Večina potnikov na strmoglavljenem letalu je bilo tujih državljanov

Ukrajinski boeing 737-800 je strmoglavil v Iranu kmalu po vzletu. Ukrajinsko veleposlaništvo je kot vzrok sprva navedlo odpoved motorja in izključilo terorizem, a to zatem umaknilo.
Fotografija: Cvetje in sveče pred ukrajinskim veleposlaništvom v Teheranu. FOTO: Sergei Supinsky/AFP
Odpri galerijo
Cvetje in sveče pred ukrajinskim veleposlaništvom v Teheranu. FOTO: Sergei Supinsky/AFP

V Teheranu je kmalu po vzletu strmoglavilo ukrajinsko potniško letalo boeing 737-800, poroča državna tiskovna agencija Fars. Letalo je bilo namenjeno v ukrajinsko prestolnico Kijev, na krovu pa je bilo 176 ljudi. Strmoglavilo je okoli 6.20 zjutraj po lokalnem času (3.50 po srednjeevropskem času).

Nesreče nihče ni preživel. Na krovu letala je bilo 82 Irancev, 63 Kanadčanov, 11 Ukrajincev, 10 Švedov, trije Nemci in trije Britanci. Devečlansko posadko so sestavljali Ukrajinci.

Ukrajinci bodo še danes v Iran poslali skupino strokovnjakov, je napovedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Medtem so v Iranu sporočili, da črnih skrinjic, ki so jih že odkrili, ne nameravajo predati Američanom oziroma Boeingu.Kot povzemajo tiskovne agencije, čikaška konvencija o mednarodnem civilnem letalstvu glede letalskih nesreč določa, da jih imajo pravico raziskati države, na teritorijih katerih so se zgodile. Ukrajina kot država, v kateri se nahaja lastnik letala, in ZDA, ki je država proizvajalca, sodeč po tej konvenciji pri preiskavi lahko sodelujeta. Kateri državi bodo Iranci predali skrinjici za raziskavo, še ni znano.

Na nesrečo se je odzval tudi JustinTrudeau, premier Kanade, iz katere je veliko žrtev. Napovedal je, da si bo Kanada z mednarodnimi partnerji prizadevala, da bi zagotovili natančno preiskavo strmoglavljenja. Svojcem in prijateljem žrtev je izrazil sožalje in napovedal, da bodo si bodo prizadevali, da vprašanja Kanadčanov ne bodo ostala brez odgovorov. Kanada je sicer diplomatske stike z Iranom pretrgala leta 2012.

Reševalci na območju, kjer je strmoglavilo letalo s 176 potniki. FOTO: AFP
Reševalci na območju, kjer je strmoglavilo letalo s 176 potniki. FOTO: AFP


Nesreče niso povezali s konfliktom med Iranom in ZDA oziroma iranskim napadom na ameriška oporišča. Ukrajinsko veleposlaništvo v Iranu je kot vzrok sprva navedlo odpoved motorja in izključilo terorizem, a je to zatem umaknilo. Le nekaj ur pred tem so sicer ameriški regulatorji prepovedali ameriškim letalom potovanje v iranskem in iraškem zračnem prostoru.

Območje nesreče. FOTO: Rohhollah Vadati/AFP
Območje nesreče. FOTO: Rohhollah Vadati/AFP

 

Letalo gorelo že v zraku


Na krovu je bilo 176 ljudi, od tega 167 potnikov in devet članov posadke. Zelenski je potrdil, da preživelih ni. »Moje najgloblje sožalje vsem sorodnikom in prijateljem žrtev,« je dejal v izjavi.

Posredovali so štirje helikopterji in več reševalnih vozil. Vse posmrtne ostanke zdaj poskušajo zbrati na enem mestu, da jih bodo kasneje premestili.

Reševalci pregledujejo ostanke letalske nesreče. FOTO: Reuters
Reševalci pregledujejo ostanke letalske nesreče. FOTO: Reuters


Letalo ukrajinske družbe International Airlines je strmoglavilo kmalu po vzletu z mednarodnega letališča Imam Homeini, ki leži v bližini glavnega mesta. Že kmalu po vzletu so očividci videli, kako letalo gori. Padlo je na območje zahodno od Teherana in ob trku s tlemi eksplodiralo.

Letalo je strmoglavilo zaradi tehničnih težav, je navajanje iranske televizije povzel Reuters. Iz ukrajinske ambasade v Iranu so informacijo o tem, da je imelo letalo težave z motorjem, kasneje zanikali. Nesreča pa ni povezana s terorizmom.

Osebne stvari in predmeti potnikov, ki so bili na letalu, ki je strmoglavilo zaradi tehničnih težav. FOTO: Reuters
Osebne stvari in predmeti potnikov, ki so bili na letalu, ki je strmoglavilo zaradi tehničnih težav. FOTO: Reuters


Strmoglavljeno letalo ni poškodovalo nobenega stanovanjskega objekta, prav tako ne poročajo o morebitnih drugih žrtvah. Na bližnjih stavbah so opazili zgolj praske in razpoke, poroča iranska humanitarna organizacija Rdeči polmesec.

Nobene možnosti ni več, da bi še našli preživele. FOTO: Reuters
Nobene možnosti ni več, da bi še našli preživele. FOTO: Reuters 

Veliko Boeingovih nesreč


Letalo, ki je strmoglavilo, je bilo tipa boeing 737-800. Izdelali so ga pred približno tremi leti in pol in gre za prejšnjo generacijo modela max, ki je bil prizemljen po vsem svetu. Letalo je bilo tehnično pregledano pred dvema dnevoma, 6. januarja, so sporočili z ukrajinske družbe International Airlines.

Spomnimo – boeingi 737 max imajo prepoved letenja od 10. marca 2019, ko je takšno letalo etiopske letalske družbe strmoglavilo in je v nesreči umrlo 157 ljudi. Pred tem se je 28. oktobra 2018 v Indoneziji zrušil 737 max družbe Lion Air. Umrlo je 189 ljudi. Preiskovalci so ugotovili, da so bile za obe nesreči krive napake v računalniških programih in senzorjih novega sistema za pomoč pilotom pri upravljanju letala MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System).

FOTO: Rohhollah Vadati/AFP
FOTO: Rohhollah Vadati/AFP


Petkrat na teden Teheran–Kijev


Letalska družba International Airlines je sicer v delni lasti oligarha Ihorja Kolomoiskega, ki ima tesne povezave z novim ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

International Airlines obratuje od leta 1992 in pripravlja pet tedenskih letov med Teheranom in Kijevom. V njeni floti je 29 Boeingovih letal, od tega dvajset modelov 737-800.

Ostanki letala. FOTO: Reuters
Ostanki letala. FOTO: Reuters


Letalo je strmoglavilo kmalu po vzletu. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
Letalo je strmoglavilo kmalu po vzletu. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters

Preberite še:

Komentarji: