Težave Slovencev na Hrvaškem zaradi ukrepov na meji

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Testiranje v Zagrebu. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Odpri galerijo
Testiranje v Zagrebu. FOTO: Antonio Bronic/Reuters



20.41 WHO poziva k takojšnji donaciji desetih milijonov odmerkov cepiv

Svetovna zdravstvena organizacija WHO je države, ki si to lahko privoščijo, danes pozvala k takojšnji donaciji desetih milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19, tako da bodo lahko vse države sveta v prvih sto dneh letošnjega leta vsaj začele s cepljenjem svojega prebivalstva.

Ker povpraševanje močno prekaša ponudbo, se je v svetu razvil oster boj za zagotovitev čim večjih zalog cepiv, to pa je povzročilo zamude pri dobavi cepiv revnejšim državam v okviru pobude Covax, je opozoril prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. »Dvostranski dogovori, prepovedi izvoza, cepilni nacionalizem in cepilna diplomacija so povzročili motnje na trgu, z velikimi neenakostmi v ponudbi in povpraševanju,« njegove izjave navaja francoska tiskovna agencija AFP.

20.30 Državni sekretar Uršič v Sevnici o oskrbi starejših v času epidemije

Državni sekretar Cveto Uršič je skupaj s sevniškim županom Srečkom Ocvirkom in direktorico DSO Impoljca Darko Cizelj obiskal dom za starejše in bivalne enote na Dolnjem Brezovem. Na srečanju so govorili o življenju in delu v domovih starejših v času epidemije, normalizaciji razmer po covidu-19 ter o nadaljnjem razvoju oskrbe starejših.

Državni sekretar ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Uršič je izpostavil, da vstopamo v tretji val epidemije, na kar nas opozarjata Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in vladna strokovna skupina za covid-19. Zato so se v domu pogovarjali najprej o tem, kako so se domovi za starejše soočali z drugim valom.

17.17 Slovenci na Hrvaškem v težavah zaradi ukrepov na meji

Pripadniki slovenske manjšine na Hrvaškem brez negativnega PCR testa ne morejo več vstopiti v Slovenijo, kar povzroča težave zlasti tistim, ki imajo v Sloveniji redne obveznosti, so opozorili v Zvezi slovenskih društev na Hrvaškem. Opozarjajo, da so med pandemijo covida-19 v slabšem položaju kot na primer Slovenci v Italiji. Na Hrvaškem večina slovenskih rojakov živi ob meji s Slovenijo, s katero so povezani na različne načine, tudi dnevno. Zaradi epidemioloških ukrepov na slovensko-hrvaški meji se soočajo s številnimi težavami, tudi finančnimi, je za STA povedala predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem Barbara Riman.

Omenila je, da štiričlanska slovenska družina iz Hrvaške, v kateri oba starša delata v Sloveniji, otroka pa hodita v slovensko šolo, potrebuje tedensko več kot 100 evrov zgolj za hitre teste, ker jih priznavajo le sedem dni. Testi PCR pa so še dražji. K temu je treba dodati potne stroške, ker testiranja ne morejo opraviti v krajih, kjer živijo, temveč porabijo tudi po več deset dodatnih evrov zgolj za gorivo, da bi se testirali v določenih mestih na Hrvaškem. Slovenci iz Hrvaške prav tako ne morejo brez dodatnih stroškov za testiranje priti do svojih nepremičnin v Sloveniji niti poskrbeti za starejše člane družin v Sloveniji. Obstajajo tudi slovenski upokojenci na Hrvaškem, ki pokojnine dobijo v bankah v Sloveniji, do svojega denarja pa ne morejo brez negativnega PCR testa, kar predstavlja dodatno finančno breme, posebej za tiste z nižjimi pokojninami.

16.55 Komisar Breton: Zaenkrat ne bo izvoza AstraZenecinega cepiva proti covidu-19

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je danes sporočil, da Evropska unija ne bo dovolila nobenega izvoza cepiva britansko-švedskega podjetja AstraZeneca proti covidu-19, dokler to podjetje ne bo izpolnilo svojih obvez do držav članic EU.

16.50 Norveška podaljšala ustavitev cepljenja s cepivom AstraZenece

Norveški organi so se odločili začasno ustavitev cepljenja s cepivom proti covidu-19 podjetja AstraZeneca, ki velja že približno dva tedna, podaljšati še do 15. aprila. Potrebujejo namreč več časa, da preučijo morebitno povezavo med cepivom in nastankom nevarnih krvnih strdkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi ustavitve naj bi prišlo pri uresničevanju programa cepljenja, ki so si ga zastavili na Norveškem, do zamude enega ali dveh tednov. Ljudem, ki so že prejeli prvi odmerek AstraZenecinega cepiva, drugega odmerka zaenkrat ne bodo ponudili, so še sporočili z norveškega inštituta za javno zdravje FHI.

16.35 Ema odobrila kratkoročno shranjevanje Pfizerjevega cepiva pri običajnih temperaturah zamrzovalnika

Viale s cepivom proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha je mogoče za kratek čas shranjevati pri običajnih temperaturah farmacevtskih zamrzovalnikov, namesto pri ultra nizkih temperaturah, je danes sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema). Pozitivno mnenje bo pripomoglo k pospešitvi cepljenja proti covidu-19 po vsej Evropi, kjer se zaradi težav pri dobavi ter logističnih težavah soočajo z zastoji pri poteku cepljenja proti covidu-19, je sporočila Ema.

16.19 Pfizer in BioNTech cepivo testirata na mlajših od 11 let

Podjetji Pfizer in BioNTech svoje cepivo proti covidu-19 zdaj testirata tudi na otrocih, starih od šest do enajst let. Prve testirane osebe so prve odmerke cepiva prejele v četrtek, a testiranje je šele v prvi fazi, so za nemško tiskovno agencijo dpa danes potrdili pri BioNTechu.

Če bo šlo vse po načrtih in se bo cepivo izkazalo kot varno in učinkovito tudi pri mlajših, bi lahko ustrezno dovoljenje zanj pridobili nekje v začetku prihodnjega leta, so še sporočili v podjetju. Testiranje izvajajo v Evropi in ZDA, zajelo pa naj bi okoli 4500 otrok. Že v tretji fazi je medtem testiranje cepiva pri mlajših med 12. in 16. letom starosti, s katerim sta podjetji začeli lani jeseni. V tej raziskavi sodeluje 2259 otrok, rezultate, ki naj bi bili obetavni, pa naj bi objavili v kratkem, poroča dpa.

Testiranje na letališču v Düsseldorfu. Potem ko je sprva dogovorjeno strogo zaprtje, ki naj bi v Nemčiji veljalo za podaljšane velikonočne praznike, padlo v vodo, zdaj v Nemčiji krepijo nadzor na mejah. FOTO: Ina Fassbender/AFP
Testiranje na letališču v Düsseldorfu. Potem ko je sprva dogovorjeno strogo zaprtje, ki naj bi v Nemčiji veljalo za podaljšane velikonočne praznike, padlo v vodo, zdaj v Nemčiji krepijo nadzor na mejah. FOTO: Ina Fassbender/AFP


15.52 V Nemčiji svarijo, da je tretji val hujši od minulih

Obstajajo jasni znaki, da utegne biti tretji val epidemije novega koronavirusa, ki pridobiva zagon v Nemčiji, hujši od minulih dveh, je danes opozoril vodja inštituta Robert Koch (RKI) Lothar Wieler in dodal še zaskrbljujoče svarilo, da bi lahko število dnevno potrjenih okužb celo preseglo 100.000, poročajo tuji mediji. Če bodo ljudje velikonočne praznike izkoristili za zmanjšanje socialnih stikov, lahko ta tretji val vsaj omejimo, je dodal na današnji skupni novinarski konferenci z nemškim ministrom za zdravje Jensom Spahnom.

»Če se bo to nadaljevalo nenadzorovano, nam grozi, da bo naš zdravstveni sistem aprila dosegel točko preloma,« je medtem posvaril minister Spahn in spomnil, da število novih okužb hitro narašča in že presega 20.000 dnevno. Po današnjih podatkih RKI so v Nemčiji v minulem dnevu potrdili 21.573 novih okužb; to je sicer 1100 manj kot dan pred tem, a okoli 4000 več kot minuli petek. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je narasla na 119,1, še v četrtek je bila 113,3. V minulem dnevu je umrlo 183 bolnikov s covidom-19.

Potem ko je sprva dogovorjeno strogo zaprtje, ki naj bi v Nemčiji veljalo za podaljšane velikonočne praznike, padlo v vodo, zdaj v Nemčiji med drugim krepijo nadzor na mejah. Od torka – dan kasneje, kot je bilo sprva napovedano – bo ob prihodu na nemška letališča za vse obvezen negativen test na novi koronavirus, opravljen največ 48 ur pred vkrcanjem na letalo.

15.48 Borut Pahor SD in SAB obvestil, da bo nedeljski pogovor o epidemiji na Brdu potekal javno

Predsednik republike Borut Pahor je predsednicama SD in SAB, Tanji Fajon in Alenki Bratušek, poslal pismo, v katerem ju obvešča, da bo nedeljski pogovor o epidemiji covida-19 na Brdu pri Kranju potekal javno. Predsednik meni, da jima s svojo odločitvijo omogoča izpolnitev pričakovanj, ki sta jih izrazili v odgovoru na njegovo vabilo na sestanek.

»Pričakovanja bosta lahko predsednici strank na srečanju javno predstavili in pričakovali jasen odgovor navzoče stroke in politike,« so zapisali v predsednikovem uradu.

15.43 Na Irskem obvezna karantena v hotelu za potnike iz 33 držav

Na Irskem od danes velja obvezna 14-dnevna karantena za vse, ki prihajajo iz 33 držav z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom. Gre za potnike iz Avstrije, Združenih arabskih emiratov, 17 afriških držav in 14 južnoafriških držav. V karanteno morajo tudi tisti, ki so potovali preko teh držav ali ki prihajajo iz drugih držav, a nimajo veljavnega negativnega PCR testa. Slednji bodo sicer po negativnem testu lahko končali karanteno, prvi pa šele po desetih dneh ob negativnem testu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


15.39 Ema dala zeleno luč še dvema obratoma za proizvodnjo cepiva proti covidu-19

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes uradno dvema obratoma, enemu na Nizozemskem, drugemu v Nemčiji, izdala dovoljenje za proizvodnjo cepiva proti covidu-19. Obrat v nemškem Marburgu proizvaja cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega Biontecha, podjetje Halix v nizozemskem Leidnu pa cepivo britansko-švedske AstraZenece. Ema je že minuli teden dovolila proizvodnjo cepiva proti covidu-19 ameriške Moderne v obratu podjetja Lonza v švicarskem Vispu.

14.17 Mediji o množičnem cepljenju državljanov BiH v Srbiji

V zadnjih dneh se je v Srbiji proti covidu-19 cepilo veliko državljanov Bosne in Hercegovine. Še več pa se jih bo do ponedeljka, saj se na cepljenje ni več potrebno prijaviti. Za prehod meje zadošča potni list BiH in ni potreben negativen test na okužbo z novim koronavirusom, poroča spletni portal klix.ba. Portal navaja, da se je te dni s cepivom Covishield cepilo veliko državljanov BiH, ki so prejeli vabilo na cepljenje v hali beograjskega sejma, potem ko so se preko spleta pred mesecem ali še prej prijavili na srbskem ministrstvu za zdravje. Eden od državljanov BiH, ki se je te dni cepil v Beogradu, je za portal povedal, da je videl veliko državljanov BiH, ki so prišli brez prijave in so jih cepili. Cepili so se tudi državljani Severne Makedonije. Klix.ba navaja, da iz BiH organizirano na cepljenje v Srbijo odhajajo poslovneži, pred časom pa so se tam cepili tudi ustavni sodniki. Portal navaja, da je eden od razlogov, zakaj se je Srbija odločila za cepljenje državljanov BiH tudi ta, da ima določeno količino cepiva Covishield, ki ga je že donirala BiH in ki ima rok trajanja do 29. marca. Gre za cepivo AstraZenece, ki ga po licenci proizvaja največji proizvajalec cepiv na svetu, indijski inštitut Serum.

image_alt
Zaupanje


Drugi razlog pa je tudi ta, da so v Srbiji cepili že več kot 1,35 milijona državljanov, od tega z dvema odmerkoma 913.000, in da se je interes prebivalcev zmanjšal. Portal še navaja, da je gotovo, da bo tovrstno cepljenje tujih državljanov brez prijave, in to samo na gospodarskem razstavišču v Beogradu, potekalo do ponedeljka, 29. marca. Ali se bo to nadaljevalo tudi zatem, ni gotovo. Vsi cepljeni dobijo potrdilo in okvirni datum za cepljenje čez okoli 12 tednov, je po poročanju portala sporočila srbska vlada. Srbska tiskovna agencija Tanjug pa je danes poročala, da bodo ta konec tedna cepili podjetnike iz BiH, Črne gore, Severne Makedonije, Kosova in Albanije in da imajo za to na voljo 10.000 odmerkov cepiva. Cepili jih bodo na beograjskem sejmu in v Novem Sadu, je za Tanjug povedal direktor pisarne za IT in e-upravo Mihailo Jovanović. Na portalu e-uprave pa piše, da interes za cepljenje lahko ob državljanih Srbije izrazijo tudi tuji državljani z bivališčem v Srbiji ali brez njega. V BiH, kjer se tako kot drugod v regiji soočajo z naraščanjem okužb, zaradi pomanjkanja cepiva proti covidu-19 še niso začeli pravega množičnega cepljenja.

image_alt
Evropska politika poskuša prikriti lastne napake


V zadnjih 24 urah so potrdili 1869 okužb, umrlo pa je 76 covidnih bolnikov. Visoke številke beležijo ves teden in so na ravni vrhunca drugega vala epidemije v lanskem oktobru, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Danes so sporočili, da so ugotovili tudi južnoafriško različico virusa, medtem ko je britanska različica že prevladujoča.V okviru mednarodne pobude Covax je v četrtek BiH prejela prvih okoli 50.000 odmerkov cepiv Pfizerja in AstraZenece. Ni pa še jasno, kdaj lahko pričakuje dobavo večjih količin od naročenih 1,23 milijona odmerkov preko te pobude Združenih narodov za pravično razdelitev cepiv proti covidu-19.

Več slovenskih medijev je pred časom poročalo o t. i. cepilnem turizmu tudi Slovencev v Srbiji, a je srbski minister za zdravje Zlatibor Lončar v začetku marca za RTV Slovenija povedal, da tujci, ki nimajo nobene povezave s Srbijo, po vzpostavitvi sistema naročanja ne morejo več do cepiva. »Kdor ima srbsko osebno izkaznico ali potni list, ima tu prebivališče, posel ali kaj drugega - to zadostuje za cepljenje v Srbiji,« je povedal, poroča MMC RTV Slovenija. Radio Svobodna Evropa/Radio Liberty pa je na svoji spletni strani v četrtek objavil video prispevek, v katerem je več tujih državljanov, tudi iz ZDA, povedalo, da so jih cepili v Beogradu, potem ko so se prijavili preko srbske e-uprava, čeprav nimajo bivališča v Srbiji.

FOTO: Antonio Bronic/Reuters
FOTO: Antonio Bronic/Reuters


13.16 Hrvaška prihodnji teden nekoliko spreminja ukrepe na meji

Na Hrvaškem bodo 1. aprila uvedli tisto, kar je že jasno, da bo vsebovala uredba EU o potovanjih z napovedanimi digitalnimi potrdili, je danes izjavil hrvaški notranji minister Davor Božinović. Povedal je, da bodo vstop v državo brez negativnega testa PCR omogočili potnikom, ki so preboleli covid-19, in tistim, ki so se cepili. Od prihodnjega meseca bodo na Hrvaško lahko še naprej vstopili vsi, ki imajo negativen molekularni test (PCR) na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur. Prav tako bodo dovolili v državo tudi potnikom, ki so v šestih mesecih pred vstopom na Hrvaško preboleli covid-19. »Tistim, ki so cepljeni proti covidu-19, pa je razumljivo, da bomo omogočili vstop v državo,« je povedal Božinović na današnji novinarski konferenci hrvaškega štaba za civilno zaščito. 

image_alt
Premier in minister za kulturo o razmerah v Sloveniji z evroposlanci


Dodal je, da bodo na meji omogočili tudi hitre antigenske teste v skladu s seznamom testov, ki jih priznava Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). »Kakšnih posebnih olajšav ne bo, razne za otroke do 7. leta starosti, ki ne bodo potrebovali ne negativnega testa PCR ali hitrega angigenskega testa,« je še dejal Božinović, ki je tudi šef nacionalnega štaba civilne zaščite. Napovedal je tudi, da se bodo do konca meseca odločili, ali bodo spreminjali epidemiološke ukrepe na državni ravni.  V minulih 24 urah so v državi ob 8003 testih potrdili 1802 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je še 16 bolnikov s covidom-19. 

12.18  Nepal za turiste sprostil ukrepe zaradi novega koronavirusa

Turistom, ki se bodo ob prihodu v Nepal testirali na okužbo z novim koronavirusom in bodo negativni, ne bo več odrejena teden dni dolga karantena, poročajo tuje tiskovne agencije. Nepal je prihod v državo olajšal, da bi pred začetkom plezalne sezone na Mount Everest privabil več alpinistov. »Pričakujemo, da bodo po tej odločitvi v Nepal prišli plezalci in pohodniki, ki so zaradi strogih pravil odlagali odprave ali izlete,« je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala predstavnica ministrstva za turizem Mira Acharya.

Obiskovalce Nepala bodo testirali ob prihodu in bodo v karanteni le, dokler ne prejmejo negativnega rezultata testa. Do zdaj so morali obiskovalci v karanteni ostati sedem dni po prihodu v državo. Pred poletom v Nepal morajo obiskovalci še vedno priložiti dokaz o negativnih rezultatih PCR testa za koronavirus, opravljenega v 72 urah pred vkrcanjem na let, ali dokazila, da so prejeli cepivo proti koronavirusu. Pandemija je lani Nepal prisilila v zaprtje tik pred začetkom sezone v Himalaji. To je bil uničujoč udarec za gorske vodnike, hotelirje in tisoče drugih Nepalcev, ki živijo od tega.

image_alt
Skok cen surovin draži gradnjo


12.11 Nemčija ratificirala 750 milijard evrov vreden sklad za okrevanje EU

Nemčija je danes ratificirala 750 milijard evrov vreden sklad za okrevanje EU. Skladu je zeleno luč v četrtek prižgal spodnji dom, danes pa še zgornji dom nemškega parlamenta. Gre za pomemben korak, saj je Nemčija sprva nasprotovala obsežnemu zadolževanju unije za spodbujanje rasti po pandemiji covida-19. Sklad za okrevanje je del 1800 milijard vrednega proračuna EU do leta 2027, o katerem so članice soglasje dosegle decembra, poročajo tuje tiskovne agencije.

11.47 Prvo dozo cepiva prejela več kot desetina Slovencev

Prvo dozo cepiva je prejelo 211.007 prebivalcev, kar je večkot desetina prebivalstva, kažejo podatki spletne strani cepimose.si. Drugi odmerek je prejelo 110.323 prebivalcev. Iz podatkov je razvidno, da je v tem tednu bistveno pospešeno cepljenje starostne skupine 70-74 let, tu je precepljenost s prvim odmerkom 14,38-odstotna. Neporabljenih je približno 57.000 doz cepiva, kar predstavlja potencial za dodatno pospešitev cepljenja. J. T.

11.08 Cepivi Pfizerja in Moderne učinkoviti tudi pri nosečnicah

Cepivi Pfizer/BioNTech in Moderne proti covidu-19 sta učinkoviti tudi pri nosečnicah in doječih materah, njihova protitelesa pa se potem lahko prenesejo na dojenčke, kaže raziskava, objavljena v četrtek v znanstveni ginekološki reviji American Journal of Obstetrics and Gynecology. Znanstveniki bolnišnic Massachusetts General ter Brigham and Women's, Inštituta Ragon pri MGH ter univerz MIT in Harvard so študijo izvedli na primeru 131 žensk, ki so bile cepljene s cepivi Pfizer/BioNTech ali Moderne. 84 jih je bilo nosečih, 31 jih je dojilo, 16 pa ni bilo ne nosečih ne doječih. Študijo so izvajali med 17. decembrom lani in 2. marcem letos, povzema ameriška mreža CNN na svoji spletni strani.

Pri nosečnicah in doječih materah se je po cepljenju razvila približno enaka količina protiteles v primerjavi z ženskami, ki niso bile noseče. Količina protiteles je bila tudi znatno večja od tiste, ki jo običajno izmerijo pri nosečnicah, ki zbolijo za covidom-19, so ugotovili znanstveniki. »Kot kaže, so ta cepiva očitno zelo učinkovita pri teh ženskah,« je rezultate komentirala raziskovalka Inštituta Ragon, Galit Alter. Poleg tega so znanstveniki tudi ugotovili, da so nosečnice oz. doječe matere protitelesa na covid-19 prenesla tudi na svoje dojenčke. Protitelesa so potrdili tako v mleku kot v placenti, še navaja CNN.

11.02 V četrtek 1032 novih okužb, deset bolnikov je umrlo

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v četrtek v Sloveniji opravili 6.637 PCR testov in 27.189 hitrih antigenskih testov ter potrdili 1032 novih okužb. Delež pozitivnih na PCR testih je bil 15,5-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 11.777. 



7-dnevno povprečno število okužb je po danes objavljenih podatkih višje kot dan pred tem, in sicer znaša 895, je na tvitterju sporočila vlada.  Umrlo je deset bolnikov, doslej je v Sloveniji umrlo 4008. V bolnišnicah se je v četrtek zdravilo 500 oseb, intenzivno nego je potrebovalo 109 bolnikov. Iz bolnišnic so odpustili 32 oseb, sprejeli pa so jih 41.



10.59 Orban napovedal prvo sproščanje protikoronskih ukrepov sredi aprila

Madžarski premier Viktor Orban je danes v svojem rednem tedenskem pogovoru za državni radio opozoril, da Madžarska trenutno preživlja najtežje tedne v epidemiji covida-19. Dodal je, da bodo o odprtju države razmišljali, ko bodo cepili vsaj 2,5 milijona državljanov. 19. april je po njegovi oceni realni datum za ponovno odprtje šol in vrtcev. V povezavi s ponovnim odprtjem šol je madžarski premier še dejal, da bo pred tem potrebno cepiti vse učitelje in osebje. Doslej so od vseh 102.000 učiteljev in osebja, ki so prijavljeni za cepljenje, cepili 20.000 oseb. Kot je še dejal Orban, je tretji val epidemije na Madžarskem posledica britanske različice virusa sars-cov-2, ki je po njegovih besedah trikrat bolj nalezljiva od predhodnih različic. Mlade je še pozval, naj spoštujejo ukrepe in to ne samo zaradi »svojih staršev in starih staršev, pač pa tudi zaradi lastne varnosti«. Na Madžarskem je v zadnjih 24 urah umrlo 275 covidnih bolnikov, v bolnišnicah se jih zdravi 11.823, od tega jih 1480 potrebuje umetno predihavanje. Glede kapacitet madžarskih bolnišnic je Orban dejal, da je na voljo še 10.343 postelj ter 1693 ventilatorjev. Na Madžarskem so doslej proti covidu-19 cepili 1,8 milijona ljudi, od tega z drugim odmerkom 594.000 oseb. Doslej so cepili približno 71 odstotkov vseh, ki so starejši od 65 let.

image_alt
Konflikti SDS z evropskimi institucijami


O odprtju trgovin je madžarski premier dejal, da bo veljalo načelo ena stranka na deset kvadratnih metrov. Morebitne spremembe odprtja trgovin ter policijske ure pa naj bi v soboto sporočil madžarski krizni štab, povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Po Orbanovih besedah Madžarsko sicer čaka neobremenjeno poletje. Napovedal je, da bo država na poti v življenje brez omejitev prehitela vse države Evropske unije, kar bo po njegovih besedah predvsem zasluga proaktivne nabave cepiv iz Rusije in Kitajske. Ponovno je madžarski premier tudi kritiziral EU zaradi počasne dostave cepiv. Kot je še dejal, je vodja madžarske diplomacije Peter Szijjarto vlado novembra lani opozoril, da bi lahko v EU prišlo do težav pri dostavi cepiv, zato bi morala Madžarska začeti pogovore o dobavi cepiv z Rusijo in Kitajsko.

10.10 Celjski gostinec napadel zdravstvenega inšpektorja

Celjski gostinec je v sredo zvečer pred poslovnimi prostori zdravstvenega inšpektorata v Celju pričakal predstavnika inšpektorata, ga napadel in ga lažje poškodoval. Inšpektor je pri omenjenemu gostincu v sredo v sodelovanju s policisti izvajal inšpekcijski nadzor, so danes sporočili celjski policisti. Kot so zapisali na Policijski upravi Celje, so policisti takoj po sprejetem obvestilu odšli na kraj napada, kjer so z zbiranjem obvestil in ogledom kraja dejanja ugotovili, da je dejanja osumljen 23-letni moški iz Celja. O dejanju so obvestili dežurnega državnega tožilca in dežurnega preiskovalnega sodnika.

Osumljenemu so policisti v četrtek odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. Zasegli so mu tudi bokser ter teleskopsko palico. Zoper 23-letnika bodo na okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo, prav tako bodo policisti zoper njega zaradi posesti nelegalnega hladnega orožja uvedli hitri postopek po zakonu o orožju.      

8.57 V Mehiki covid-19 zahteval več kot 200.000 življenj

V Mehiki, ki je po številu smrtnih žrtev covida-19 za ZDA in Braziliji tretja najbolj prizadeta država, je covid-19 do četrtka zahteval več kot 200.000 življenj. Za boleznijo je umrlo 200.211 ljudi, potem ko je v 24 urah umrlo še 584 covidnih bolnikov, so sporočili z ministrstva za zdravje. Žalosten mejnik je država dosegla kljub padanju števila okužb in smrti v zadnjih tednih, potem ko so v januarju beležili porast, zaradi katerega so bile številne bolnišnice na robu zmogljivosti. Oblasti že opozarjajo na nevarnost novega vala okužb v času, ko se milijoni Mehičanov pripravljajo na velikonočne praznike v začetku aprila. Ta možnost skrbi tudi mehiškega epidemiologa Alejandra Maciasa, ki pa meni, da je del prebivalstva vendarle dosegel določeno stopnjo imunosti.
Država je bila sicer ena prvih v Latinski Ameriki, kjer so 24. decembra lani začeli cepiti proti covidu-19, vendar pa so v 126-milijonski državi doslej porabili le 6,1 milijona odmerkov cepiv od okoli desetih milijonov, kolikor so jih prejeli. Epidemiolog Macias meni, da bi morali mesečno izvesti deset milijonov cepljenj, če želijo resnično množično cepljenje.

image_alt
Manjšinska vlada Janeza Janše še šibkejša


8.22 V Braziliji prvič več kot 100.000 novih okužb v enem dnevu

V Braziliji so v četrtek prvič od izbruha pandemije potrdili več kot 100.000 novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. S tem je Brazilija dosegla še en tragični mejnik, potem ko je zaradi covida-19 umrlo več kot 300.000 ljudi, v torek pa so prvič poročali o smrti več kot 3000 covidnih bolnikov v 24 urah. Doslej so v državi, ki je za ZDA najbolj prizadeta v pandemiji, potrdili več kot 12,3 milijona okužb z novim koronavirusom. Okužbe in smrti covidnih bolnikov naraščajo predvsem zaradi širjenja lokalne različice novega koronavirusa, ki je bolj nalezljiva. Težava je tudi počasno cepljenje prebivalstva proti covidu-19, pa tudi opuščanje pravil socialne distance. Število smrtnih žrtev covida-19 se je od začetka januarja potrojilo. V zadnjem tednu je dnevno v povprečju umrlo 2273 bolnikov. Zdaj dnevno beležijo več kot dvakrat več novih okužb kot v januarju. V minulih sedmih dneh so jih povprečno dnevno potrdili 77.050. Skrajno desni predsednik Brazilije Jair Bolsonaro, ki je dolgo zanikal nevarnost covida-19, je pod vse večjimi pritiski zaradi slabih razmer v sredo napovedal oblikovanje kriznega odbora za soočanje z epidemijo. V četrtek pa je znova kritiziral ukrepe ustavitve javnega življenja kot slabe za to največje latinskoameriško gospodarstvo.

7.26 V ZDA že več kot 30 milijonov okužb z novim koronavirusom

V ZDA so v četrtek presegli 30 milijonov okužb z novim koronavirusom, zaradi katerega je doslej umrlo več kot 546.000 ljudi. Univerza Johnsa Hopkinsa poroča, da so okužbe in smrti v četrtek spet narasle, in sicer na več kot 86.000 oziroma več kot 1450. V ZDA je sedemdnevno povprečje okužb do srede naraslo s 56.315 v tednu pred tem na 57.531, povprečje smrti pa padlo s 1424 na 977. Doslej so najmanj enkrat cepili 87,3 milijona ljudi oziroma 26,3 odstotka prebivalstva, povsem cepljenih pa je 47,4 milijona ljudi oziroma 14 odstotkov populacije. Predsednik ZDA Joe Biden je v četrtek svoj cilj 100 milijonov cepljenj v prvih 100 dneh vladanja povečal na 200 milijonov cepljenj. Mesto New York se pripravlja na ponovno odprtje gledališč, ki so zaprta od lanskega marca. To bodo storili z dostopom do testiranj in cepljenj za vse igralce in zaposlene po gledališčih. »Čas je, da spet dvignemo zaveso na Broadwayu,« je dejal župan

6.43 Vrh EU pozval k naslovitvi vprašanja hitrosti dostave cepiv v duhu solidarnosti

Voditelji članic EU so v četrtek v skupni izjavi pozvali k naslovitvi vprašanja hitrosti dostave cepiv proti covidu-19 »v duhu solidarnosti« v okviru razdeljevanja dodatnih desetih milijonov odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja, ki so jih preusmerili iz drugega polletja v drugo četrtletje.

image_alt
Evropa noče netiti cepilne vojne


6.34 Veljati začela omejitev gibanja v rdečih regijah, prav tako skrajšan čas nočne omejitve gibanja

V obalno-kraški, goriški in koroški regiji, ki so glede na epidemiološko stanje ponovno obarvane rdeče, od danes ponovno velja omejitev gibanja na regijo. Nočna omejitev gibanja po vsej državi od danes traja od 22. do 5. ure. Verski obredi na prostem pa so številčno omejeni na enega udeleženca na 10 kvadratnih metrov. Odlok o omejitvi gibanja, ki ga je vlada sprejela v sredo, določa tudi izjeme, ko posameznik lahko prehaja med rdečimi in drugimi regijami. Pri prehajanju pa mora imeti posameznik pri sebi dokazilo, s katerim izkaže upravičenost uveljavljanja izjeme, in lastnoročno podpisano izjavo.

Čeprav v odloku ni izrecno navedeno, med izjeme za prehod meja rdečih regij spadajo tudi šolarji, ki se vozijo iz rdeče obarvanih regij v izobraževalne ustanove v druge regije. »Ob upoštevanju priporočil NIJZ je gibanje med drugim dovoljeno za prihod na delo, odhod z dela in izvajanje delovnih nalog. Ta izjema se uporablja tudi za šolarje,« so za STA pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Kljub temu, da so se tri regije obarvale rdeče, pa razen prehajanja drugih omejitev ni, tako ponekod ostajajo odprte tudi terase gostinskih lokalov, saj si želi vlada zasledovati učinke ukrepov, ki jih uvede, je v četrtek pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.

image_alt
Konec tedna dan D za odločitev o popolnem zaprtju države čez veliko noč


Vstop v Slovenijo bo od danes mogoč le z negativnim izvidom PCR testa. Ta test tudi edini velja za prekinitev karantene, dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju pa za prestop meje ne bodo več potrebovali sedemdnevnega negativnega testa. Pri zbiranju oz. druženju, prireditvah in shodih vlada ni sprejela nobenih sprememb. V vseh regijah je dovoljeno zbiranje do deset ljudi, prav tako so dovoljene prireditve in shodi do deset ljudi. S spremembami odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode pa od danes velja omejitev števila oseb, ki kolektivno uresničujejo pravico do verske svobode na prostem, in sicer na enega udeleženca na 10 kvadratnih metrov, ali več udeležencev, če gre za člane istega gospodinjstva.

Preberite še:

Komentarji: