters
Po govoru ga je pričakala Melania. FOTO: Reuters


ZDA zagotavljajo največ humanitarne pomoči po svetu, vendar se bo to sedaj spremenilo, saj je Trump napovedal revizijo pomoči, ki bo šla le v države, ki spoštujejo ZDA in upoštevajo njihove interese. Za mirovni proračun ZN ZDA ne bodo plačale več kot 25 odstotkov. Naj dajo drugi več, je poudaril.

Med pohvalami na račun veličastne zgodovine ZN je Trump na koncu izpostavil uspehe posameznih držav, kot so Indija, Savdska Arabija, Izrael in Poljska, ki skrbijo same zase in to naj bi bila rešitev za svet. »Konstelacija držav, ki vsaka zase ponosno sije svetu«. Govor je sklenil z nizanjem vsega v kar menda verjame Amerika, kot je veličanstvo svobode, pravice posameznika, vera, neodvisnost in podobno.

»Vsak narod ima pravico, da sledi svoji lastni poti, prepričanjem in tradiciji. ZDA vam ne bodo ukazale, kako morate živeti ali delati, pa tudi ne, koga morate častiti. Vse, kar si želimo v zameno je, da spoštujete našo suverenost,« je dodal Trump, katerega govor so v dvorani spremljali tudi člani njegove ožje družine - hčerki Ivanka in Tiffany, sin Eric ter zet Jared Kushner

Komentarji: