V Srbiji novi protesti proti Vučiću in vladi

Organizatorji trdijo, da se je protesta udeležilo med 35.000 in 40.000 ljudi.
Fotografija: Vučića so protestniki pozivali, naj neha lagati in krasti. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Odpri galerijo
Vučića so protestniki pozivali, naj neha lagati in krasti. FOTO: Marko Djurica/Reuters

V Beogradu je v soboto zvečer več tisoč ljudi znova protestiralo proti predsedniku Aleksandru Vučiću in njegovi vladi. Nasprotniki mu očitajo avtokratsko vladanje in popoln nadzor nad mediji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Organizatorji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP trdijo, da se je protesta udeležilo med 35.000 in 40.000 ljudi. Policija svoje ocene ni podala.

Hrvaška tiskovna agencija Hina in nemška tiskovna agencija DPA medtem poročata o okoli 5000 udeležencih, ki so se sprehodili mimo prostorov srbske nacionalne radiotelevizije RTS. Med drugim so zahtevali, da RTS v osrednji informativni oddaji nameni pet minut časa predstavnikom protesta in da v programu omogoči opoziciji izražanje svojih stališč, objavlja verodostojne posnetke in predstavi resnične podatke o številu nezadovoljnih državljanov.

»RTS je sodelavka v prikrivanju resnice in ustvarjanju vzporedne, lažne stvarnosti, ki jo Aleksandar Vučić ustvarja že več kot šest let,« v sporočilu za javnost navaja organizator.

Protestniki so nosili transparente z napisi Nisem nor, Začelo se je in Dokler niso vsi svobodni, ni svoboden nihče. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Protestniki so nosili transparente z napisi Nisem nor, Začelo se je in Dokler niso vsi svobodni, ni svoboden nihče. FOTO: Marko Djurica/Reuters


Vučića so protestniki pozivali tudi, naj neha lagati in krasti. Nosili so transparente z napisi Nisem nor, Začelo se je in Dokler niso vsi svobodni, ni svoboden nihče, nekateri so po zgledu Francije oblekli tudi rumene odsevne jopiče.

Protestni shod je sicer potekal brez incidentov, so pa protestniki ustavili promet na nekaterih osrednjih mestih ulicah.
Vučić je v soboto novinarjem zatrdil, da »nima težav« s protesti v Beogradu, če le ne pride do nasilja nad ljudmi in objekti.

Protestni shod je potekal brez incidentov, so pa protestniki ustavili promet na nekaterih osrednjih mestih ulicah. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Protestni shod je potekal brez incidentov, so pa protestniki ustavili promet na nekaterih osrednjih mestih ulicah. FOTO: Marko Djurica/Reuters


Prepričan je, da tako on kot njegova Srbska napredna stranka (SNS) iz protestov vsakič znova izideta močnejša, organizatorji protestov pa občutno slabotnejši. »Moč namreč ne pride z decibeli glasu, ampak z močjo programa, energijo, načrtom dela, tega, kar delate za državo,« je poudaril.

Protesti v Beogradu so sicer potekali že tretjo zaporedno soboto. Potekajo pod sloganom En od petih milijonov, potem ko je Vučić poudaril, da ne bo izpolnil zahtev opozicije, tudi če se zbere pet milijonov ljudi.

Preberite še:

Komentarji: