V Vatikanu nepričakovan odstop enega najvplivnejših kardinalov

Angelo Becciu je domnevno povezan s preiskavo v zvezi z nakupom luksuznih nepremičnin v središču Londona in zlorabo sredstev iz Petrovega novčiča.
Fotografija: Giovanni Angelo Becciu je po karieri vatikanskega odposlanca zadnjih nekaj let delal kot namestnik glavnega tajnika, kar je ena najvplivnejših funkcij v Vatikanu. FOTO: Andreas Solaro/AFP
Odpri galerijo
Giovanni Angelo Becciu je po karieri vatikanskega odposlanca zadnjih nekaj let delal kot namestnik glavnega tajnika, kar je ena najvplivnejših funkcij v Vatikanu. FOTO: Andreas Solaro/AFP

V Vatikanu je v četrtek nepričakovano odstopil prefekt kongregacije za svetnike Angelo Becciu, ki se je odpovedal tudi kardinalskim privilegijem. Papež Frančišek je njegov odstop sprejel, so sporočili iz Svetega sedeža.Odstop enega najvplivnejših kardinalov je domnevno povezan s preiskavo v zvezi z nakupom luksuznih nepremičnin v središču Londona in zlorabo sredstev iz Petrovega novčiča, nabirke, s katero papež podpira karitativna dela v najrevnejših predelih Katoliške cerkve, poročajo tuje tiskovne agencije.
 

Bil je eden Frančiškovih najbolj zaupanja vrednih pomočnikov


Becciu je bil menda vpleten v sporni posel nakupa luksuzne londonske stavbe s cerkvenimi sredstvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kakršnokoli vpletenost je sicer zanikal.

Po karieri vatikanskega odposlanca je Becciu zadnjih nekaj let delal kot namestnik glavnega tajnika, kar je ena najvplivnejših funkcij v Vatikanu. Papeža Frančiška je videl vsak dan in je bil eden njegovih najbolj zaupanja vrednih pomočnikov, poroča AFP. 72-letnika je papež v kardinala povišal poleti 2018.

Najpomembnejša pravica kardinalov, mlajših od 80 let, je sodelovanje v konklavah pri izbiri novega papeža. Odstop pomeni, da je vzrok za njegov odstop verjetno zelo resen, poroča Reuters.

V zvezi s preplačanim nakupom poslopja v ekskluzivnem londonskem območju Chelsea je v zadnjem letu v Vatikanu potekala finančna preiskava. Ta je pripeljala do suspenza petih vatikanskih uslužbencev, odstopa šefa vatikanske policije in odhoda predsednika vatikanskega finančnega urada.

Komentarji: