V Indiji nov odmevni primer posilstva

Žrtev skupinskega posilstva je po več kot dveh tednih umrla v bolnišnici. Nov primer brutalnega posilstva je sprožil proteste.
Fotografija: Protestniki so danes na ulicah zahtevali kazni za storilce. FOTO: Danish Siddiqui/Reuters
Odpri galerijo
Protestniki so danes na ulicah zahtevali kazni za storilce. FOTO: Danish Siddiqui/Reuters

V Indiji zopet odmeva brutalno skupinsko posilstvo, ki se je končalo s smrtjo najstnice. Pripadnico nižje kaste dalit, je četverica moških iz višje kaste posilila 14. septembra, ko se je na polju v bližini njenega doma, približno 100 kilometrov od New Delhija. 19-letnica je danes umrla zaradi poškodb brutalnega posilstva. Vse štiri moške so po navedbah pristojnih oblasti aretirali.

Najstnico so po posilstvu našli v mlaki krvi. Zaradi poškodb vratu in hrbtenice je bila paralizirana. Najprej so jo odpeljali v lokalno bolnišnico, v ponedeljek pa v bolnišnico v New Delhiju, ker se je njeno zdravstveno stanje poslabšalo.



Aktivistka Kavita Krishnan je dejala, da je napad del »širše slike strukturnega nasilja« nad ženskami iz kaste dalit. 200 milijonov pripadniki indijske kaste dalit, znane tudi kot »nedotakljivi,« saj se vsem ostalim kastam studi vsakršen stik z njimi, je žrtev diskriminacije in zlorab, ki so se med pandemijo covida-19 samo še okrepile. 

Članica opozicijske Kongresne stranke Priyanka Gandhi je menila, da je napad posledica poslabšanja razmer na področju javnega redu in miru v zvezni državi Uttar Pradesh, kjer je na po oblasti stranka Bharatiya Janata premierja Narendre Modija.

Po smrti žrtve posilstva so v prestolnici potekali protesti. FOTO: Danish Siddiqui/Reuters
Po smrti žrtve posilstva so v prestolnici potekali protesti. FOTO: Danish Siddiqui/Reuters


Ženske, zlasti pripadnice nižjih kast in manjšin, so v Indiji so pogosto žrtve spolnih napadov. Leta 2018 so v državi uradno zabeležili skoraj 34.000 posilstev. V povprečju je posilstvo prijavljeno vsakih 15 minut, vendar poznavalci menijo, da je to le vrh ledene gore, saj številne žrtve zaradi strahu napadov ne prijavijo.

Gre za še en primer v neprekinjenem nizu odmevnih primerov posilstev, ki jim ni videti konca in kraja. Zgolj v zadnjem mesecu je bil odmeven zlasti primer posilstva 86-letne ženske, primer bolnice s koronavirusom, ki jo je posilil voznik ambulantnega vozila. V avgustu je najbolj odmevalo posistvo in umor 13 letne deklice. Žrtvam posilstva napadalci v zadnjem času pogosto iztaknejo oči in odrežejo jezik, da jih ne bi mogle identificirati.

Preberite še:

Komentarji: