V Etiopiji zanikali ameriške trditve

Ameriški mediji so poročali, da piloti Ethiopian Airlines niso opravili preizkusa na simulatorju boeinga 737 MAX 8.
Fotografija: Model boeing 737 MAX 8 je v zadnje pol leta strmoglavil že dvakrat. FOTO: Reuters
 
Odpri galerijo
Model boeing 737 MAX 8 je v zadnje pol leta strmoglavil že dvakrat. FOTO: Reuters  

Več ameriških medijev je poročalo, da piloti letalske družbe Ethiopian Airlines niso opravili preizkusa na simulatorju boeinga 737 MAX 8, kar naj bi bilo krivo za letalsko nesrečo s 157 žrtvami, toda pri etiopski letalski družbi so ameriške trditve že zanikali.



V sporočilu za javnost so potrdili, da so vsi piloti opravili vse zahtevane preizkuse in da so vadili tudi v simulatorju boeinga 737 MAX 8. »Vsi naši piloti so bili seznanjeni celo z vsemi težavami istega modela, ki je lani strmoglavilo v Indoneziji pri letalski družbi Lion Air,« so zapisali.

Boeing se je znašel v težavah. FOTO: Reuters
Boeing se je znašel v težavah. FOTO: Reuters


»Ethiopian Airlines pozivajo vse vpletene strani, naj se v času preiskave izogibajo neobveščenim, nepravilnim, neodgovornim in zavajajočim izjavam,« so sporočili. »Mednarodni predpisi zahtevajo, da potrpežljivo počakamo na končne ugotovitve preiskave.«

Direktor etiopske letalske družbe Tewolde GebreMariam je zatrdil, da so pred vzletom opravili običajen varnostni in tehnični pregled letala, a niso zaznali nobenih težav. Tudi pilot je bil izkušen, z več kot 8000 letalskimi urami. Boeing 737 MAX 8 je sicer pred tem strmoglavil že oktobra lani v Indoneziji, tedaj je umrlo 189 ljudi. V obeh primerih so se težave pojavile kmalu po vzletu, nato je letalo samo še strmoglavilo.

Komentarji: