V mošeji Al Aksa v Jeruzalemu spopadi med izraelskimi silami in Palestinci

Po navedbah izraelske policije so želeli pregnati Palestince, ki so se, oboroženi s pirotehničnimi sredstvi, palicami in kamni, zabarikadirali v mošejo.
Fotografija: Mošeja Al Aksa leži v vzhodnem Jeruzalemu in je tretji najsvetejši kraj za muslimane, za Jude, ki območju pravijo Tempeljski grič, pa je to najsvetejši kraj. FOTO: Ahmad Gharabli/AFP
Odpri galerijo
Mošeja Al Aksa leži v vzhodnem Jeruzalemu in je tretji najsvetejši kraj za muslimane, za Jude, ki območju pravijo Tempeljski grič, pa je to najsvetejši kraj. FOTO: Ahmad Gharabli/AFP

V mošeji Al Aksa v Jeruzalemu so davi izbruhnili spopadi med izraelsko policijo in več deset Palestinci, pri čemer je bilo ranjenih več ljudi, je sporočila izraelska policija. Po njenih navedbah so hoteli pregnati Palestince, ki so se, oboroženi s pirotehničnimi sredstvi, palicami in kamni, zabarikadirali v mošejo, nato pa je izbruhnil spopad.

Mošeja Al Aksa leži v vzhodnem Jeruzalemu in je tretji najsvetejši kraj za muslimane, za Jude, ki območju pravijo Tempeljski grič, pa je to najsvetejši kraj. Mošeja je pod muslimansko upravo in Izrael je odgovoren za njeno varnost. V skladu s sporazumom z muslimanskimi oblastmi lahko Judje obiskujejo mošejo, a tam ne smejo moliti. V zadnjih letih je bilo območje že večkrat prizorišče obračunov med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami.

Izraelske varnostne sile so na območje vstopile, češ da so se bale, da bi Palestinci napadli judovske obiskovalce spornega območja. Več deset Palestincev, oboroženih s pirotehničnimi sredstvi, kamenjem in palicami, se je namreč zaprlo v mošejo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

»Ti podžigalci nemirov so se zabarikadirali nekaj ur po zadnji večerni molitvi, da bi motili javni red in oskrunili mošejo,« je izraelska policija navedla v izjavi in Palestince označila za »mlade kršitelje zakona in zamaskirane agitatorje«.

Izraelske varnostne sile so na območje vstopile, češ da so se bale, da bi Palestinci napadli judovske obiskovalce spornega območja. FOTO: Ahmad Gharabli/AFP
Izraelske varnostne sile so na območje vstopile, češ da so se bale, da bi Palestinci napadli judovske obiskovalce spornega območja. FOTO: Ahmad Gharabli/AFP

Aretirali so več kot 350 ljudi

»Po številnih dolgotrajnih in brezuspešnih poskusih, da bi jih s pogovorom spravili ven, so bile policijske sile prisiljene vstopiti v kompleks,« so dodali in pojasnili, da so Palestinci ob vstopu policistov v mošejo vanje metali kamenje in streljali s pirotehničnimi sredstvi. Aretirali so več kot 350 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki vlada na območju Gaze, je medtem Palestince na Zahodnem bregu pozvalo, naj se »množično odpravijo k mošeji Al Aksa in jo branijo«. Po navedbah AFP je bilo po izbruhu spopadov s severnega območja Gaze na izraelsko ozemlje izstreljenih tudi več raket. Izraelska vojska je sporočila, da je pet raket prestregla, štiri druge pa so menda padle na nenaseljena območja.

Izraelska bojna letala so pozneje v odgovor na obstreljevanje napadla dva Hamasova obrata za proizvodnjo orožja v osrednjem delu Gaze, čemur je sledilo novo raketno obstreljevanje z območja Gaze, zato so izraelska letala izvedla nadaljnje napade, je še sporočila izraelska vojska.

Novo nasilje na območju mošeje Al Aksa je sicer izbruhnilo skoraj na polovici muslimanskega praznika ramadan in medtem, ko se Judje pripravljajo na praznovanje pashe, ki se začenja danes.

Preberite še:

Komentarji: