V Mehiki aretirali prvega osumljenca za pokol devetih ljudi iz skupnosti ameriških mormonov

Osumljenca so ujeli v športnem terencu, kjer sta bila poleg več kosov strelnega orožja tudi dva zvezana talca.
Fotografija: Policija sumi, da je mamilarska tolpa zamenjala konvoj športnih terencev z ženskami in otroki za konvoj konkurenčne tolpe. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Policija sumi, da je mamilarska tolpa zamenjala konvoj športnih terencev z ženskami in otroki za konvoj konkurenčne tolpe. FOTO: AFP

Mehiška policija je sporočila, da je v kraju Agua Prieta ob meji z Arizono aretirala osumljenca za ponedeljkov pokol treh žensk in šestih otrok iz skupnosti ameriških mormonov v mehiški Colonii LeBaron, ki se nahaja v mehiški zvezni državi Chihuahua ob meji z ZDA.

Osumljenca so ujeli v športnem terencu, kjer sta bila poleg več kosov strelnega orožja tudi dva zvezana talca. Krvavi zločin je na žalost nekaj vsakdanjega za Mehiko, kjer se spopadajo mamilarske tolpe za nadzor nad dobičkonosno prodajo prepovedanih mamil v ZDA.

Ponedeljkov zločin pa bolj kot podobni odmeva, ker so bili pobiti ženske in otroci, obenem pa še državljani ZDA. Policija sumi, da je mamilarska tolpa zamenjala konvoj športnih terencev z ženskami in otroki za konvoj konkurenčne tolpe.

Žrtve so pripadale veji mormonov, ki živijo na obmejnem območju in imajo pogosto dvojno mehiško-ameriško državljanstvo. FOTO: Herika Martinez/AFP
Žrtve so pripadale veji mormonov, ki živijo na obmejnem območju in imajo pogosto dvojno mehiško-ameriško državljanstvo. FOTO: Herika Martinez/AFP


Vendar pa bi lahko napaka postala jasna v trenutku, ko so ženske izstopile iz avtomobilov z dvignjenimi rokami ter se identificirale. Pokol je preživelo osem otrok, ki so se skrili v grmovju. Starejši so se podali več kot 20 kilometrov stran po pomoč, mlajše pa so skrili v grmovje in jim zabičali, naj se ne premaknejo od tam.

Ameriški predsednik Donald Trump je zaradi odmevnosti zločina Mehiki ponudil pomoč pri vodenju vojne proti mamilom, kar je mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador vljudno zavrnil. Obrador je dejal, da je najslabša izbira prav vojna, ki so jo v preteklosti že razglasili in ni delovalo.

Ne bo delovalo, dokler bo proizvodnja in trgovina z mamili prinašala milijarde dolarjev dobička s prodajo na trgu ZDA. Američani se radi omamljajo, Mehičani pa so več kot pripravljeni, da jim pri tem pomagajo.

Preberite še:

Komentarji: