Izraelske talce ubili, medtem ko so nosili belo zastavo

Izraelska vojska je včeraj ubila tri izraelske talce, potem ko so jih po pomoti identificirali kot grožnjo med operacijo.
Fotografija: Z rdečo barvo premazana izraelska zastava na protestu sorodnikov talcev in drugih pred izraelskim obrambnim ministrstvom v Tel Avivu, zatem ko je izraelska vojska v Gazi pomotoma ubila tri izraelske talce. FOTO: Ahmad Gharabli/AFP
Odpri galerijo
Z rdečo barvo premazana izraelska zastava na protestu sorodnikov talcev in drugih pred izraelskim obrambnim ministrstvom v Tel Avivu, zatem ko je izraelska vojska v Gazi pomotoma ubila tri izraelske talce. FOTO: Ahmad Gharabli/AFP

Spremljamo dogajanje na Bližnjem vzhodu:

17.55 V Gazi ubit snemalec televizija Al Jazeera

V Gazi je bil v napadu z brezpilotnim letalnikom v petek ubit snemalec katarske televizije Al Jazeera. Na pogrebu snemalca Samer Abu Dakaja v mestu Han Junis na jugu enklave se je zbrala množica ljudi. Združenje tujih novinarjev (FPA) pa je pozvalo k preiskavi smrti.

Mama ubitega snemalca je obtožila Izrael, da namerno napada novinarje, predvsem pa zaposlene pri Al Jazeeri. Tudi iz katarske televizije so sporočili, da je Izrael odgovoren za sistematične napade in smrti novinarjev Al Jazeere in njihovih svojcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Snemalec je ravno poročal iz šole v Han Junisu, ko se je zgodil napad. V napadu je bil ranjen tudi njegov kolega, ki je že pred tem v ločenem napadu izgubil ženo in otroka.

Iz izraelske vojske so za AFP sporočili, da gre za območje spopadov, kar predstavlja neposredno grožnjo. Ob tem so zavrnili očitke, da namerno napadajo novinarje. Združenje tujih novinarjev je pozvalo vojsko, naj uvede preiskavo okoliščin smrti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. »Menimo, da je to hud udarec za že tako omejeno svobodo tiska v Gazi,« so zapisali na omrežju X ob smrti snemalca.

Od začetka vojne med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra je bilo ubitih že več kot 60 novinarjev in medijskih delavcev, je razvidno iz podatkov Odbora za zaščito novinarjev (CPJ).

14.09 Na meji med Libanonom in Izraelom novi spopadi

Izraelska zračna obramba je danes prestregla dva brezpilotna letalnika, ki ju je iz Libanona izstrelilo tamkajšnje oboroženo gibanje Hezbolah. Eden od letalnikov je strmoglavil na območje mesta Margaliot, je sporočila izraelska vojska in dodala, da se je odzvala s povračilnimi napadi. V napadu naj bi bili ranjeni štirje izraelski vojaki.

V več krajih na severu Izraela je bilo zjutraj slišati sirene, ki so opozarjale na morebitne napade. Po poročanju lokalnih medijev so bili v napadu z droni ranjeni štirje izraelski vojaki. Izrael sicer tega uradno še ni potrdil, navaja katarska televizija Al Jazeera. Hezbolah je medtem sporočil, da je danes izvedel napade na izraelski vojaški objekt.

Od napada skrajnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra obstreljevanje poteka tudi med izraelsko vojsko in oboroženimi skupinami, med njimi Hezbolahom, na izraelsko-libanonski meji. Obstreljevanje je terjalo smrtne žrtve že na obeh straneh meje. Gre za najhujšo zaostritev konflikta na območju od druge libanonske vojne leta 2006.

13.16 Ustreljeni izraelski talci so nosili belo zastavo

Izraelska vojska, katere pripadniki so včeraj pomotoma ubili tri izraelske talce, je po poročanju BBC danes sporočila, da so ti talci iz objekta, v katerem so se skrivali, izstopili goli do pasu, pri čemer so nosili tudi belo zastavo oziroma oblačilo bele barve na palici. Kljub tovrstnemu poskusu predaje so jih izraelski vojaki imeli za teroriste in jih ustrelili.

Kot so dodali, sta dva talca umrla takoj, tretji je, ranjen, zbežal nazaj v objekt. Šele ko so slišali njegov klic na pomoč v hebrejščini, so zaustavili ogenj. A ga nato vseeno ponovno ustrelili, tako da je umrl.

Sklepajo, da je Hamas te tri talce bodisi zapustil bodisi so uspeli zbežati. »Na talce so streljali v nasprotju z izraelskimi pravili delovanja,« je danes, po prvi preiskavi incidenta, še sporočila izraelska vojska.

12.51 Obnovitev pogovorov o izpustitvi izraelskih talcev

Po poročanju medijev naj bi se vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea in katarski premier šejk Mohamed bin Abdulrahman Al Tani sestala, da bi obnovila pogovore o izpustitvi izraelskih talcev, poroča katarska televizija Al Jazeera. Nadaljevanje pogajanj so kasneje potrdili pri katarskem zunanjem ministrstvu.

Izrael je na začetku meseca iz Katarja odpoklical svojo pogajalsko ekipo Mosada. Kot razlog za to odločitev je navedel zastoj v pogajanjih o ponovni vzpostavitvi premirja v Gazi.

Protest pred izraelskim obrambnim ministrstvom v Tel Avivu. FOTO: Violeta Santos Moura/Reuters
Protest pred izraelskim obrambnim ministrstvom v Tel Avivu. FOTO: Violeta Santos Moura/Reuters

9.26 V Tel Avivu več sto protestnikov zaradi ubitih talcev

Po smrti treh talcev, ki so jih v Gazi pomotoma ubili izraelski vojaki, se je v Tel Avivu v petek zbralo več sto protestnikov. Od vlade so zahtevali, da se zavzame za takojšnjo izpustitev preostalih talcev iz Gaze, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojska je petek ubila tri izraelske talce, potem ko so jih po pomoti identificirali kot grožnjo med operacijo proti skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas v mestu Gaza. Izrazila je globoko obžalovanje zaradi tragičnega incidenta.

Več sto ljudi pa se je v petek zvečer zbralo v izraelski metropoli in blokiralo glavno cesto. V rokah so imeli plakate s slikami in imeni talcev, ko so hodili v smeri glavnega štaba izraelske vojske. Pri tem so po cesti zlivali rdečo barvo in vzklikali: »Njihov čas se izteka, spravite jih domov sedaj!«

Kritični so bili do vlade Benjamina Netanjahuja, češ da ne stori dovolj, da bi osvobodila zajete talce. Pozvali so k novem dogovoru o osvoboditvi talcev, podobno kot so ga imeli konec novembra v okviru začasne prekinitve ognja. Tako bi se lahko namreč preprečili podobne smrtne incidente, kot je bil v petek, so prepričani.

Izraelska vojska je po tragičnem incidentu obljubila, da bo bolj previdna. »Našim vojakom smo naročili, naj bodo ob srečanju z ljudmi v civilnih oblačilih še posebej previdni,« je za ameriško televizijo CNN povedal tiskovni predstavnik izraelske vojske. Pojasnil je, da se pogosto Hamasovi borci oblečejo v civilna oblačila, zaradi česar lahko nastane zmeda. Je pa zagotovil, da incident ne bo zamajal njihove odločenosti, da uničijo Hamas.

Preberite še:

Komentarji: