Kacin: Zamujeno lahko nadoknadimo ob večjih dobavah cepiva

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo



18.50 V ZDA omilili smernice glede druženja za cepljene proti covidu-19

Po porastu števila ljudi v ZDA, ki so cepljeni proti covidu-19, je ameriški center za nadzor nad boleznimi ZDA (CDC) omilil smernice glede druženja. Glede na danes objavljena priporočila se lahko cepljeni v majhnih skupinah znova družijo v zaprtih prostorih brez zaščitnih mask ali držanja razdalje, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Enako se lahko cepljeni brez mask ali držanja razdalje družijo tudi s tistimi, ki še niso cepljeni. To velja sicer, če necepljeni ne sodijo v katero od rizičnih skupin.
Direktorica CDC Rochelle Walensky je poudarila, da v javnosti še vedno za vse priporočajo nošenje mask in držanje razdalje. V veljavi ostaja tudi priporočilo izogibanja množic ljudi, še naprej odsvetuje vsa nenujna potovanja.

18.18 Italija odobrila cepivo AstraZenece za starejše od 65 let

Italija je danes odobrila cepivo proti covidu-19 družbe AstraZeneca tudi za starejše od 65 let, so sporočili iz ministrstva za zdravje. V državi so medtem zabeležili črni mejnik, saj je v povezavi s covidom-19 od začetka epidemije umrlo že več kot 100.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.  Italijansko ministrstvo za zdravje je danes v izjavi sporočilo, da lahko s cepivom AstraZenece cepijo starejše od 65 let, ki se ne uvrščajo med zelo ranljive skupine. To so tisti s poslabšanim imunskim sistemom in tisti, ki jemljejo zdravila, zaradi katerih jih bolj ogroža smrt zaradi covida-19. To je sicer minister za zdravje Roberto Speranza napovedal že v nedeljo v okviru vladnih načrtov za pospešitev cepljenja. Več evropskih držav ni želelo odobriti cepiva AstraZenece za starejše od 65 let, češ da ni dovolj dokazov o učinkovitosti. Zaradi več nedavnih pozitivnih študij pa si je več držav premislilo.

17.13 Po Kacinovi oceni lahko zamujeno pri cepljenju nadoknadimo ob večjih dobavah cepiva

Koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin, ki je zadovoljen z dozdajšnjo izvedbo cepljenja, pričakuje, da bo s povečanimi dobavami cepiva mogoče nadoknaditi zamujeno. Slovenija si ob tem precej obeta od cepiva družbe Janssen Pharmaceutica, o začasni uporabi katerega bo v tem tednu odločila Ema. Kot je Kacin dejal v izjavi za STA, je Slovenija danes prevzela nekaj več kot 19.000 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizerja in BioNTecha, v četrtek pa pričakujejo še pošiljko cepiva AstreZenece z okoli 12.000 odmerki. Pfizerjeva pošiljka, ki bo v prihodnjih dveh dneh distribuirana, je namenjena starejšim, ki bodo z njo predvidoma cepljeni v že sredo. Kot so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), bo pošiljka Pfizerjevega cepiva namenjena za cepljenje z drugim odmerkom.

FOTO: Nhac Nguyen/AFP
FOTO: Nhac Nguyen/AFP


16.30 DZ o interpelaciji ministrice za izobraževanje Kustečeve čez teden dni

Državni zbor bo o interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec odločal na izredni seji, ki bo 15. marca, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. Seja bo deloma potekala na daljavo. Delna izvedba seje na daljavo pomeni, da poslanci, ki jim je bila odrejena karantena ali bi njihova osebna udeležba na seji iz epidemioloških razlogov predstavljala tveganje za zdravje ostalih poslancev, sejo spremljajo na daljavo, ostali poslanci pa se je udeležijo fizično. Fizično navzoči poslanci glasujejo z uporabo konferenčno glasovalnega sistema DZ, preostali pa z uporabo aplikacije za sejo na daljavo. Če ta ne deluje, sklep predvideva možnost uporabe videoklica ali telefonskega klica. Poslanci, ki bodo na seji sodelovali na daljavo, morajo o tem predsednika DZ Igorja Zorčiča obvestiti najpozneje uro pred začetkom seje.

V interpelaciji Levica, LMŠ, SD in SAB Kustečevi med drugim očitajo predolgo zaprtje šol v epidemiji. Očitajo ji, da ministrstvo ni pripravilo ustreznega načrta, kako voditi pouk v razmerah epidemije, kot tudi odrekanje izobraževanja otrokom s posebnimi potrebami, neupoštevanje epidemiološke stroke in prelaganje odgovornosti na šole.
Ministrica je v odgovoru na interpelacijo očitke zavrnila.

16.25 Na mejah ob ponovni uvedbi kontrolnih točk brez večjih težav

Slovenija je na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko danes znova uvedla kontrolne točke. Tam slovenski policisti preverjajo, ali osebe, ki vstopajo v Slovenijo, izpolnjujejo pogoje, uvedene s ciljem preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Zaradi tega danes, niti popoldne, ni bilo večjih zastojev v prometu osebnih vozil. Z odlokom, ki ga je vlada sprejela prejšnji teden, so na cestnih prehodih na notranji schengenski meji, kjer drugače ni rednega nadzora, od danes znova vzpostavljene kontrolne točke. Te so razdeljene na tiste, na katerih je dovoljen prestop meje vsakomur in obratujejo neprekinjeno, ter tiste, na katerih je dovoljen prestop meje le obmejnim prebivalcem in ostalim izjemam.

Na meji z Avstrijo so stalno odprte točke Karavanke, Ljubelj, Šentilj (avtocesta), Gornja Radgona in Gederovci.
Promet čez te točke je za osebna vozila kljub nadzoru tekel brez večjih težav. Zjutraj so bile na Šentilju in Karavankah le kolone tovornih vozil, kar pa je po navedbah slovenskega prometnoinformacijskega centra za državne ceste običajno za začetek tedna.

Slovenija je na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko danes znova uvedla kontrolne točke. FOTO: Jure Eržen/Delo
Slovenija je na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko danes znova uvedla kontrolne točke. FOTO: Jure Eržen/Delo


16.17 Izrael začel proti covidu-19 cepiti palestinske delavce

Izraelske oblasti so danes uradno proti covidu-19 začele cepiti Palestince, ki imajo dovoljenje za delo v Izraelu in naselbinah na Zahodnem bregu. Medtem so v Izraelu najmanj enkrat cepili pet milijonov državljanov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Dovoljenje za delo v Izraelu ima okoli 100.000 Palestincev, veliko jih dela v gradbeništvu. Kdor se želi cepiti, je lahko svojo željo posredoval delodajalcu. Na Zahodnem Bregu živi okoli štiri milijone ljudi. Zaenkrat tam niso cepili veliko ljudi, saj med drugim še vedno čakajo na dobavo. Palestinske oblasti so prve odmerke cepiva med drugim namenile nogometašem in vladnim predstavnikom, to pa je povzročilo kar nekaj nezadovoljstva.

15.08 Von der Leynova ostro do AstraZenece, opozarja na možnost novih blokad izvoza

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je kritična do farmacevtskega podjetja AstraZeneca, ki je uresničilo manj kot desetino dogovorjene dobave EU v prvem četrtletju. Podjetje bo moralo okrepiti prizadevanja, sicer nedavna blokada izvoza cepiva iz Italije v Avstralijo ne bo zadnja, je opozorila v pogovoru s skupino medijev, tudi STA. Von der Leynova je spomnila na bistvo januarja vzpostavljenega mehanizma za nadzor izvoza cepiv: če podjetje ne izpolni obveznosti do EU, izvoza ni mogoče dovoliti.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Ta konec tedna so v okviru tega mehanizma prvič ustavili izvoz: Italija je blokirala izvoz 250.000 odmerkov cepiva AstraZenece v Avstralijo. Predsednica komisije je poudarila, da je od začetka podpirala Italijo pri odločitvi, da ustavi izvoz cepiva AstraZenece v Avstralijo, saj je podjetje EU dobavilo manj kot desetino količine cepiv, ki je bila dogovorjena po pogodbi za prvo četrtletje. Ta odločitev je bila soglasna in pričakujemo, da bo AstraZeneca okrepila prizadevanja, da dobavi več in da nadoknadi zamujeno. Od tega bo odvisen odgovor na vprašanje, ali bo izvoz v prihodnje potekal nemoteno ali ne, je poudarila predsednica v pogovoru s skupino bruseljskih novinarjev, tudi STA. Blokada izvoza cepiva iz Italije v Avstralijo tako ni bil enkraten primer. Kako bo naprej, je odvisno od podjetja. Ne gre za države, gre za to, ali podjetje izpolnjuje obveznosti do Unije.

14.50 V Nemčiji ob delni sprostitvi ukrepov začeli množično testiranje

V Nemčiji so danes številne dežele sprostile del ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, med drugim je znova dovoljeno zasebno druženje do pet ljudi. V državi so zagnali tudi množično testiranje, čeprav se soočajo s težavami pri dostopu do brezplačnih hitrih testov, poroča portal Tagesschau. Glede na prejšnji teden sprejete načrte naj bi vlada državljanom zagotovila najmanj en brezplačni komplet za hitro testiranje na teden. Vendar danes brezplačni testi še niso na voljo povsod, saj so nastali nesporazumi, ali mora vlada tudi zagotoviti teste ali le kriti njihove stroške.

Nekatere dežele tako še čakajo na dostavo naročenih kompletov za testiranje. Drugod pa imajo težave s samo izvedbo, saj niso pripravljeni z zadostno količino osebne zaščitne opreme za izvajalce testiranj. Med drugim so Nemcem po novem na voljo tudi kompleti za testiranje doma, ki jih prodajajo številne trgovine.

14.26 Predstavnica Eme odsvetuje nacionalno odobritev ruskega cepiva

Vodja upravnega odbora Evropske agencije za zdravila (Ema) Christa Wirthumer-Hoche odsvetuje nacionalno odobritev ruskega cepiva proti covidu-19 sputnik V v posameznih državah članicah Evropske unije. To je primerjala z rusko ruleto in pojasnila, da je za zdaj o cepivu znanega še premalo. »To bi lahko primerjali z rusko ruleto,« je v pogovoru za avstrijsko radiotelevizijo ORF glede nacionalnih odobritev ruskega cepiva dejala Wirthumer-Hochejeva. »Potrebujemo dokumente, ki jih bomo nato pregledali. Trenutno nimamo podatkov o stranskih učinkih pri cepljenih osebah,« je poudarila. »Smo v neznanem, zato močno odsvetujem nacionalno izredno odobritev,« je povedala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Države je pozvala, naj počakajo na odobritev Eme.

Sputnik V bo morda enkrat v prihodnosti na evropskem trgu, vendar ko bodo pregledali potrebne podatke, je še poudarila avstrijska strokovnjakinja. Dodala je, da bo moralo izpolnjevati standarde EU na področju kakovosti in učinkovitosti. Ema ruskega cepiva proti covidu-19 še ni odobrila, je pa prejšnji teden začela tekoči pregled podatkov o njem.

Madžarska se je medtem odločila, da ne bo čakala na agencijo EU. Tako je rusko cepivo že odobrila in z njim začela tudi cepiti. FOTO: Khaled Desouki/AFP
Madžarska se je medtem odločila, da ne bo čakala na agencijo EU. Tako je rusko cepivo že odobrila in z njim začela tudi cepiti. FOTO: Khaled Desouki/AFP


13.35 Program Svit poteka tudi med epidemijo covida-19

Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki Svit kljub epidemiji covida-19 poteka v običajnem obsegu, a ob premišljenih in strogih zaščitnih ukrepih, so danes sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Letos bodo mesečno na presajanje povabili do 25.000 oseb.

13.31 Farmacevtske družbe razvijajo različice cepiva proti covidu-19 za nove mutacije virusa

Farmacevtske družbe z registriranimi cepivi proti covidu-19 so že začele razvijati različice cepiv, ki bi učinkovale proti novim različicam virusa. Ker so njihova cepiva proti covidu-19 že registrirana, je postopek pred Evropsko agencijo za zdravila krajši. Zato lahko hitro pričakujemo nove različice obstoječih cepiv, je povedal Borut Štrukelj.

13.29  Za turiste povsem zaprta tretjina destinacij po svetu

Zaradi omejitvenih ukrepov, ki so jih države uvedle v želji preprečiti širjenje okužb z novim koronavirusom, je po podatkih Svetovne turistične organizacije (UNWTO) za mednarodni turizem po vsem svetu v celoti zaprta tretjina destinacij. Leto dni po tem, ko je WHO izbruh novega koronavirusa označila za pandemijo, ostaja popolnoma zaprtih 69 od 217 destinacij po svetu, je UNWTO zapisala v danes objavljenem najnovejšem poročilu o omejitvah pri potovanjih. Dodatno je približno enako število destinacij deloma zaprtih, je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije DPA. Med 69 popolnoma zaprtimi destinacijami je 38 takšnih, ki imajo meje zaprte že najmanj 40 tednov. Gre predvsem za destinacije na območju Azije in Pacifika, njihovo število pa je še enkrat višje kot v Evropi, ki jo je pandemija covida-19 v okviru drugega in tretjega vala v zimskih mesecih močno prizadela.

13.14 V Angliji na milijone otrok znova v šolskih klopeh

Na milijone otrok v Angliji je po dveh mesecih pouka od doma, kolikor je trajalo zadnje zaprtje javnega življenja zaradi pandemije covida-19, danes znova prestopilo šolska vrata. Osnovne šole so se odprle za vse učence do starosti 11 let, medtem ko se bodo otroci od 11. do 18. leta starosti v šole ta teden vračali postopoma. Britanski premier Boris Johnson je ponovno odprtje šol označil kot pomemben prvi korak proti »občutku normalnosti«. Gre sicer za prvo stopnjo časovnega načrta izhoda iz strogega zaprtja, ki so ga oblasti razglasile v začetku januarja.

Prav tako danes je na stotisoče oskrbovancev domov za starejše po dolgem času lahko znova sprejelo obisk prijatelja ali sorodnika, po dva prijatelja, ki nista v skupnem gospodinjstvu, pa se smeta odslej znova srečevati na prostem. Naslednja obsežnejša omilitev protikoronskih ukrepov je predvidena za 29. marec, ko bodo predvidoma dovolili druženje do največ šest ljudi iz dveh gospodinjstev ter športe na prostem, kot so tenis, golf in košarka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Oblasti v Londonu računajo, da naj bi se življenje v običajne tirnice vrnilo nekje do konca junija, glede na to da cepljenje na Otoku vsaj zaenkrat poteka najhitreje v Evropi.

FOTO: Andrew Couldridge/Reuters
FOTO: Andrew Couldridge/Reuters


image_alt
V Sloveniji tudi brazilska varianta, sproščanja ukrepov ta teden ne bo


12.50 V Avstriji število okužb še naprej v nevarnem porastu

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 1910 novih okužb z novim koronavirusom. To število samo po sebi ni visoko, a z vidika tega, da se nanaša na število primerov, potrjenih v nedeljo, je najvišje v zadnjih treh mesecih. Obenem še naprej nevarno narašča pritisk na avstrijske bolnišnice, še posebej na oddelke za intenzivno nego.

Zato se je danes oglasilo avstrijsko društvo za anesteziologijo, reanimacijo in intenzivno medicino (ÖGARI), ki je opozorilo na bistven porast bolnikov s covidom-19 na njihovih oddelkih. V zadnjih dveh tednih se je obremenitev intenzivnih oddelkov povečala za več kot 23 odstotkov. Trenutno je sicer hospitaliziranih 1522 oseb s covidom-19, od tega jih 331 potrebuje intenzivno nego.

12.06 V večjih zdravstvenih domovih po državi še vedno cepijo starejše od 75 let

V večjih zdravstvenih domovih po državi trenutno večinoma še vedno cepijo starejše od 75 let, teče tudi cepljenje najstarejših skupin prebivalstva z drugim odmerkom in najranljivejših kroničnih bolnikov. Ponekod, na primer v Murski Soboti, so že začeli cepiti starejše od 70 let, nekateri pa tudi zaposlene v šolstvu.

12.05 Cepljenje vzgojiteljev in učiteljev se začenja ta teden, ponekod interes še zbirajo

Zdravstveni domovi po državi ponekod še zbirajo število zainteresiranih za cepljenje proti covidu-19 med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, nekateri pa so te podatke že zbrali. V Murski Soboti jih bodo tako začeli cepiti v torek, v Velenju v sredo, v Mariboru, kjer so z odzivom zelo zadovoljni, pa v četrtek.

V največjem pomurskem zdravstvenem domu (ZD) s sedežem v Murski Soboti bodo učitelje začeli cepiti v torek, je za STA povedala direktorica doma Edith Žižek Sapač. Zanje so v četrtek naročili tisoč odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca, prijave na cepljenje pa zbirajo še danes.

Iz ZD Ljubljana so v petek sporočili, da interes za cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalni dejavnosti še pridobivajo, na podlagi števila zainteresiranih pa bodo nato lahko pristopili k izvedbi cepljenja ob upoštevanju količine prejetega cepiva za ta namen. Cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju načrtujejo po 15. marcu. »Organizacija cepljenja je odvisna tudi od končnega števila oseb, ki so za cepljenje zainteresirane, in prejete količine cepiva,« so še navedli.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


11.22 EU bi lahko od aprila prejemala po sto milijonov odmerkov cepiva na mesec

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen pričakuje, da bo od prihodnjega meseca Evropska unija prejemala po sto milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 na mesec.

»Od aprila bi se lahko glede na načrte proizvajalcev količine znova podvojile, tudi zaradi skorajšnje odobritve dodatnih cepiv,« je povedala za več nemških lokalnih časnikov. V drugem četrtletju pričakuje v povprečju okoli sto milijonov odmerkov cepiva na mesec, torej do konca junija skupaj 300 milijonov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V EU so bila doslej odobrena cepiva podjetij Pfizer/Biontech, Moderna in AstraZeneca. V četrtek pa je pričakovati še odobritev cepiva ameriškega podjetja Johnson & Johnson.

11.10 Afera z maskami odnesla dva poslanca nemškega desnosredinskega bloka

V Nemčiji se je po poslancu bavarske CSU Georgu Nüssleinu v ločeno afero z dobavo zaščitnih mask ujel še poslanec CDU Nikolas Löbel. Oba zapuščata skupno poslansko skupino in se septembra ne nameravata znova potegovati za poslanski sedež. A z vse več strani se vrstijo tudi pozivi k njunemu odstopu.

image_alt
Posel z maskami odnesel še enega poslanca


Nemški bundestag je že februarja odvzel imuniteto poslancu krščansko-socialne unije (CSU) Georgu Nüssleinu, ki naj bi od proizvajalca mask prek posrednika nezakonito prejel 650.000 evrov. V zameno naj bi uspešno lobiral tako pri nemški zvezni kot tudi pri bavarski deželni vladi. Proti njemu poteka preiskava zaradi suma dajanja in prejemanja podkupnin od uradnih oseb.

10.55 Unicef: Pandemija bi lahko vodila v dodatnih deset milijonov otroških porok

Posledice pandemije covida-19 bi lahko do konca desetletja vodile v deset milijonov dodatnih otroških porok, je pokazala danes objavljena študija Sklada Združenih narodov za otroke (Unicef). Pozvali so k takojšnjemu ukrepanju, da bi to preprečili. Unicef opozarja, da pri najbolj ranljivih deklicah zaradi zapiranja šol, poslabšanja gospodarskih razmer, motenega dostopa do storitev ter smrti staršev, ki so posledica pandemije, obstaja še večje tveganje za otroško poroko.

10.25 V Sloveniji umrlo še šest obolelih s covidom-19

Po vladnih podatkih je včeraj življenje izgubilo še šest ljudi, ki so se okužili z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je bilo 527 obolelih, na intenzivni negi so jih zdravili 91. Odpustili so 14 oseb. Sedemdnevno povprečje okužb po vladnih podatkih znaša 762.



10.19 Na območju Slovenije včeraj 210 novih okužb

Po podatkih sledilnika za covid-19 so včeraj na območju države odkrili še 210 okužb z novim koronavirusom. Opravili so 1681 testov po metodi PCR in 7256 hitrih antigenskih.



8.24  V Avstriji po cepljenju z AstraZeneco ena oseba umrla, druga s pljučno embolijo

Avstrijske pristojne službe so v nedeljo začasno ustavile cepljenje proti okužbi z novim koronavirusom s serijo cepiva podjetja AstraZeneca. Vzrok za to sta smrt 49-letne medicinske sestre in razvoj pljučne embolije pri neki 35-letnici po cepljenju s tem cepivom.

Pri obeh primerih gre za zaposleni na kliniki v Zwettlu v Spodnji Avstriji, kjer so ju tudi cepili. 49-letna medicinska sestra je kasneje umrla zaradi posledic hudih motenj pri strjevanju krvi, 35-letnica pa je doživela pljučno embolijo, a je preživela in zdaj okreva.

Po opozorilu o dveh hudih primerih, ki bi lahko bila posledica cepljenja, je avstrijski državni urad za varnost v zdravstvu BASG kot previdnostni ukrep že v petek zvečer začasno ustavil cepljenje z okoli 6000 odmerki cepiva AstraZeneca iz sporne serije, uporabljene v Zwettlu. Ta ukrep zadeva ne le Spodnjo Avstrijo, ampak vsaj še deželo Koroško, kamor so prav tako dostavili del serije.

Avstrijske pristojne službe so v nedeljo začasno ustavile cepljenje proti okužbi z novim koronavirusom s serijo cepiva podjetja AstraZeneca. FOTO: Thanh Hue/Reuters
Avstrijske pristojne službe so v nedeljo začasno ustavile cepljenje proti okužbi z novim koronavirusom s serijo cepiva podjetja AstraZeneca. FOTO: Thanh Hue/Reuters


7.49 Italija znova zaostruje ukrepe

Italija je v nekaterih deželah, kjer se znova povečuje število okužb z novim koronavirusom, zaostrila protikoronske ukrepe. Številne šole so od danes znova zaprte, restavracije ne smejo več sprejemati gostov. Kampanija je medtem postala že tretja dežela, ki je znova označena z rdečo.

Uvrstitev določene regije med rdeče, kar je zdaj doletelo omenjeno deželo, v katerih sta tudi mesti Neapelj in Amalfi, pomeni uvedbo najstrožjih ukrepov, kot jih določi ministrstvo za zdravje v Rimu. Doslej sta bili rdeče obarvani že deželi Bazilikata in manjša Molize, kjer so prav tako zaprte šole, ljudje pa naj bi svoje domove tam zapuščali čim bolj redko, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

7.17 Mariborski mestni avtobusi spet v polnem obsegu

Mariborski mestni avtobusi bodo danes ponovno začeli voziti po polnih voznih redih. Ker se v šole vračajo dijaki in se bo zato po pričakovanjih povečalo število potnikov na avtobusih, se bodo vrnili na obseg, kakršen je veljal pred omejitvijo zaradi epidemije novega koronavirusa.

Do nadaljnjega bosta ostali v mirovanju le nočni krožni liniji 1 in 2, na katerih še ne bodo opravljali prevoza. Trenutno namreč še velja vladna omejitev gibanja po 21. uri, pojasnjujejo v avtobusnem podjetju Marprom.

6.55 V posavski in jugovzhodni regiji bodo gostinci odprli terase in vrtove lokalov

Gostinski lokali v posavski regiji in jugovzhodni Sloveniji bodo lahko danes odprli terase in vrtove. Pri tem bodo morali gostinci in gostje spoštovati ukrepe proti širjenju novega koronavirusa. Gre za poskusno odprtje za teden dni, glede na podatke o okužbah pa bo vlada odločila, ali bodo lahko lokali obratovali tudi naprej.

image_alt
Gostje navdušeni, osebje že iz forme


Vlada je prejšnji teden zaradi boljše epidemiološke slike v teh dveh regijah, obe regiji sta v rumeni fazi, odločila, da bodo lahko gostinci v enotedenskem poskusnem obdobju na zunanjih površinah stregli med 6. in 19. uro, gostje bodo morali lokal zapustiti do 19.30. Če se bo število okužb povečalo, bo vlada lokale znova zaprla. Prav tako bi lahko vlada lokale znova zaprla, če bodo inšpektorji zaznavali večje število kršitev veljavnih pogojev obratovanja.

Zaposleni v gostinskih lokalih in gostje bodo morali ves čas nositi maske, razen ko bodo sedeli pri mizi. Zaposleni se bodo morali enkrat na teden testirati na okužbo z novim koronavirusom – izjeme veljajo za tiste, ki so cepljeni ali so bolezen preboleli in imajo ustrezno zdravniško potrdilo.

image_alt
Veselje in zaskrbljenost ob odpiranju teras


6.51 K pouku v šoli se vrača polovica dijakov prvih treh letnikov, začenjajo cepljenje učiteljev

Polovica dijakov prvih treh letnikov bo po nekaj mesecih izobraževanja na daljavo danes lahko znova odšla v šole, kjer se bodo pridružili dijakom višjih letnikov, ki se v šoli izobražujejo od sredine februarja. Začeli bodo tudi prednostno cepiti zaposlene v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, najprej tiste, ki so starejši od 50 let.

Pouk za dijake prvih treh letnikov bo danes stekel po modelu C, kar pomeni, da se bodo dijaki polovice oddelkov ta teden izobraževali doma, druga polovica pa v šoli, prihodnji teden pa se bodo zamenjali. Za dijake četrtih letnikov in nižjega poklicnega izobraževanja se ne spreminja nič in se bodo še naprej vsi izobraževali v šoli.

Po priporočilih, ki jih je šolam že pred časom poslal Zavod RS za šolstvo, bodo v srednjih šolah po besedah predsednice Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Frančiške Al-Mansour prvih 14 dni pri pouku zgolj ponavljali snov, da bodo učitelji ugotovili, koliko znanja so dijaki osvojili na daljavo. Če bodo ugotovili primanjkljaj, bodo poskušali to nadoknaditi, tudi z dodatnimi urami, kjer bo to potrebno.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


6.30 Zaostrujejo se pogoji pri prehajanju meja

Zaradi grožnje, ki jo predstavljajo nove različice sars-cov-2, od danes veljajo zaostreni pogoji za prehajanje meje. Na notranjih schengenskih mejah so znova uvedene kontrolne točke. Spremenili so se tudi pogoji glede predčasne prekinitve karantene ob prihodu v državo.

Za ves promet so 24 ur na dan na notranjih schegenskih mejah odprti trije mejni prehodi z Italijo, pet na meji z Avstrijo in dva na meji z Madžarsko. Še več mejnih prehodov je pretežno za prebivalstvo ob meji odprtih samo del dneva. Podrobnosti o odprtju in seznamu mejnih prehodov bo policija objavljala na svoji spletni strani.

Druga večja sprememba je glede predčasne prekinitve karantene ob vstopu v Slovenijo. V to so ob vstopu v državo namreč napoteni vsi, ki ne predložijo negativnega izvida na sars-cov-2, niso preboleli covida-19 ali niso bili cepljeni. Po novem je tovrstno karanteno s testiranjem na novi koronavirus možno prekiniti šele peti dan. Doslej je veljalo, da si jo lahko ob testiranju prekinil naslednji dan.

Več iz te teme:

Komentarji: