Hamas izpustil še več talcev

Državni zbor je danes z 49 glasovi za in brez glasov proti podprl deklaracijo o razmerah v Palestini in Izraelu.
Fotografija: Palestinci bežijo proti jugu Gaze. FOTO: Mahmud Hams/AFP
Odpri galerijo
Palestinci bežijo proti jugu Gaze. FOTO: Mahmud Hams/AFP

Palestinsko gibanje Hamas je danes Rdečemu križu predalo 12 talcev, ki jih je zajelo v začetku oktobra, je potrdila izraelska vojska. Med njimi je deset Izraelcev in dva tuja državljana. Kmalu naj bi sledila tudi izpustitev okoli 30 Palestincev iz izraelskih zaporov. To bo že peta izmenjava ujetnikov med Hamasom in Izraelom.

Hamas je talce izpustil v skladu z veljavnim dogovorom o začasni prekinitvi ognja. Dogovor je v veljavo stopil v petek in naj bi prvotno trajal do danes, a sta se vpleteni strani ob posredovanju Katarja, Egipta in ZDA v ponedeljek uspeli dogovoriti o podaljšanju prekinitve spopadov za dva dni.

Izraelska zaporniška služba je medtem sporočila, da je v skladu z dogovorom o premirju izpustila 30 palestinskih zapornikov. Kot je pred tem na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed Al Ansari, naj bi bilo med 30 izpuščenimi palestinskimi zaporniki 15 žensk in 15 otrok.

Kljub dogovoru pa je na območju Gaze danes prišlo do izmenjave ognja. Več oseb naj bi streljalo na izraelske vojake, na dveh lokacijah v bližini položajev izraelskih sil pa naj bi eksplodirale tri eksplozivne naprave. To pomeni, da je bilo premirje kršeno, je sporočila izraelska vojska in dodala, da je več vojakov utrpelo lažje poškodbe.

Izraelska vojska je prav tako opozorila, da Hamas v Gazi hrani trupla treh njihovih vojakov. Število izraelskih vojakov, ki so bili ubiti od 7. oktobra, je tako naraslo na 395, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Tudi Hamas je potrdil izmenjavo ognja v Gazi, a je za kršenje dogovora o začasnem premirju obtožil izraelske sile. Ob tem je palestinsko gibanje poudarilo, da bodo še naprej spoštovali dogovor, dokler bo to počel tudi Izrael, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Uničenje, ki ga je Izrael povzročil v Gazi. FOTO: Mahmud Hams/AFP
Uničenje, ki ga je Izrael povzročil v Gazi. FOTO: Mahmud Hams/AFP

Izrael je pripravljen podaljšati trenutno premirje, je po poročanju britanskega BBC naznanil tiskovni predstavnik izraelske vlade Ejlon Levi. »Dovolili bomo izpustitev še 50 palestinskih zapornikov, če bo Hamas želel nadaljevati z izpuščanjem talcev,« je pojasnil.

Ob tem je dodal, da bodo, ko bo Hamas prenehal osvobajati talce, nadaljevali z vojaškimi operacijami in izvajanjem pritiska na palestinsko oboroženo gibanje, da zagotovijo izpustitev vseh preostalih talcev, še poroča BBC.

Ameriški predsednik Joe Biden pa je Izrael opozoril, da se mora pri pričakovani ofenzivi na jugu Gaze izogniti množičnemu razseljevanju civilistov, ki smo mu bili priča med napadom na sever te palestinske enklave, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po podatkih Združenih narodov je zaradi izraelske ofenzive v Gazi razseljenih že okoli 1,7 milijona ljudi.

DZ podprl deklaracijo o razmerah v Palestini in Izraelu

Državni zbor je danes z 49 glasovi za in brez glasov proti podprl deklaracijo o razmerah v Palestini in Izraelu, ki so jo predlagali koalicijski poslanci. Ker DZ ni dal zelene luči amandmaju opozicijske SDS o preučitvi pomoči Palestincem in prepovedi izkazovanja podpore Hamasu in Hezbolahu, se je 22 navzočih poslancev pri glasovanju vzdržalo.

Deklaracija o trenutnih razmerah na območju Palestine in Izraela poziva k takojšnji prekinitvi sovražnosti in spopadov v regiji ter izraža neomajno podporo rešitvi dveh držav, ki bi jo dosegli s pogajanji na podlagi meja iz leta 1967 in bi vključevala dve suvereni, demokratični državi.

Kljub temu, da deklaracija že obsoja »napad, ki ga je teroristična organizacija Hamas sprožila proti državi Izrael«, so v največji opozicijski stranki predlagali amandma, v katerem bi DZ vlado pozval, naj ustavi vsa plačila razvojnega sodelovanja palestinskim oblastem, opravi temeljit pregled mednarodnega razvojnega financiranja države in zagotovi, da nobeno slovensko financiranje ne bo zlorabljeno za posredno podporo terorističnim organizacijam. Predlagali so tudi, naj vlada sprejme ukrepe za prepoved širjenja antisemitizma, nošenja transparentov ter protestov v podporo Hamasu, prepove javno poveličevanje simbolov palestinskega oboroženega gibanja Hamas in libanonskega gibanja Hezbolah ter določi kazni za te kršitve.

Izrael je bombardiral tudi begunsko taborišče. FOTO: Stringer Reuters
Izrael je bombardiral tudi begunsko taborišče. FOTO: Stringer Reuters

Predrag Baković (SD) je v odgovor predlagateljem amandmaja povedal, da kazenski zakonik že ureja področje izražanja antisemitizma, Hamas pa da EU že opredeljuje za teroristično organizacijo. Spomnil je tudi, da Slovenija trenutno ne podpira projektov v Gazi, pač pa Palestincem pomaga samo s humanitarnimi sredstvi.

Prav tako je poudaril, da so v Bruslju nedavno ugotovili, da dosedanja evropska sredstva niso šla v roke Hamasu, obenem pa so napovedali strožji nadzor nad sredstvi.

Dušan Stojanovič (Svoboda) je povedal, da so shodi legitimen izraz stališč, Nataša Sukič (Levica) pa, da na shodih ni videla izrazov podpore Hamasu, zgolj Palestini.

Iz vrst opozicije je bilo sicer v parlamentu slišati več očitkov na račun predlagateljev, češ da v razpravo med pripravo predloga niso vključili druge strani. V imenu predlagateljev je Dušan Stojanovič (Svoboda) navedbe, da se o deklaraciji niso posvetovali s pristojnim ministrstvom, označil za napačne, zavrnil pa je tudi očitke o navijaštvu, ki da se lahko razbere iz deklaracije.

V razpravi, ki je sledila predstavitvam stališč posameznih strank, je beseda tekla tudi o priznanju neodvisne Palestine. Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin je ob tej priložnosti pojasnil stališče MZEZ, ki da podpira priznanje Palestine šele po tem, ko pride do prekinitve spopadov in se sprte strani sporazumejo o rešitvi dveh držav.

Humanitarnim orgHumanitarna pomoč dosegla tudi sever Gaze

anizacijam je med humanitarnim premorom uspelo dostaviti pomoč tudi na sever Gaze. Kljub pozivom Izraela k evakuaciji s severa enklave na območju še vedno ostaja več sto tisoč ljudi. Podaljšanje prekinitve ognja bo omogočilo dobavo dodatne pomoči na območje, pa tudi nove izmenjave talcev in palestinskih zapornikov.

Palestinec kuha v šoli UNWRA, ki jo uporabljajo kot zatočišče v mestu Gaza. FOTO: Omar El Qattaa/AFP
Palestinec kuha v šoli UNWRA, ki jo uporabljajo kot zatočišče v mestu Gaza. FOTO: Omar El Qattaa/AFP

Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) je danes sporočil, da so na sever dostavili hrano, vodo, šotore, odeje, zdravila in gorivo. Ker so dobili gorivo, bodo lahko znova zagnali naprave za razsoljevanje in pridobivanje vode. V hudo poškodovani bolnišnici Al Šifa v mestu Gaza pa jim je uspelo znova odpreti oddelek za dializo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ob dvodnevnem podaljšanju prekinitve ognja bo Gazo dosegla še dodatna pomoč. Pred obalo Egipta v bližini mesta Al Ariš je v ponedeljek prispela tudi francoska vojna ladja, ki bo služila kot bolnišnica za ranjene civiliste, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA bodo poslale tri letala s hrano, zdravili in zimsko opremo. Gre za prvo ameriško vojaško letalo s pomočjo od začetka spopadov 7. oktobra. Prvo letalo bo predvidoma pristalo danes, druga dva pa v prihodnjih dneh.

Hamas naj bi v dveh dneh izpustil še deset žensk in otrok

V Gazi se danes nadaljuje izvajanje dogovora o prekinitvi spopadov med izraelsko vojsko in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Dogovor je začel veljati v petek in naj bi prvotno trajal do danes, a se je vpletenima stranema v ponedeljek uspelo dogovoriti o podaljšanju prekinitve spopadov za dva dni.

Podaljšanje prekinitve ognja je sprva potrdilo katarsko zunanje ministrstvo, kmalu zatem pa tudi gibanje Hamas, ki je dodalo, da bo prekinitev ognja potekala pod enakimi pogoji kot doslej. Na vprašanje BBC, ali meni, da bi lahko dogovor podaljšali čez dva dni, je tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Majed Al Ansari dejal: »Precej upamo. Doseči dogovor o štiridnevnem premoru ni bil lahek podvig. Veliko časa smo porabili za pogajanja za privolitev v ta humanitarni premor. Zdaj, ko smo ga podaljšali za dva dni, smo optimistični, da si lahko prizadevamo za bolj trajnosten premor za obe strani.«

Palestinska zapornica objema sorodnico, potem ko so jo izpustili iz izraelskega zapora v zameno za izraelske talce. FOTO: Fadel Senna/AFP
Palestinska zapornica objema sorodnico, potem ko so jo izpustili iz izraelskega zapora v zameno za izraelske talce. FOTO: Fadel Senna/AFP

Vir blizu Hamasa je potrdil, da bodo izpustili deset talcev v zameno za 30 zapornikov. Poleg tega nameravajo izpustiti še nekaj tujih delavcev, ki jih zadržujejo v Gazi.

O premoru so se dogovorili po pozivih številnih svetovnih politikov, ki menijo, da bi nadaljevanje prekinitve ognja omogočilo dobavo dodatne nujno potrebne pomoči v Gazo in izpustitev več talcev.

Tako Izrael kot Hamas sta sicer že pred tem izrazila pripravljenost za podaljšanje premirja, predvsem z željo po nadaljevanju izmenjave talcev, ki jih je v začetku oktobra zajel Hamas, in palestinskih zapornikov iz Izraela.

Od petka sta Izrael in Hamas izvedla tri izmenjave talcev in zapornikov. Skupno je Hamas izpustil 50 talcev, Izrael pa 150 Palestincev, večinoma žensk in najstnikov. Izraelski uradniki menijo, da je v rokah skrajnežev v Gazi še vedno okoli 180 ljudi.

Preberite še:

Komentarji: