V Gruziji vodenje države prevzela prva predsednica

Člani opozicije ne priznajo izvolitve Salome Zurabišvili in zahtevajo predčasne parlamentarne volitve.
Fotografija: Predsednica Salome Zurabišvili se je rodila v Franciji družini gruzijskih pribežnikov. FOTO: Reuters/Irakli Gedenidze
Odpri galerijo
Predsednica Salome Zurabišvili se je rodila v Franciji družini gruzijskih pribežnikov. FOTO: Reuters/Irakli Gedenidze

V Franciji rojena Salome Zurabišvili je za kraj predsedniške zaprisege izbrala srednjeveško mesto Telavi, ki se nahaja v vinorodni deželi Kakheti na vzhodu države. Častna slovesnost je potekala v dvorcu, kjer je nekoč bival gruzijski kralj Heraklit II. Nova predsednica je ob zaprisegi poudarila, da namerava pospešiti demokratični razvoj države in jo približati evropski celini, kar naj bi ji uspelo s pomočjo strateških partnerjev ZDA in Evropske unije.

Na volitvah drugega decembra je 66-letna Zurabišvilijeva s skoraj 60 odstotki glasov premagala opozicijskega kanditata Grigola Vašadzeja. Novo predsednico je podprla vladajoča stranka Gruzijske sanje, opozicijskega kandidata pa zveza enajstih strank pod vodstvom stranke nekdanjega predsednika Mihaila Sakašvilija.

Salome Zurabišvili bo zadnja neposredno izvoljena predsednica v Gruziji. Sprememba gruzijske ustave, ki jo je parlament sprejel septembra 2017, predvideva, da bo odslej o izvolitvi predsednika odločala komisija 300 delegatov. Nova ustava je prav tako zmanjašala moč predsednika, saj mu določa zgolj protokolarno vlogo. Spremembi ustave so nasprotovale vse opozicijske stranke, ker je menda napisana v prid vladajoče stranke Gruzijske sanje.


Protestni shodi in volilne nepravilnosti


Opozicijske stranke, ki ne priznavajo nove predsednice, češ da je bila njena izvolitev volilna prevara, so pripravile proteste pred kraljevo rezidenco.

Glavnino protestov so sicer preprečile gruzijske policijske sile, ki so ustavile večino protestnikov na poti iz prestolnice Tbilisi v mesto Telavi.

Po navedbah gruzijske televizijske mreže Rustavi-2 TV, ki je naklonjena predstavnikom opozicije, so danes izbruhnili tudi spopadi med protestniki in policijo.

Mnogi protestniki niso naklonjeni izvolitvi nove predsednice. FOTO: Reuters
Mnogi protestniki niso naklonjeni izvolitvi nove predsednice. FOTO: Reuters


Člani opozicije so že takoj po volitvah izjavili, da ne bodo priznali volilnega rezultata. Izpostavili so, de ja vladajoča stranka kupovala glasove in ustrahovala volivce. Ko so drugega decembra volilni rezultati postali javni, se je na ulice Tbilisija podalo na tisoče podpornikov opozicijskih strank, ki so zahtevali nove volitve.

Tudi gruzijske organizacije za človekove pravice so opozorile na mnoge nepravilnosti v sklopu volitev. Ameriško zunanje ministrstvo je presodilo, da volitve niso bile v skladu z zavezo Gruzije o izvajanju preglednih in pravičnih volitev. Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi je sicer pohvalila svobodno vodenje gruzijskih predsedniških kampanj, vendar je izrazila zaskrbljenosti nad zlorabo državnih sredstev s strani vladajoče stranke.

Vladajočo stranko Gruzijske sanje, ki je podprla kandidaturo Salome Zurabišvili, je ustanovil gruzijski milijarder in nekdanji predsednik Bidzina Ivanišvili. Najbogatejši Gruzijec je zasedal mesto predsednika države le za eno leto, preden je odstopil. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so mnogi Gruzijci prepričani, da je pravzaprav on tisti, ki vodi državo.

 
Hči pribežnikov


Predsednica Salome Zurabišvili se je rodila v Franciji družini gruzijskih pribežnikov. Univerzitetno izobrazbo je pridobila na prestižni pariški Univerzi za politične vede, nakar je več kot 30 let delovala kot francoska diplomatka. Francijo je zastopala v Washingtonu, Združenih narodih in v afriški državi Čad.

Nova predsednica med intervjujem za Reuters. FOTO: Reuters/David Mdziranishvili
Nova predsednica med intervjujem za Reuters. FOTO: Reuters/David Mdziranishvili


Vrhunec njene diplomatske kariere je bilo zagotovo imenovanje na položaj diplomatke v Tbilisiju. V gruzijski prestolnici je spoznala tedanjega predsednik Sakašvilija, ta pa ji je kmalu po tem ponudil mesto zunanje ministrice, ki ga je tudi sprejela.  Leta 2005 je izgubila službo, vendar se je kmalu zatem pridružila opoziciji, znotraj katere je ostro kritizirala Sakašvilijevo vlado.

Komentarji: