V neurjih umrlo najmanj 84 ljudi

V nedeljskih neurjih in peščenih viharjih, ki so prizadeli sever, vzhod in jug Indije, je umrlo najmanj 84 ljudi. Najhuje je bilo v zvezni državi Uttar Pradesh
Fotografija: Indijo podobna neurja prizadenejo vsako leto, a letošnja so zahtevala največ smrtnih žrtev. FOTO: Adnan Abidi/Reuters
Odpri galerijo
Indijo podobna neurja prizadenejo vsako leto, a letošnja so zahtevala največ smrtnih žrtev. FOTO: Adnan Abidi/Reuters

New Delhi – Indijske oblasti so v ponedeljek sporočile, da je v neurjih in viharjih umrlo najmanj 84 ljudi. Najhuje je bilo v zvezni državi Uttar Pradesh, kjer so neurja zahtevala 52 smrtnih žrtev, približno 131 ljudi pa je bilo poškodovanih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neurja so v zvezni državi Uttar Pradesh rušila zidove, podirala drevesa in električne drogove. Med drugim je uničilo tudi skoraj 40 hiš.

Po poročanju AFP so nedeljske nevihte 14 življenj terjale tudi v Zahodni Bengaliji.

V Andhra Pradeshu je v udarih strel umrlo 12 ljudi. V tej zvezni državi na jugu Indije so o številnih udarih strel poročali že 1. maja. Takrat je območje v nekaj urah prizadelo več kot 40.000 udarov strel, v katerih je življenje izgubilo 14 ljudi.
Dva človeka sta v nedeljo umrla v glavnem mestu New Delhi, kjer so vetrovi presegli sto kilometrov na uro, zaradi česar so morali preusmeriti 70 letov. Mednarodno letališče Indira Gandhi je bilo zaradi vetra več kot dve uri zaprto. Slabo vreme je prizadelo tudi železniško omrežje in cestni promet v mestu in na obrobju mesta.

FOTO: Deepak Sharma/AP
FOTO: Deepak Sharma/AP


O dveh smrtnih žrtvah neurij poročajo tudi iz indijske zvezne države Bihar. Večina smrtnih žrtev naj bi bila sicer posledica udarca strel in podiranja hiš, še navaja AFP.

Na izgubo življenj zaradi izrednih vremenskih razmer se je preko Twitterja odzval predsednik indijske vlade Narendra Modi. Ta je zaradi smrtnih žrtev užaloščen, ob tem pa je prizadetim družinam izrazil sožalje in ranjenim zaželel čim hitrejše okrevanje.

Regijo je hudo neurje opustošilo že 2. maja, ko je v zveznih državah Rajastan, Punjab in Uttarakhand življenje izgubilo najmanj 134 ljudi.

Indijo sicer podobna neurja prizadenejo vsako leto, a letošnja so zahtevala največ smrtnih žrtev, še poroča AFP.

Več iz te teme:

Komentarji: