Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V napadu na bolnišnico ubitih 500 ljudi

Bolnišnica v osrednji Gazi naj bi v času napada nudila zatočišče številnim beguncem, ki so zapustili domove pred napovedano izraelsko invazijo.
Oblasti v Gazi so napad na bolnišnico označile za vojni zločin. FOTO: Stringer Reuters
Oblasti v Gazi so napad na bolnišnico označile za vojni zločin. FOTO: Stringer Reuters
M. B., STA
17. 10. 2023 | 21:41
18. 10. 2023 | 09:12
3:54

V zračnem napadu na baptistično bolnišnico v osrednjem delu Gaze je bilo ubitih približno 500 ljudi, poroča BBC. Po navedbah tiskovnega predstavnika ministrstva za zdravje v Gazi je število mrtvih po domnevnem izraelskem letalskem napadu na bolnišnico naraslo na 500.

Bolnišnica v osrednji Gazi naj bi v času napada nudila zatočišče številnim beguncem, ki so zapustili domove pred napovedano izraelsko invazijo. Po navedbah ministrstva so po napadu številne žrtve še vedno ujete pod ruševinami, poroča katarska televizijska hiša Al Jazeera. »V bolnišnici je bilo na stotine bolnikov in ranjencev ter ljudi, ki so bili prisilno pregnani z domov,« je sporočil urad vlade pod vodstvom skupine Hamas, ki je napad označil za vojni zločin. 

»Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) odločno obsoja napad na bolnišnico Al Ahli Arab na severu Gaze,« je prvem odzivu zapisal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Pri tem je pozval k takojšnji zaščiti civilistov ter k preklicu izraelskih ukazov za evakuacijo.

Po virtualnem srečanju z voditelji EU se je na napad na bolnišnico odzval tudi predsednik evropskega sveta Charles Michel, ki je opozoril, da napad na infrastrukturo »ni v skladu z mednarodnim pravom«. 

Izraelski napad je obsodil turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan, ki je pozval vse človeštvo, naj ukrepa in ustavi »brutalnost v Gazi«. Egiptovsko ministrstvo za zunanje zadeve pa je napad označilo za nevarno kršitev mednarodnega humanitarnega prava.

Rusija in Združeni arabski emirati so zaradi napada za sredo zahtevali sklic nujno sejo varnostnega sveta ZN.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je zaradi krvavega napada razglasil tridnevno žalovanje ter odpovedal za sredo načrtovano srečanje s predsednikom ZDA Joejem Bidnom. Abas, ki je bil danes na obisku v Jordaniji, se bo po napovedih zvečer vrnil v Ramalo, kjer je sklical nujni sestanek palestinskega vodstva. Po pokolu v bolnišnici se je več sto jeznih Palestincev podalo na ulice Ramale in izbruhnili so spopadi s palestinskimi silami, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po krvavem dogodku je v jordanski prestolnici Aman jezna množica poskušala vdreti v izraelsko veleposlaništvo. Policisti so jim to preprečili z vodnimi topovi. Več sto ljudi se je zbralo tudi pred francoskim veleposlaništvom v Tunisu. Zahtevali so odpoklic francoskega in ameriškega veleposlanika v Tuniziji, poroča AFP.

Izrael napad zanika

Izrael je zanikal napad na bolnišnico v Gazi. Tiskovni predstavnik izraelske vojske je zvečer dejal, da je na bolnišnico padel izstrelek palestinske militantne skupine Islamski džihad. Šlo naj bi za neuspelo izstrelitev rakete, je dodal po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa.

Nedolgo pred tem napadom so Združeni narodi poročali o obstreljevanju ene od svojih šol v Gazi, v katerem je umrlo najmanj šest ljudi.

V izraelskih napadih na Gazo je bilo pred napadom na bolnišnico ubitih že okoli 3000 ljudi, več kot 12.500 pa je ranjenih, med njimi so številni otroci.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine