V Španiji aretiran že drugi levičarski raper

Raper Pablo Hasél, ki je obsojen zaradi levičarskih besedil in tvitov, se je pred policisti zabarikadiral v univerzo, a represivnih organov to ni ustavilo.
Fotografija: Raper Pablo Hasel je bil aretiran v ponedeljek. FOTO: Stringer Reuters
Odpri galerijo
Raper Pablo Hasel je bil aretiran v ponedeljek. FOTO: Stringer Reuters

Španska policija je danes aretirala Pabla Rivadullo Durója, raperja, ki ustvarja pod umetniškim imenom Pablo Hasél. Po tem, ko je bil obsojen na devet mesecev zapora zaradi poniževanja in obrekovanja španske monarhije in države, ki naj bi jih zakrivil z objavami na družbenih omrežjih, se je raper z nekaj somišljeniki zabarikadiral na univerzi v mestecu Lleida v Kataloniji. 

Hasél je bil obsojen leta 2018, ker je v twitih nasprotoval španski monarhiji in policijo obtožil mučenja in pobijanja protestnikov in migrantov, v besedil svojih pesmi omenjal gverilske skupine in nekdanjega španskega kralja Juana Carlosa, ki je vmes zaradi korupcijskih afer zapustil Španijo, označil za mafijskega šefa. 



Prestajanje kazni bi moral začeti v petek, a se je v ponedeljek zabarikadiral na univerzo, kamor je nato vdrlo več ducatov policistov in ga odvedlo v zapor. 

Barikada na univerzi ni zadržala policistov. FOTO: J. Martin/AFP
Barikada na univerzi ni zadržala policistov. FOTO: J. Martin/AFP


Njegova obsodba je sicer sprožila množične proteste v njegovo podporo v Barceloni in Madridu, peticijo za njegovo oprostitev pa je podpisalo več sto uglednih umetnikov, med njimi režiser Pedro Alomodóvar in igralec Javier Bardem

image_alt
Politično nekorektni španski raper v eksilu


Pablo Hasél pa ni edini raper, ki se je zaradi kritičnih besedil znašel v navzkrižju z zakonom, ki v Španiji, zlasti od poskusov odcepitve Katalonije, vse bolj preganja svobodo izražanja. Leta 2018 je bil, kot prvi glasbenik, ki je bil obsojen zaradi svojih besedil od ponovne vzpostavitve demokracije v Španiji leta 1977, na tri mesece zapora zaradi »poveličevanja terorizma« obsojen levičarski raper José Miguel Arenas Beltrán z umetniškim imenom Valtònyc

Valtònyc, ki je bil prav tako obsojen zaradi pesmi, češ da je v njej članom španske monarhije grozil s smrtjo, je pred zaporom pobegnil v Belgijo, a bil nato na podlagi mednarodne tiralice vrnjen Španiji. 

Preberite še:

Komentarji: